MS v maratonu horských kol startuje o víkendu, na svou premiéru se těší Jitka Škarnitzlová i Johana Kolašínová

České bikerky se chystají na maratonské mistrovství světa. Vedle zkušené bikerky Jitky Škarnitzlové byla na poslední chvíli nominovaná i závodnice týmu SUP girls, Johana Kolašínová. Jak se těší na svou premiéru?

První velký vrchol bikové sezóny je tady. O víkendu startuje v německém Singenu světový šampionát maratonců. V tuto chvíli je registrováno na 270 elitních závodníků, z toho třetinu tvoří ženy. V národním dresu pojedou dvě dámy, Jitku Škarnitzlovou a Johanu Kolašínovou.

Zatímco Jitka je zkušená reprezentantka, která zná atmosféru velkých závodů z cross country a v maratonu si odbude premiéru, Johana pojede v národní trikolóře vůbec poprvé. O nominaci si důrazně řekla svým suverénním vítězstvím na náročném maratonu Malevil cupu.

Jitka Skarnitzlova singen
Jitka poslala pozdrav přímo z dějiště světového šampionátu

Pro obě dámy bude den D nedělní dopoledne, kdy přesně v 10 hod vyrazí na 80 kilometrovou trať. To, že jde o specifický profil, kdy chybí dlouhá stoupání, nejdelší kopec má zhruba 5 minut, trasa vede hodně po loukách, neznamená, že půjde o lehký závod. Zkušení maratonci předpovídají, že se pojede hned od startu hodně rychle, bude důležité být ve předu a udržet se v kontaktu se skupinou.

malevil-2017-johana

Sedmadvacetiletá Johana, ambasadorka dámských modelů Superior MODO, přítelkyně výborného bikera Martina Hamana, na kole nejezdí nijak dlouho. Začala do toho dupat až prý díky Martinovi. A tak je pro ni reprezentační dres velkým potěšením. “Já to popravdě ani moc nečekala, že bych na mistrovství světa mohla jet. Odbudu si tak svůj první start v repre dresu ještě o měsíc dřív, původně jsem totiž měla v plánu mistrovství Evropy XCM na Slovensku. Takže nominace mě potěšila a jsem moc ráda, že to vyšlo, je to skvělý bonus,” sdělila pro server mtbs.cz sympatická bikerka, která v loňském roce získala stříbrnou medaili na mistrovství ČR v maratonu a také ovládla celkové hodnocení v Českém poháru 2016.

Na jaké umístění si troufá? “Upřímně moc netuším, co by byl dobrý výsledek, nevím, na jaké místo bych mohla pomýšlet, jedu do neznáma.  Ale dám do toho všechno, reprezentační dres jako takový je zavazující a já se budu snažit předvést to nejlepší,” řekla bikerka z Opavy. O trati a o závodě ví jen základní informace. “Prý je to docela dost rychlé, nevím, co kopce, takže těžko říct. Jedeme brzo, bude čas si to tam projet,” doplnila Johana, která po dlouhé době osedlá pevné kolo. “Jezdím jenom na fullu, vloni vlastně úplně celou sezonu, takže to bude návrat na pevňáka.”

Talentovaná sportovkyně začala s cyklistikou teprve před 4 roky. Dříve dělala plavání a atletiku, ale nic na vrcholové úrovni. Specializuje se na maratony, které si prý doslova užívá, své starty v cross country bere jako trénink, aby neztrácela rychlost.

 

Zdroj: mtbs.cz
Foto: Fb, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková