O víkendu vypukne boj o světové tituly v maratonu horských kol

Olympijská sezóna dává závodníkům pěkně zabrat, kalendář je zahuštěn vrcholnými akcemi a světové špičce nedá moc oddechnout…

Tuto neděli se ve francouzském Laissacu  bude bojovat o maratonské světové medaile, o týden později vrcholí světový šampionát v cross country. Zda se někomu povede husarský kousek a během týdne získá dva duhové dresy, se dozvíme za 11 dní. Několik favoritů se na takový boj pravděpodobně chystá, obzvlášť, když maratonskou trať označují odborníci jako přerostlé cross country, bez výraznějšího dlouhého kopce.

Na startu MS v maratonu budou také dvě české ženy: zkušená Tereza Němcová-Huříková (Superior MTB Team) a Jana Pichlíková ( Erste Premier Petr Čech MTB).

Tereza se pokusí navázat na své maratonské úspěchy ze sezony 2014, kdy se stala mistryní Evropy a na MS v Jižní Africe si dojela pro bronzovou medaili.

ms-xcm-2014-hurikova
Tereza skončila na MS v r. 2014 na skvělém třetím místě

 

Jezdila jsem teď delší tréninky a delší kopce v tahu, byla jsem i s nároďákem v Novém Městě na Moravě. Trať ve Francii není extrémně dlouhá, mělo by to být do čtyř hodin. V místě šampionátu budeme od středy, měli bychom mít dostatek času na najetí tratě i odpočinek,” sdělila pro partnerský server mtbs.cz před odletem Tereza.

Druhá závodnice, Jana Pichlíková dostala od svazu potvrzenou nominaci, ale startuje jako samoplátce. I tak je to pro tuto jedenatřicetiletou závodnici úspěch.

Jana-Pichlikova-03
Jana při závodech KPŽ. Foto: Miloš Lubas

„Díky tomu, že jsem na MČR skončila třetí a první tři závodnice mají možnost jet na mistrovství, rozhodla jsem se s trenérem, že to zkusíme. Je to pro mě velký úspěch. Náš závod se jede v neděli 26. června, musím ještě hodně trénovat”, řekla Jana k své nečekané nominaci na maratonský šampionát v rozhovoru v cíli nedávného závodu KPŽ

Boj o slušné umístění bude poměrně obtížný, startovní listina čítá řadu zvučných jmen: např. obhájkyni titulu, Gunn-Ritu Dahle Flesjaa, trojnásobná mistryni světa Anniku Langvad ale překvapivě i třeba Jolandu Neff, která bude v Novém Městě na Moravě patřit mezi největší kandidátku na titul v olympijském cross country.

Ženy pojedou v Laissacu závod na 70 kilometrů s převýšením 2350 metrů, startuje se v neděli 26.června,  již deset minut před půl devátou ráno.

Oficiální stránky MS XCM: http://www.roclaissagais.com

Autor: Kája P.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková