SP NMNM 2019. Závod žen do 23 let ovládla Američanka Batten, české překvapení připravila Tereza Neumanová

Druhý závodní den patřila Vysočina Aréna mladý nadějím a představily se i juniorky…

Druhý závodní den patřila Vysočina Aréna mladý nadějím a představily se i juniorky…

Sobotní závodní program byl pěkně nabitý. Hned čtyři závodní výstřely vypustily na cross country trať nejprve závody žen do 23 let, pak stejnou kategorii mužů, odpoledne pak v rámci Světové série bojovaly na stejné trati junioři a juniorky.

Přesně v 11 hodin vyrazilo na 1 zaváděcí a 5 hlavních kol téměř sedm desítek žen do 23 let. Startovní číslo 1 nesla teprve osmnáctiletá Rakušanka Laura Stigger, překvapivá vítězka úvodního dílu SP v Albstadtu. Byly tu ale další kandidátky na pódium, v kuloárech se nejčastěji skloňovalo jméno Ronja Eibl a Haley Batten. Němka podala výborný výkon před týdnem na domácí půdě, kdy při technických problémech dokázala finišovat na druhém místě, naopak Američanka Batten zas mohla zúročit své zkušenosti s tratí v Novém Městě, startoval tu již po čtvrté.

A byla to právě americká bikerka, která hned v zaváděcím kole rázně šlápla do pedálu a ujala se vedení. Když ve druhém okruhu přijela s náskokem 45 vteřin, v dalším náskok navýšila, bylo jasné, kdo má dnes nejlepší formu. Jedenadvacetiletá bikerka, která je členkou týmu Luna Pro, mířila suverénně za svým prvním vítězstvím ve světovém poháru. Nic na tom nezměnila ani drobná dramatická zápletka dvě kola před cílem. K tomu Haley v cílovém rozhovoru řekla: „Najela jsem si do plůtku a spadl mi řetěz, zachovala jsem ale chladnou hlavu, slezla a nahodila ho zpátky. Dneska jsem měla dobré nohy, když jsem v první kole najela tak snadno náskok 10-15 vteřin, řekla jsem si, že prostě pojedu. Trať tady se mi moc líbí, tím, že ji už dobře znám, věděla jsem, kde můžu zabrat, kde mi to sedí…“, popisovala šťastná vítězka.

Stříbrná Ronja Eibl byla silná v prudkých výjezdech
Laura Stigger si ujíždí pro bronz

Za jejími zády se o odehrával boj o druhé a třetí místo mezi Ronjou Eibl a Laurou Stigger. Chvíli to byla přetahovaná, ale nakonec to byla o rok starší Němka, která zvládla závěr závodu lépe a cílem projela jako druhá, pro Stigger zbyl bronz.

Překvapení od Terezy

České barvy hájil kvartet ve složení Jana Czeczinkarová a hned trojice Terezek – Sásková, Tvarůžková a Neumanová. Dvojice Czeczinkarová a Sásková měly ambice bojovat kolem 15-20.místa, což nebylo podle výsledků z Albstadtu nereálné. Jenže hned úvodní dva okruhy ukázaly jiný průběh. Jana Czeczinkarová sice dobře odstartovala a pohybovala se kolem 17. místa, pak ale zvadla a propadla se do čtvrté desítky. Podobné trápení si prožívala i Tereza Sásková.

Česká radost, Tereza Neumanová si jede pro krásné 22. místo

Kdo naopak připravil velké překvapení byla Tereza Neumanová, startující z poslední řady s číslem 73. Od začátku závodu se pohybovala kolem 25. místa, v předposledním okruhu měla na dosah i top dvacítku, na což nakonec nestačila, ale i tak je její 22. místo v cíli parádním výkonem. „Já jsem do závodu nešla s žádným očekáváním, to že tady budu startovat jsem se rozhodla teprve před 3 týdny. Párkrát jsem tu byla na tréninku, abych zjistila, jestli zvládnu tu techniku“, popisovala v cíli nejlepší Češka, která se víc, než na cross country soustředí na silnici a bikové maratony. „Snažila jsem se nechybovat, někde jsem ani nejezdila ty nejrychlejší stopy, ale spíš na jistotu. Vlastně i při tréninku jsem si říkala, že budu někde vzadu, takže cíl je hlavně se nezranit, nemít defekt“, zmínila Tereza strategii na dvou kamenitých sekcích novoměstské trati.

Loučení Jany Czeczinkarové s kategorií třiadvacítek úplně podle představ nevyšlo

Dalším třem českým bikerkám nelze upřít nasazení, ale výsledkově to podle představ nedopadlo. Nejzkušenější Jana Czeczinkarová dojela na 33. místě, Tereza Sásková o 6. příček hůř. “Jediné, co se mi povedlo byl start. Pak jsem jela dvě kola úplně mimo. Míjela mě jedna holka za druhou, nešlo mi to. Bylo mi vedro, cítila jsem se “uvařená”. Ke konci to bylo o trochu lepší, ale už se toho moc dotáhnout nedalo”, řekla trochu zklamaně Jana, kterou čeká v příštím týdnu druhá část maturitních zkoušek.

Tereza Sásková nenastoupila do závodu v úplné pohodě. "Předevčírem jsem měla střevní potíže, do toho jsem nedávno maturovala. Ale nechci se na to vymlouvat. Zkusila jsem to, ale nepodařil se mi úplně výsledek, jaký jsem si přála," uvedla Tereza Sásková.
Slzičky v cíli měla Tereza Tvarůžková. "Dnes mi to moc nešlo, navíc mě začala zlobit přehazovačka, k tomu jsem pak přidala zbytečné chyby, moc mi to mrzí", popsala své trable v závodě mladá bikera, která kombinuje horská kola s běžeckým lyžováním.

Juniorská série pod taktovkou norské bikerky Helene Marie Fosselhom

Kamenitá sekce Rock´n´roll v podání vítězné Norky....
...a Magdaleny Mišoňové

Součástí programu SP v NMNM byly i závody Světové juniorské série. Závodnice jely na shodné trati, jen měly předepsaný menší počet okruhů. Suverénní vítězkou se stala norská bikerka Helene Marie Fosselhom. Na domácí půdě se představilo hned sedm juniorek, které startovaly za reprezentační výběr ČR. Nejlépe si vedla Magdalena Mišoňová, která se jen těsně nevešla do TOP Ten. „Odstartovala jsem dobře, na kopci v zaváděčce jsem byla čtvrtá, což bylo super. Jenže pak jsem se začala propadat, technika byla v pohodě, ale nebylo to dnes v nohách. Ale 12. místo neberu jako propadák“, shrnula své účinkování Magda.

Výsledky ženy do 23 let:

1.Haley Batten (USA) 1:13:38 hod.
2.Ronja Eibl (GER, Corendon Circus) +0:28
3.Laura Stigger (AUT) +1:20
4.Nicole Koller (SUI, Möbel Märki) +1:41
5.Loana Lecomte (FRA) +2:45


22.Tereza Neumanová (Česká spořitelna Accolade) +8:33
33.Jana Czeczinkarová (Mitas Mercedes-Benz Trek) +10:14
39.Tereza Sásková (Česká spořitelna Specialized jun.) +11:43
47. Tereza Tvarůžková (Rocky Mountain) -1 kolo

Výsledky juniorky:
1. Helene Marie Fosselhom (NOR) 1:02:43 hod.
2. Tamara Wiedmann (AUT) +1:38
3. Sofie Heby Pedersen (DEN) +1:51
4. Puck Pieterse (NED) +2:42
5. Ronja Blöchlinger (SUI) +3:04

12. Magdalena Mišoňová +5:11
18. Adéla Holubová +7:06
21. Kateřina Vaverková +7:44
23. Zuzana Kadlecová +8:11
30. Kateřina Štefanová +9:35
34. Zuzana Šafářová +11:16
39. Libuše Prchalová +13:45

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková