Salsa Beargrease X5 – kolo s příběhem

Další z redakčních testů. Fatbike Salsa je kolo s příběhem a krásnou historií….

Pokračujeme v přehlídce fatbiků, druhým v pořadí je Salsa, s modelem Beargrease X5. Americká kultovní značka, oslovuje dobrodruhy, objevitele a pohodáře. A ty, co třeba chtějí objevit i své já. Značka Salsa Cycles má asi nejdelší historii ve výrobě fatbiků, byla založena již v r. 1981, kdy byl biking skutečně v plenkách. Její zakladatelé původně působili ve slunné Kalifornii, když ale přesídlili do mnohem chladnější Minesoty, nechtěli se vzdát své celoroční vášně – bikingu. A tak vzniká první fatbike….

Salsa nabízí pestrou škálu fatbiků : hardtaily, celoodpružené, expediční,  model Beargrease X5 patří k prvně jmenované variantě a je k mání v karbonovém provedení, tak v dostupnější hliníkové verzi.  A právě tu jsme dostaly zapůjčenou na náš redakční test.

Salsa Beargrease X5 má hliníkový rám s pevnou vidlicí. Na první pohled kolo nenápadné – přesto v černém laku upoutá  logo i několik dalších designových detailů.

Že je v jednoduchosti krása a nemusí se za každou cenou hýřit barvami, se v tomto případě potvrzuje. I tvar rám je od pohledu jednoduchý, elegantní. A jak ukázal později jízdní test, s výbornou geometrií, která celkově ovlivnila pocit z jízdy.

Řazení a kliky jsou od amerického Sramu, v řadě X5 , při jízdě jsem s nadšením využívala dvojpřevodník /34-22/, kombinace 2×10, s kazetou 11-36 byla do sněhové nadílky a těžších podmínek ideální.

 

První, co upoutá na fatbiku pozornost, jsou pláště.  Salsa Beargrease X5 měla obuté speciály od značky 45NRTH, model Hüsker Dü – v rozměru 26″ a šířce 4,0″. Co určitě stojí za zmínku, je kompatibilita s dalšími rozměry – na letní jízdu můžete na kolo osadit např. rozměr 27,5″ v šíři až 3,5 ” a dokonce i populární „devětadvacítky“, kde máte limit na šířku pláště 2,25″ -3″. Takže si z tlouštíka můžete snadno udělat svižného maratonce !

Vzorek pneumatik, pro běžné smrtelníky nepříliš známé značky 45NRTH, ukázal, že lze vytvořit kombinaci dobré trakce a nízkého valivého odporu. Jemnější vzorek, uprostřed vodící desén a také kulatý profil celého pláště v praxi potvrdil výše napsané.

_MG_5138

Bezdušové ráfky další americké klasiky SUN Ringle Mulefut 80 SL, mají kvůli nižší hmotnosti pravidelné výřezy, tuhost je samozřejmě zachovaná. Tuto značku používá většina výrobců fatbiků.

Salsa Beargrase X5 má mechanické kotoučové brzdy Tektro Aries, což spolu s venkovním vedením lanek naznačuje priority tohoto modelu : jednoduchost pro servis při dobrodružných cestách, zároveň i snaha o cenovou dostupnost.

S dílny Salsy jsou i řidítka Salt Flat a do ruky velmi příjemné gripy Salsa Backcountry Lock-on.

Námi testovaný model ve velikosti M vážil 14,7 kg, můžete ho mít za necelých 45 tisíc. Kdo chce víc (a dá víc) může si dopřát karbonovou variantu, v lepší výbavě, takový sportovně laděný fatbike vás ale přijde na víc jak dvojnásobek naší X5.

A za dva dny se těšte na náš jízdní test. Legrace jsme si užily skutečně dost !

Četli jste zážitky s Helgou ? Testovala pro nás jedna z čtenářek………
https://www.damynakole.cz/2016/01/redakcni-test-hellga-holka-do-hor/

Autor: Kája Polívková
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková