MS v silniční cyklistice: zlato putuje zásluhou Amalie Diderkisen do Dánska, Barbora Průdková vybojovala 25. příčku.

Rychlostní průměr přes 42 km/hod, 4 vteřiny od vítězky, boj s vedrem i zkušenějšími. Sympatická bikerka, Barbora Průdková předvedla na světovém šampionátu velmi bojovný výkon a v závěrečném spurtu se dokázala probojovat na 25. místo.

 

Titul mistryně světa v silničním závodě žen vybojovala dánská cyklistka Amalie Dideriksen. Teprve dvacetiletá závodnice vytěžila ze skvěle jedoucího nizozemského týmu a ve spurtu porazila, Kirsten Wild.  Bronzovou medaili vybojovala Finka Lotta Lepiste, pro obhájkyni loňského zlata, Lizzie Deignan – Armistead, zbyla čtvrtá příčka. 134 kilometrů dlouhý závod na zcela rovinatém okruhu, ženy zajely rychlostním průměrem přes 42 km/hod.

ms-stupne

 

 

Skvělým výkonem se blýskla česká reprezentantka, Barbora Průdková, která dokázala držet po celý závod krok s těmi nejlepšími a až v závěrečném spurtu ztratila pouhé 4 vteřiny na vítězku. Cílovou pásku proťala na parádním 25. místě. Závod na rovinatém okruhu, bez jediného kopce, ženy zajely rychlostním průměrem přes 42 km/hod.

barbora-prudkova

 

Barčo, velká gratulace. Jsi spokojená s výkonem?
Bylo to fakt těžký, ale zvládla jsem to dobře myslím ;). Měla jsem hodně rad od týmu, jak na to.

V souvislosti s místem konání šampionátu se hodně probírá problém vysokých teplot. Jak jsi to přežila?
Na vedro se myslím člověk moc aklimatizovat nemůže. Buď mu sedí, nebo ne. Jsem ale tady byla dost dlouho na to, aby si tělo aspoň trochu zvyklo, takže vymlouvat se na horko by byla chyba. Jinak to bylo ale fakt šílené, nikdy jsem v takovém horku netrénovala a už jen proto byl  závod  opravdu těžký.

Co jsi říkala profilu závodu, tedy absolutní rovině?
Trať byla trochu zvláštní, na jednu stranu tady chyběl kopec, ale spousta zatáček jí udělalo obtížnou. A taky se jelo se pořád hodně rychle.

Měla jsi před startem nějaké osobní výsledkové očekávání?
Nedokázala jsem to vůbec odhadnout.  Nejsem ryzí silničářka, ale letos už jsem pár závodů v zahraničí objela a nebylo to tak zlé. Byla to sice kritéria, ale tady to bylo vlastně jedno velké kritérium. Do závodu jsem šla s tím, že do toho dám maximum.

Co pro tebe bylo během závodu nejtěžší?
Nejnáročnější bylo udržet místo v přední části baliku! Člověk musel celý závod dávat pozor. To bylo asi fakt nejhorší.  Jinak samozřejmě to horko bylo šílené, snažila jsem se ale dát na rady trenérů a hodně pít a jíst.  Za ten závod jsem vypila kolem 15 bidonů.  Jinak se mi jelo fajn. V závěru jsem trochu zaspala, ale to pro příště ještě doladím.

Do cíle se nedostala tvoje reprezentační kolegyně, Nikola Nosková. Měla jsi čas sledovat, co se jí přihodilo?
Ona se v jednu chvíli dostala dozadu a zrovna se nastupovalo, takže fakt to bylo těžký. Jelo se hodně rychle a v tu chvíli na to neměla nohy. Je smutná, ale bojovala…

Barča a Nikola spolu předloni vybojovaly zlato na OH mládeže, kde se jela kombinace horských kol a silnice
Barča a Nikola spolu předloni vybojovaly zlato na OH mládeže, kde se jela kombinace horských kol a silnice

 

Byla to tvoje úspěšná tečka za sezónou nebo tě ještě něco čeká?
Tímhle závodem s největší pravděpodobností ukončím letošní sezónu. Měla jsem jezdit krosy do konce října, pak jsem dostala možnost jet sem, na MS a té jsem využila. Doma ještě objedu 2-3 dlouhé tréninky a dám si volno. Přípravu na novou sezóna mi  potom začne v půlce listopadu. Chystáme se začít znovu v Alpách. Lyže, běžky a skialpy jsou skvělé k nabrání síly, večer potom stačí chvilku vyšlapat nohy na válcích.

A nějaká zasloužená dovolená bude?
Dovču už mám asi taky naplánovanou 🙂 Sice to budu mít na knap ve škole, ale letos jsem se rozhodla trochu zvolnit, takže budu studovat jen zimní semestr.  V létě mě pak čeká kolo. Věřím, že mi tenhle krok dost pomůže. Budu stíhat více regenerace, která je v téhle době tolik potřebná k maximálnímu výkonu. Takže dovča se tam vleze 🙂

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková