Trek Bike Night no 3. O dětech a statečných ženách.

Vyhlášená příměstská lokalita Točná byla třetí zastávkou nočních závodů Trek Bike Night series. Nechybělo moc a magická stovka startujících byla pokořena…

noční TREK bike Night

 

Třetí středa a třetí mokré ráno. Že by to déšť patřil do koloritu letošních nočních závodů? Naštěstí se k radosti organizátorů počasí umoudřilo a tomu, kdo váhal s účastí, v rozhodování určitě napomohlo i odpolední sluníčko. Nakonec se na start postavilo 96 nočních jezdců, včetně 10 žen a odvážných 12 dětí.

Příměstská biková lokalita Točná nabízí slušné množství trailů a cest, tentokrát na závodníky čekal pětikilometrový okruh, s jedním náročným technickým stoupáním, které zásadně selektovalo závodní pole. Ti se slabší kondicí ho pak museli zdolat po svých.

Muži a veteráni měli v rozpise 4 okruhy, ženy o jeden méně, děti pak pouze dva. V elitě se opět vedl urputný boj, do jedné minuty se vešly hned čtyři borci. Ze svého prvního vítězství se radoval Petr Kubelka, hájící barvy BMC Racing teamu. Stříbro bral matador noček, Zdeněk Hendrich (Rohozec Amulet Haven team), třetí místo uhájil Milan Černý (Ski a Bike Centrum Radotín) a udržel si tak průběžné vedení.

 

img_0883
Když se děti baví

Dětské radostné hemžení, poskakování na kole a úsměv ve tváři byly jasným důkazem, že partička 10 -14ti letých kluků a holek přijela za mimořádným zážitkem. Žádná závodní stres. Navíc všichni, až na jednu výjimku, byly na „domácí“ půdě, lesy na Točné jsou totiž tréninkovým revírem Bikeclinik junior teamu. A svou šikovnost předvedly v plné míře. Za velkého povzbuzování rodičů i diváku, stačily řadě dospěláků nejen ve stoupáních, ale radost byla sledovat jejich techniku při sjezdech přes kořeny, v zatáčkách na blátě.

 

img_0802

mmm

Vítězství mezi holkami vybojovala třináctiletá Eliška Drbohlavová, která už si střihla třetí nočku za sebou. Klukům ukázal záda teprve 11 letý Filip Samec, který vozí dres mistra republiky horských kol a dva okruhy zvládl lehce přes 32 minut! Parádní výkony ale předvedli i ostatní. Zážitky, na které budou určitě nějaký čas vzpomínat, umocnilo i společné vyhlašování. Odměnu dostali úplně všichni, tu jim navíc osobně předávala česká mistryně republiky v cross country, Karla Štěpánová.

mmm

img_1123-deti-orez

 


Spanilá jízda mistryně

A právě Karla byla čestným hostem a zároveň závodícím. O vítězce mezi ženami tak nebylo pochyb, po 44 minutách proťala Karla cílovou pásku, ale z tréninkových důvodů si jeden okruh přidala. A potrápila nejednoho ze závodících mužů, vždyť se pohybovala ve třetí desítce absolutního pořadí.
mmm

14695485_818910851582305_504405416333314134_n

mmm

Na trati se tak bojovalo o další příčky. To, že i ženy umí dělat závody dramatické, předvedla dvojice Míša Matoušková a Hanka Falcová. Právě Hanka  si už dvakrát vychutnala vítězství v předchozích závodech a byla favoritkou.  Motto „Risk je zisk anebo ztráta“, tentokrát to pro Hanku přineslo  druhou možnost. Jedno uklouznutí a následný pád jí zbrzdil a z druhého místa se tak mohla radovat výborně jedoucí Míša Matoušková, která přijela do cíle o pouhých 10 vteřin dřív. Ženy zkušené vyhrála suverénně Madla Fantová a svým časem by byla v absolutním pořadí hned za Karlou Štěpánovou.

img_1132-holky-stupne


mmm
Nočky nejsou jen o vítězství

Při pohledu do spodní části výsledkové listiny spatříte i bojovnice. Na trati tráví mnohem více času, než vítězka, nejednou musí s kola slézt a tlačit. Zmíním dvě bojovnice, jejichž houževnatost může někoho motivovat. Překážky jsou tu od toho, aby se zdolávaly, ne aby bránily dělat to, co nás baví. Zuzana Kosová se na letošní seriál moc těšila, ale pár dní před prvním závodem jí kdosi ukradl kolo. Vyrazila na vypůjčeném, byť kvalitou výrazně horším, velikostí ne příliš padnoucím…ale chuť si poprvé zažít atmosféru toho všeho, byla silnější. Podobnou energii v sobě má i šestatřicetiletá Monika Kyselová, která vášni jménem cyklistika propadla teprve před rokem. O nočních závodech si přečetla v reportáži na našem webu, hodně jí to nalákalo a ve středu tak odjela svůj druhý závod v životě. V cíli zářila spokojeností, a se slovy: “ Nebyla jsem poslední“, přislíbila účast na závěrečném díle seriálu.

 

img5ee77e7234e0ee0aa292dc4866aa0482-1

mmm

Finálový závod  se jede ve středu, 26. října a již tradičně bude v půlmaratonském formátu. Na závodníky čeká vyznačený jeden zhruba 20 kilometrový okruh, opět po stezkách na Točné.


Výsledky:


Ženy

1. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) 44:09
2. Michaela Matoušková (BTK Euro Bike Praha) 51:50
3. Hana Falcová (Alltraining.cz) 52:00

Ženy zkušené
1. Madla Fantová (BB Racing) 50:41
2. Zuzana Kosová  1:13:05

Muži:
1. Petr Kubelka (BMC CZ) 52:26
2. Zdeněk Hendrich (Rohozec Amulet Haven) 52:43
3. Milan Černý (Ski&Bike Radotín) 53:13

 

Kompletní výsledky zde

Autor: Kája P.
Foto: Barbora Klap, Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková