Domácí “raw” tyčinky – svačina na kolo i do kabelky

Po čase se vracíme do kuchyně. Dnešní tip je rychlý, zdravý a nechává prostor pro experimenty. A to nás baví…

Někdy se to sejde a počasí vystaví stopku k venkovní aktivitě i těm nejodolnějším divoženkám.  S vyhlídkou, že další den už půjde venku projíždět vaše oblíbené trasy, si můžete dopřát volno a čas využít trochu jinak. Co třeba v kuchyni? Nelekejte se! Nepůjde o žádné unavující postávání u sporáku. Vyzkoušely jsme pro vás jeden typ na zdravou a rychlou svačinu, která může posloužit jako výživná traťovka na váš další cyklovýlet. A taky je praktická do kabelky, jako záchrana pro chvíle, kdy vám dojde energie.

Řeč je o raw tyčkách. Chystané za syrova, bez pečení a ze samých dobrot. Poslední dobou se stávají trendem mezi svačinkami a není divu. Mají skvělou výživovou hodnotu, jsou skladné, v létě se neroztečou a v zimě, například na běžkách, si o ně nevylámeme zuby.

 

Ingredience: sušené ovoce – datle, meruňky, fíky,
švestky, oříšky, slunečnicová semínka, zázvor

 

Pro milovníky pikantních pochutin si můžete nachystat také koření. Osvědčila se nám například skořice nebo kajenský pepř – obojí krásně zahřeje. Z kuchyňského vybavení vám postačí sekáček nebo mixér, prkénko, váleček, pečící papír a ostrý nůž.

 

Do sekáčku vhoďte všechny suroviny najednou. Převažovat by mělo “pojící” ovoce, zpravidla datle, ale hodí se třeba i fíky. Dále přidáme v trochu menším poměru ostatní ovoce a oříšky nebo semínka. Množství určujeme opravdu od oka. Stačí, aby pojícího ovoce bylo dostatek na udržení správné hmoty a oříšků nebylo příliš, aby výsledná tyčinka nebyla moc mastná. Pamatujte jen na to, že se všechno přidává do sekáčku naráz a většinou už se během mixování nic nepřidává.

 

kokorin-rawbar_29391371874_ovyrez-mixer

 

V krátkých intervalech rozsekáme obsah na drobné kousky. Pak už zapneme mixer na delší dobu, dokud se hmota nespojí v pospolitou “kouli”. Pokud se vám to nedaří, může to být dané slabším výkonem sekáčku / mixéru. V tom případě ho dále netrapte. Tyčinky se dají dokončit i tak, jenom počítejte s tím, že kusy oříšků a ovoce budou malinko větší.
kokorin-rawbar_29392493743_okoule-orez

 

Směs vyndáme a rukama utvoříme kouli. Pečící papír přehneme a vyválíme placku o tloušťce přibližně 4 až 8 mm.

 

Takto vyválenou raw placku můžeme uchovávat v lednici i několik týdnů. A kdykoliv je potřeba, ukrojíme z placky tyčinku požadované velikosti. Další možnost je zpracovat placku na tyčky, které tak budou připravené k okamžitému použití. Praktičnost pečícího papíru spočívá mimo jiné v tom, že si při následné konzumaci neupatláme ruce.

 

kokorin-rawbar_29905582522_o

 

Kouzlo doma vyrobených tyčinek spočívá v tom, že je jen na nás, co si do tyčinky umícháme. Můžeme experimentovat s téměř nekonečným množstvím kombinací ovoce, oříšků, semínek a koření. Hledáte inspiraci? Stačí se podívat na složení tyčinek prodávaných v obchodě. Uvidíte, že platí pravidlo: čím jednodušší, tím lepší. Takže i výrobci se zpravidla drží složení okolo tří až čtyř surovin.

 

kokorin-rawbar_29935762601_o

 

Redakce DNK spočítala, že průměrná domácí 40g tyčinka vyjde okolo 10 Kč. Záleží jen na použitých surovinách. Pokud použijete usušené ovoce a oříšky z vlastních zdrojů, cena bude ještě nižší. Bonusem je, že máte vlastní produkt, zaručeně čerstvý a dochucený přesně pro váš mlsný jazýček.

 

Autor: Adéla Volfová

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková