MS XCM: Duhový dres pro Anniku Langvad, Johana Kolašínová zvládla premiéru na výbornou!

O titulu mistryně světa rozhodovaly ostré lokty a cílový spurt. Z duhového dresu se raduje Dánka Annika Langvad, naše Johana Kolašínová jedno místo od TOP dvacítky.

Dánská bikerka Annika Langvad tak po loňském titulu mistryně světa z cross country přidala zlato i z maratonu. V těsném sprintu porazila domácí závodnici, pětačtyřicetiletou Sabinne Spitz, bronz putuje do Norska, zásluhou Gunn-Rita Dahle-Flesjaa.

CER_2857

Na maratonské trati, která měřila 80 km a chyběly v ní výrazné kopce se jelo od začátku hodně ostré tempo. Hned první stoupání a technické místo, kde došlo k pádu se startovní pole nadělilo a na čele se vytvořila velmi silná skupinky, kde nechyběly hlavní favoritky na medailové pozice.

Zhruba 11 kilometrů před cílem došlo ke kontroverzní situaci, kdy obhájkyně titulu, Švýcarka Jollanda Neff při snaze vjet na singltrail jako první, měla kontakt na lokty s Annikou Langvad, která ji ale nepustila. Nicméně Dánka o 20 metrů později spadla, minula ji dvojice Neff a Spitz. Při pokusu se rychle dostat zpět na kolo Langvad vyblokovala v tu chvíli na třetím místě jedoucí Gun-Ritu Dhale.

Pro Langvad začala intenzivní stíhací jízda, do cíle zbývalo necelých 6 kilometrů, když se jí povedlo dojet vedoucí Spitz a Neff. Pokračovala v ostrém tempu, které akceptovala pouze německá matadorka. Cílový finiš ale vyzněl pro mladší dánskou závodnici, která proťala pásku o pouhou vteřinu před svou soupeřkou.

CER_2463

Annika Langvad, která nedávno ukončila studium stomatologie neskrývala překvapení. „Věděla jsem, že to bude taktický závod. Po mé pádu v závěru závodu jsem musela tvrdě bojovat, ten návrat do skupiny hodně bolel. Jsem velmi ráda za tohle vítězství. Je to obrovský bonus poté, co jsem dokončila svá studia a ztratila čas v přípravě“, řekla v cíli všestranná závodnice, která má letos na kontě také jedno vítězství SP v cross country.

Velmi sportovně brala těsnou porážku několikanásobná medailistka z cross country i maratonů, Sabine Spitz. „Při spurtu jsem zůstala na druhé pozici a už neměla sílu zrychlit. Nemám si ale co vyčítat, nevím, co bych měla v dnešním závodě udělat jinak. Před dvěma lety jsem tady vyhrála mistrovství Evropy, také se sprintovalo. Dnes jsem nestačila, ale to je závodění“, řekla stříbrná medailistka, která tak získala již osmou medaili z maratonských šampionátů.

Spokojená byla nakonec i Gunn-Rita Dahle-Flesjaa, která to měla v jednu chvíli s pódiovým umístěním nahnuté a bronz vydřela až v posledních pár set metrech. „Jolanda vypadala trochu ztuhle a já věděla, že ji mohu ještě dojet. Je velká škoda té situace v singtrailu, to mi přišlo dost “nespravedlivé”. Ale jsem ráda za ten bronz, medaile z mistrovství světa je medaile z mistrovství světa, a to se počítá!“, zhodnotila závod třiačtyřicetiletá legenda horských kol.

CER_2215

Statečný boj Jitky a Johany

Stoupající forma Jitky Škarnitzlové, kterou předvádí na českých pohárech možná dávala fanoušků naději na lepší umístění než těsně za první dvacítkou. Ale jak sama Jitka několikrát zmínila, byla to její premiéra v maratonských závodech a proto netušila, jak bude tělo na intenzivní, ale o mnoho delší zátěž reagovat. Bezprostředně po závodu nám napsala: “Ráno se dostavil trochu starťáček, přeci jen první velký maraton, ve startovním poli, kromě pár holek jsme nikoho neznaly, kdo co jezdí. Tak to pro mě byla taková jedna neznámá, jaké tempo se pojede, jak se to bude odvíjet. Vepředu se je chvílema nejelo, pak zase velký bomby. Holky si tam nic nedarují, byl to docela pěkný boj o každičkou pozici. Mě dnes dělal problém přechod z výjezdů do rovin, kde jsem ztrácela. Závod mi hodně připomínal náš domácí Houštecký maraton, jen to bylo rychle nahoru a hned dolu. A hodně rychlý“, popsala své pocity a k boji se svou českou spolubojovnicí o 21, resp. 22.místo dodala: “Já už nespurtovala, za dvacítkou bojovat jen o pozici o nejlepší Češku by bylo asi divadlo. Navíc Johanka jela závěr moc hezky“, vysekla poklonu směrem k mnohem méně zkušenější bikerce, která podala velmi pěkný výkon a ve výsledkové listině jí patří 21. místo.

A jak se Johaně Kolašínové její premiéra v reprezentačním dresu líbila? „Závod za námi a byl to teda pořádný letecký den od začátku do konce! Měla jsem vyjetou pěknou startovní pozici (st.č.16), takže hned po startu jsem se držela vepředu, bohužel v prvním kopci, když se najíždělo z asfaltu do terénu, tak tam někdo spadl, trochu se to zastavilo a cukla první větší skupina. Prakticky celé první kolo jsme se ji s jednou Němkou snažily sjet, a i když byla pořád na dohled, nakonec se nám to povedlo až při nájezdu do druhého kola.

Ale tam za to zase v prvním kopci někdo vzal, a to už bylo nad mé síly. Aspoň jsem doufala, že někdo odpadne, ať nemusíme jet na těch otevřených loukách ve dvou, ale bohužel tam s námi zůstala jenom Jíťa. V půlce druhého okruhu přišla série nepříjemných stojek, tam jsem si prožila menší krizi, dojela nás asi šestičlenná skupina, občas někdo poodjel, někdo zase odpadl, a nakonec jsme to s Jíťou dobojovaly na 21. a 22 místě.

S výkonem jsem dneska spokojená, jelo se mi dobře. Jen škoda, že se nám v prvním kole dříve nepodařilo sjet tu čelní skupinu. Točit to ve dvou na těch otevřených loukách ubralo dost sil. Každopádně krásný zážitek, skvělá zkušenost a snad jen trochu škoda toho jednoho místa, které mě dělilo od top 20 :-)“, podělila se talentovaná sedmadvacetiletá bikerka z Opavy.

 

Výsledky ženy Elite – 80 km:

1. Annika Langvad (DEN) 3:06:50 hod.
2. Sabine Spitz (GER) +0:01
3. Gunn Rita Dahle Flesja (NOR) +0:08
4. Jolanda Neff (SUI) +0:11
5. Christina Kollmann (AUT) +0:44

21. Johana Kolašínová +8:34
22. Jitka Škarnitzlová +8:35

 

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Michal Červený, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková