Boj o OH začíná! Jak se chystá Karla Štěpánová a Tereza Němcová?

Boj o OH začíná již tento víkend v rakouském městečku Langenlois, kde budou české dámy bojovat nejen o důležité UCI body, ale také o ty nominační směrem k olympijským hrám v Riu. O formě,pocitech a plánech dnes s Karlou Štěpánovou a Terezou Němcovou-Huříkovou

Nedělní závod Kamptal  Klasic Trophy je pro české bikerky prvním z pěti nominačních závodů pro OH v Riu.  Proč je tak důležitý a jak se na něj i na nadcházející sezónu přichystaly naše přední bikerky, Barbora Průdková a Jitka Škarnitzlová, jsme psaly včera. Dnes jsme vyzpovídaly mistryni republiky a současně nejvýše umístěnou závodnici ve světovém žebříčku, Karlu Štěpánovou a také zkušenou bikerku, Terezu Němcovou-Huříkovou, která již atmosféru olympijských her před osmi lety zažila.

Karla Štěpánová, 25 let, tým KONA Cycling Point

Letošní rok je ve znamení dvou velkých událostí, domácího MS a OH. Jakou jsi měla zimní přípravu a jak se cítíš na prahu nové sezóny?
No, já nevím, asi je to divný, ale už se těším na závody! Zimní příprava pro mě začala už závodním podzimem. I když letos jsme krosy pojali volněji, bez stresů. Ale jsem třeba ráda, že se mi povedlo doplnit “double” z Brna. Tedy v jednom roce k vítězství v ČP na biku přidat i vítězství v ČP CX… No, pak bylo i nějaké volno… Snažila sem se prosadit model, že trénují jen srabi…ale na dlouho jsem neuspěla. Prej byla teplá zima, tak mě třeba neminulo 150km v dešti, pěti stupních, z Prahy domů do Zlivi. Na sněhu pak běžky, v terénu hodně běhu a k tomu celou zimu kolo venku… Letošní dvoje Kanáry jsme celé posunuly směrem k sezóně, aby navázalo už jen nějaké naladění na biku. Změn v přípravě, nebo spíš úprav je vždy spousty. Na každou sezónu, ale i během ní. Díky tomu, že s Liborem před každým závodem aktivně hledáme optimální poměr jak vytrvalosti, síly, tak intenzity a výbušnosti, je vše v pohybu… Ženská cyklistika je rychlejší a rychlejší, tratě se mění k extrémům a tak by, nejspíš, byla hloupost držet nějaký zaběhnutý model.

Který závod bude pro tebe ten první důležitý – je to právě Langenlois a nebo až ČP?
Letos je všechno trochu hektický… Pět nominačních závodů by mělo mít prioritu. Takže s ohledem na Olympiádu je pro mě prvním důležitým závodem ten první, ve kterém budu z naší “český čtyřky” nejlepší… Asi je jedno, jestli to bude zrovna Langenlois, nebo některý ČP potom. Máme nějaký plán, hodně konkrétní plán, podle kterého se pokusím jet a uvidíme. Plány jsou ale jen plány. Rozhodnou nohy a hlava.

V širší nominaci na OH jste čtyři, v nejlepším případě ale pojedou dvě závodnice. Do jaké míry je tvůj závodní program postavený právě na boji o místo na OH?
Je to vlastně až nepochopitelně jednoduchý. Pro mě je rozhodně priorita olympiáda! Příprava a cíl je tedy jasný. Pět důležitých závodů je díky nominačním kritériím taky daných. Takže já to mám tím pádem jasně nastavený. Takovou pseudotřešničkou na dortu ale je, že bez ohledu na mé výsledky, “vše” vlastně závisí jen a jen na Katce Nash … A i proto máme s Liborem závodní “plány” dva! Dvě cesty, které jdou na začátku sezóny ruku v ruce, ale v určitý moment se rozdvojují. Jedna cesta je OH/MS a druhá MS/SP.

Na jakém kole tě letos uvidíme? Vyzbrojila jsi ho nějakou technickou lahůdkou?
Budu opět, díky spolupráci s Konou CZ, jezdit KONA King Kahuna. Letos vybavenou mechanickou 1/11 od Sramu – vyhovuje mi otočné řazení. Kolo je kompletně na komponentech Ritchey, kola vozím carbon/Chris King, brzdy Hope. Vévodit budou opět barvičky a i letos pro mě bika odlehčili a vyladili v BicycleCafe. Technické lahůdky, které jsme vždycky před sezónou tahali z rukávu, letos necháme ostatním. Po bezproblémové minulé sezóně letos sázíme na jistotu.

Tereza Němcová-Huříková, 29 let, tým Superior

Letošní rok je ve znamení dvou velkých událostí, domácího MS a OH. Jakou jsi měla zimní přípravu a jak se cítíš na prahu nové sezóny?
Přes zimu jsem hodně pracovala na všeobecné přípravě, jiné než dosud…různé nové sporty jako box, plavání, taky cvičení s partou sportovců všeho druhu, nechybělo tedy cvičení posilovací, dynamické i na obratnost. Do toho jsem trénovala na kole i mimosezónně ve vyšších tepových hladinách, než je obvyklé v tuto dobu.

Který závod bude pro tebe ten první důležitý – je to právě Langenlois a nebo až ČP?
Teď jsem po dvou soustředěních – na Mallorce a také na  Kypru. Byla jsem natěšená ještě na měsíc tvrdé práce, která mě posune o kus výš, jenže po kolizi v druhém závodě právě na Kypru jsem byla ráda, že můžu s naraženými žebry alespoň na kole sedět. Pořádně tedy trénuji zhruba týden. Takže v Langenlois to bude asi trochu šlupa, snad bude líp pak o týden později na ČP v Praze. Úplně ve formě chci být v Novém Městě, na MS, na které se strašně těším.

V širší nominaci na OH jste čtyři, v nejlepším případě ale pojedou dvě závodnice. Do jaké míry je tvůj závodní program postavený právě na boji o místo na OH?
Olympiáda je ve hvězdách. A  pro nás Češky teď, zdá se, doslova…

Na jakém kole tě letos uvidíme? Vyzbrojila jsi ho nějakou technickou lahůdkou?
Novou sezónu jsem zahájila na prototypu nového fulla Superior, který se oficielně veřejnosti představí právě v Novém Městě při mistrovství světa. Je to boží kolo a úžasný krok vpřed Supu! Budu si teď moci vybírat, které kolo se víc  hodí na tu či jinou trať, což je skvělé.

Jak se holkám povede, budeme sledovat a samozřejmě držet palce! Ať na startu ženského olympijského závodu je alespoň jeden národní dres vidět….

Autor: Kája P
Foto: archiv

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková