Vy a STRAVA. Jak jste na tom?

Ujíždíte na STRAVĚ? Říkají vám něco slova kudos, segmenty, QOM, flybys nebo heatmapy? Ať už se “chytáte” nebo ne, vyplatí se pokračovat v čtení….

Některé z vás už tuší, že dnešní článek nebude o zdravé stravě, ale o jedné stále populárnější sportovní aplikaci nesoucí švédské jméno – STRAVA(sträva = usilovat). Aplikace umožní nejen nahrávat vaše sportovní aktivity, ale díky vychytaným funkcím se může stát třeba i zábavným motivačním nástrojem.

Pokud se rozhodnete Stravu používat, připravte se na to, že se jedná o celkem adiktivní záležitost. Tvůrci jsou si dobře vědomi toho, co uživatelé nejvíce motivuje a zároveň jim poskytují  užitečnou zpětnou vazbu. Strava je založená na principech sociální sítě, s možností se porovnávat s ostatními sportovci, sledovat aktivity ostatních a hecovat se k lepším výkonům.

Co Strava nabízí?

Aplikace má dvě verze:základní, která je zdarma a placenou, tzv. Premium, která je logicky bohatší na nabízené funkce. Za roční vklad 54.99 eur /lze platit i měsíčně/, získáte na míru upravené tréninkové plány, informace o vašich výkonech živě během aktivity či pokročilé analýzy. Tyhle informace jsou už spíš cílené na profíky. Ale i ve své základní neplacené verzi toho Strava nabízí překvapivě hodně.

Získej svůj tréninkový deník

Z pohledu jednotlivce slouží jako celkem obstojný tréninkový deníček, ve kterém si můžete zaznamenávat veškeré vaše aktivity a následně je vyčerpávajícím způsobem analyzovat. Vidíte například svou aktivitu na mapě, grafy výškového profilu, rychlosti, srdečního tepu a další všelijaké statistiky vašich výkonů. Pokud nějaký úsek jezdíte opakovaně, můžete na něm porovnávat své jednotlivé výkony. Kdo má rád výzvy, může se k nim snadno připojit – Strava jich nabízí nespočet. Chcete třeba tento měsíc na kole nastoupat 5000 m? Připojte se k výzvám jako ostatní uživatelé. Tím se už dostáváme k funkcím, kterými se ze Stravy stává sociální síť.

Trénuj jako tvůj virtuální soupeř


Můžete se napojit na své přátele a sledovat jejich výkony. Ale nejen to – Stravu používá také hodně profesionálních sportovců. Zajímají vás jejich výkony, kde a jak často trénují nebo za jak dlouho vyjedou váš (ne)oblíbený kopec? Zkuste si například na Stravě najít profil nějaké bikerky, se kterou DNK dělala rozhovor!

Aktivity sportovců, které na Stravě sledujete, se vám automaticky zobrazují v mobilní nebo webové aplikaci ve formě tzv. “feedů” jako vaše soukromé sportovní zpravodajství.  Vidíte i například, kdo s kým jel na výlet. Tím si stále udržujete přehled o tom, kde, kdo a jak moc si daný den dal do těla. I to může leckoho motivovat k lepším a pravidelnějším výkonům. Nebyla by to sociální síť, kdybyste nemohly svým přátelům dát palec nahoru za povedený výkon (ve Stravě se dávají “kudos”). K aktivitám můžete přiložit fotky nebo komentář. A dokonce je možné založit vlastní sportovní klub.

Posouvej své rekordy, sleduj segmenty

Strava se stává silně návyková především v momentě, kdy objevíte segmenty – virtuální měřené úseky. Používáním Stravy se automaticky ocitnete ve světě pohárků, žebříčků a medailí. Všechny tyto pojmy se vážou na segmenty, které jsou virtuálně definované v terénu, a pokud během vaší vyjížďky nějakým takovým segmentem projedete, automaticky se vám zaznamená čas jeho překonání. Díky tomu snadno víte, že dnes jste si v daném kopci loupla osobní rekord (ve Strava teminologii “PR” neboli Personal Record) nebo zde měla druhý či třetí nejlepší osobní čas. Pro porovnávání sama se sebou slouží medaile. Pohárky a žebříčky potom slouží pro porovnání s ostatními. Pokud máte hodně našlápnuto, můžete ulovit na daném úseku tzv. “QOM” (Queen of the mountain) – jinými slovy jste na daném segmentu aktuálně nejrychlejší a trůníte na vrcholu ženského žebříčku. A aby nikdo neusnul na vavřínech, Strava vás samozřejmě nezapomene upozornit, pokud o QOM přijdete!

Damsky klub

Potřebujete soukromí? I to Strava umožní…

Pokud by toho sdílení na vás bylo příliš, v nastavení soukromí na vás čeká hodně možností. Z těch zajímavých je to například možnost skrýt začátek a konec vaší aktivity, abyste například neprozrazovala přesné místo svého bydliště, nebo celou aktivitu prohlásit za soukromou – pak ji uvidíte jenom vy ve svém tréninkovém deníku (a výkony z téhle aktivity se ani nebudou zobrazovat ve veřejném žebříčku).

Jak se STRAVOU začít? Tech info

Pro začátek, za cenu omezené, ale i tak bohaté, funkcionality, vám stačí si zdarma stáhnout mobilní aplikaci. Ta je dostupná pro iOS a Android. Tvůrci Stravy se již od počáku distancují od Windows Phone, nicméně obšírná kompatibilita Stravy s jinými aplikacemi nebo sportrackery tento nedostatek kompenzuje. Uživatelské rozhraní mobilní aplikace je velmi jednoduché a přímočaré a slouží k okamžitému přístupu do vaší sportovní sociální sítě. Po stažení aplikace budete vyzvány k založení Strava účtu a poté se oficiálně stáváte členem Strava komunity. Pro více funkcí, stále zdarma, navštivte svůj profil na webu. Na nekonečné brouzdání po segmentech, statistikách, uživatelských profilech a žebříčcích si vyhraďte dostatek času.

Pokud k nahrávání sportovních aktivit nepoužíváte mobilní telefon, ale například hodinky nebo jiné GPS zařízení, je velice snadné vaše zařízení se Stravou propojit a aktivity se vám budou automaticky synchronizovat – netřeba žádná další manuální práce.
O kompatibilitě s dalšími zařízeními se můžete více dočíst zde: (https://support.strava.com/hc/en-us/articles/216917687-Supported-GPS-Devices).

Používáte v současné době jinou aplikaci, ale rády byste pro záznam svých aktivit vyzkoušely i Stravu? Není problém. Strava podporuje i zpětné hromadné nahrání souborů ve formátu GPX, TCX a FIT. Více o importu aktivit se dočtete zde (http://www.strava.com/upload/select).

DNK doporučuje

Tým vývojářů Strava nezahálí a neustále přichází s novými inovativními projekty pro své uživatele. Vyzkoušeli jsme pro vás dva zajímavé nástroje, které jsou postavené na množství nasbíraných dat z aktivit uživatelů.

Heatmapa

HEATMAPY (http://labs.strava.com/heatmap). Tyhle mapy vám ukážou, kde uživatelé Stravy nejvíce jezdí (a nebo běhají) – čím výraznější je na mapě daná cesta, tím je oblíbenější. Díky tomu můžete objevovat nové trasy. Oceníte to nejen v okolí svého domova, ale také na dovolené, kde snadno a rychle zjistíte, které trasy jsou pro váš výlet nejlepší. Data z heatmap, tedy popularita jednotlivých cest, jsou také zohledněná ve Strava plánovači tras, který doporučujeme vyzkoušet.

Flyby

FLYBY (http://labs.strava.com/flyby/). Na interaktivní mapě se vám objeví všichni  ostatní “stravisté”, kteří s vaším výletem měli aspoň část cesty společnou (byť jen proletěli kolem, jak název napovídá). Zajímavé je například sledovat flybys, pokud jste si zajely nějaký závod – na mapě krásně vidíte ostatní závodníky, které jste na trati potkaly. Můžete třeba sledovat, jak který úsek trasy zamíchal s pořadím. Zábavné je ale také si prohlédnout hemžení cyklistů během vaší sobotní vyjížďky.

 

Rada na závěr …
Ať už budete brát Stravu jako vylepšený tréninkový deník, nástroj pro motivaci, udržení si přehledu o svých sportujících kamarádech, porovnávání se a vzájemné hecování, berte vše s nadhledem, sportujte pro radost a hlavně dejte si pozor na to, aby se z vás nestal “Stravasshole”

O ostatních zajímavých projektech se můžete dočíst na stránkách Strava Labs (http://labs.strava.com).

 

Autor: Adéla Volfová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková