Jak se peče úspěch! Pražská 50 s DNK

O napínavé cestě holek k vítězství…

Třetí zářijová sobota patřila tradičnímu maratonu Author Pražská 50. Závod na Okoř a zpět, který nevede příliš obtížným terénem a má své věrné příznivce. Pro svou jezdivou trať, kterou zvládnou i méně technicky zdatní jezdci, přátelskou a pohodovou atmosféru, bezvadně fungující organizaci a samozřejmě i pozávodní servis. Osvědčená trať vede hlavně po cyklotrasách. Začíná se ale pěkně zhurta, takže se balík nadělí na menší skupiny, v nichž je jízda výrazně příjemnější. Hned po startu se stoupá kolem Stadionu Juliska, následuje první rychlý sjezd a po něm další dva prudké výjezdy, které rozhodnou, v jaké skupině další část závodu pojedete.  O každé místo i cenné vteřiny se bojuje ze všech sil, poslední možnost k útoku je pak v závěrečném výjezdu z Divoké Šárky.

dav

Nepřehlédnutelné, úspěšné

Letošní ročník byl již devatenáctý a Dámy na kole byly opět u toho!  Šlapalo se, mluvilo i střílelo. Pro upřesnění, výstřel byl jen jeden a to startovní, tím jsem byla poctěna ředitelem závodu. I to je zodpovědná činnost a naše synchronizace se starostou Prahy 6 byla údajně dokonalá.

Stejně důležité bylo sehnat třetí dámu do soutěže týmů. Dvě výborně připravené a předem přihlášené závodnice jsem měla, ale třetí místečko se nám na poslední chvíli uvolnilo. Podle pravidel se přihlášky do týmové soutěže uzavírají přesně s odstartováním závodu. Přestože “Dámou na kole” je každá z účastnic, přeci jen jsem vyhlížela některou ze známých bikerek. Holky měly našlápnuto „na bednu“, bylo potřeba najít slušně šlapající a také spolehlivou bikerku, aby závod dokončila. V prvním sektoru pro 100 nejlepších a VIP jezdců (postával tam i sjezdař Ondřej Bank), byly naše dvě závodnice, ale nikoho dalšího jsem nenašla.

Do startu zbývalo 10 minut a situace začala být napínavá. Letmo jsem přelétla pohledem první řadu zbylých 900 závodníků a v tom jsem zachytila jednu dívčinu. Během okamžiku jsem měla jasno. To je ona! Nervózně přešlapovala, svaly jí jen hrály, v obličeji trochu pobledlá, s výrazem odhodlání. Tak tahle holka si na výlet nepojede. Dámy na kole už zná kde kdo, během minuty jsme byly domluvené a Barča (Maříková) byla naše! Její nejistou a slabým hlasem vyřčenou obavu „abych vám to nezkazila“ jsem nechala zapadnout v informaci spíkra, že do startu zbývá 5 minut.

DNK
Stánek s novými dresíky. Líbily se 😉

Holky jely skvěle. Nejen ty naše. Celkovou vítězkou se stala maratónská mistryně republiky, Jana Pichlíková (těšte se na rozhovor), cílem projela s komfortním náskokem 6 minut. K naší radosti na druhém místě moderátor hlasitě uvítal Šárku Černou. Neutekly ani 3 minuty a jako třetí dorazila do cíle Karol Bergerová z velmi silného týmu Kellys Bikeranch, s kterým jsme virtuálně sváděly souboj. Ještě ani nedozněl potlesk pro bronzovou Karol a už se doslova přiřítila naše Zuzka Boháčová. „Já měla být před ní, ale těsně před koncem jsem zakufrovala“, sdělila mi zadýchaná a zdravě naštvaná. Náš velký objev – Zuzka (představovaly jsem ji zde) zaplatila nováčkovskou daň, ale pro tým přivezla vynikající čas, když na třetí místo ztratila pouhých 5 vteřin!

S očekáváním jsem vyhlížely naší třetí Dámu. Do týmové soutěže se sčítají časy tří závodnic, pokud by nedojela, šance jsou ty tam. Mezitím cílovou pásku proťaly další dvě holky z bílo-růžových barev dámské sekce Kellys Bikeranch, a začala hra o minuty.

S lehkou nervozitou jsem postávala v prostoru cíle a uvědomila si, že touha vítězit mě neopustila ani ve chvíli, kdy sama nezávodím a jen holky vedu. Myšlenky se zatoulaly kamsi donedávné minulosti, kdy jsem si tady užívala atmosféru vítězných tažení, když mě do reality vrátil moderátor…“a máme tady další závodnici s číslem 464…Barča je tu! Skvělý výkon! Pohled na časomíru ukazuje 1 hodinu 57 minut a 58 vteřin. Tak tohle bude hodně těsné.

Dámy na kole

O pár desítek minut si už s holkama užívám skvělý pocit. Dámy na kole jsou první! K tomu samozřejmě holky sbírají i individuální úspěchy, Šárka i Zuzka jsou druhé ve své kategorii.

Vyhlašování je v přátelské atmosféře, moderátor si všímá mojí radosti a zve mě na pódium. Není to tak dávno, kdy jsem sbírala ceny za celkové vítezství, a tak jsem už součástí toho tradičního pražského maratonu.

Program je u konce, všichni ocenění si užili svou chvilku slávy, náš dámský hlouček se pomalu rozchází. Já si odnáším pohár do sbírky a holky mi přidávají lahev vína. Za organizaci. Ani mě moc nebolí nohy;). Jedno vím ale jistě. Pokud to jen trochu půjde, příští rok chci kulatý 20. ročník oslavit s holkama v sedle kola a se startovním číslem. Zkrátka Dámy jedou! Doufám, že se k nám přidáte.

 

Ženy absolutní pořadí

1.
PICHLÍKOVÁ Jana
SK POLAR
CZE1:45:13.80:00:00.0
2.
ČERNÁ Šárka
Ski a Bike centrum Radotín
CZE1:51:17.10:06:03.3
3.
KAROL Bergerová
Kellys Bikeranch Team
CZE1:54:04.80:08:51.0
4.
BOHÁČOVÁ Zuzana
Stark Cycling Team
CZE1:54:10.50:08:56.7
5.
HAMANOVÁ Lucie
Kellys Bikeranch Team
CZE1:55:28.30:10:14.5
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková