Grand finále jak se patří! Prevot dospurtovala pro vítězství, Courtney ovládla celkové hodnocení SP

V americkém Snowshoe se psala dramatická tečka za letošním ročníkem SP. Finále vyhrála Prevot, Američanka Courtney ovládla celkově SP, naše Jitka Čábelická potvrdila 19.místem svou příslušnost do světové TOP dvacítky.

Boj o výhru v prestižním finálovém závodě SP i boj o křišťálovou trofej za celkové vítězství přinesl neskutečně dramatickou podívanou. Co okruh, to změna na čele, v průběhu 7 kol krize dvou hlavních aktérek, spousta nástupů, bojovnost i skvělá taktika pozdější vítězky. Závod hodný velkého finále.

Horské středisko Snowshoe, které bývá pravidelnou zastávkou amerických pohárů, přichystalo velmi rychlý, z pohledu technické náročnosti tak trochu „oldschool“ okruh s pěknými přírodními pasážemi, jen jednou umělou rockgarden, ale také s žádným extrémním kopcem. Jenž to zdaleka neznamenalo, že by šlo o lehký závod, když nohy nejedou, neodpustí to žádná trať a už vůbec ne soupeřky.

Startovní pole bylo méně početné, než bývá při evropských závodech, ale nechyběl nikdo z hlavních favoritek. Elitní bikerky se pustily do boje nejen o dílčí vítězství v posledním závodě letošního seriálu, ale také o celkové pořadí v SP. První dvě ženy – Jolandu Neff (SUI, Trek Factory) a Kate Courtney (USA, Scott Sram) od sebe po pátečním short tracku dělilo pouhých 20 bodů a bylo jasné, že půjde o velkou bitvu. Kate Courtney sice stále ještě nenašla vítěznou formu, kterou měla zkraje sezóny, ale už při světovém šampionátu, kdy vybojovala 5. místo tu náznak zlepšení byl. Otazník visel nad výkonem lehce nachlazené švýcarské bikerky, mající na svých řidítkách číslo 1. Ta totiž v pátečním short tracku po raketovém startu zcela vyhořela a finišovala až 16., když se neudržela v početné čelní skupině.

Kate Courtney v boji o celkové vítězství SP

A byla to znovu Jolanda Neff, která po výstřelu startovní pistole vyrazila sice z druhé řady, ale usilovným sprintem všechny předjela a zavedla z první pozice celý peloton do terénu. Jenž žádné nadělení startovního pole se nekonalo, za n se srovnaly všechny dámy, které patřily mezi kandidátky minimálně na top pětku.

V prvním ze sedmi kol se na čele utvořila osmičlenná skupina: Neff, Last, Prevot, Rissweds, Terpstra, Courtney, Pendrel a Indergand. Jenže pak se začaly dít věci. Švýcarské bikerce očividně závod nechutnal a postartovní zakyselení nerozjela. Začala se propadat, v kopcích sice točila svou typickou frekvenci, ale chyběla síla. Za ¾ okruhu ztratila na čelo téměř 1 minutu!

N čele statečně diktovala tempo velká kandidátka na celkové vítězství ve SP, Kate Courtney a domácí publikum jí náležitě motivovalo. Jenže při chuti byla i Britka Anne Last, která za to ve třetím kole vzala a v které už nebyla Pendrel a Indrergand, ale doskočila sem druhá Američanka Woodruff a stříbrná z MS Rebeca Mc Connell, pořádně natáhla. Tou dobou je Neff v hloubi pole, kolem 13 místa, ale krizi si prožívá i její sokyně v boji o celkové prvenství Kate Courtney. Jede osamocena na 7 místě, ale domácí fanoušci vědí, že právě teď jí musí maximálně podpořit. Další atak přišel v půlce pátého kola, kdy zaútočila Anne Terpstra. Poprvé. Kontruje Pauline Ferrand Prevot, která dosud jela velmi lišácky schovaná ve skupině. Je tu poslední kolo a opět nastupuje nizozemská bikerka Terpstra. Drží si až do závěrečného stoupání náskok zhruba 7 vteřin, které ale Prevot stahuje v posledních stovkách metrů závodu. Ne nadarmo má žena v duhovém dresu na svém kontě tituly z biků, ale i silnice a cyklokrosu. Šikovně si najede vnitřní stopou ve výjezdu před cílem, tím se dostává na první příčku, kterou si pojistí závěrečným spurtem. Slaví vítězství.

Duhová Pauline vítězí...
Pětice nejlepších žen velkého finále

Terpstra bere stříbro, trochu posmutnění je v jejím výrazu znát. Třetí příčka patří Annie Last, která si načasovala formu na závěr sezóny na výbornou.  Rozšířené pódium a čtvrté místo si vyjela Rebeca Mc Connell a za bouřlivých ovací domácího publika protne cílovou pásku na 5. místě vyčerpaná Kate Courtney a stává se celkovou vítězkou letošního ročníku SP. Podala neskutečně bojovný výkon, i když neměla úplně svůj den.

„Jsem pyšná, bylo to nesmírně náročné. Nejen dnešní závod, ale po celou sezónu, v každém závodě jet na pořadí, neudělat chybu. Když jsem uprostřed závodu odpadla, věděla jsem, že musím najít vůli a bojovat o každý bod, každé místo“, řekla v cíli Američanka, která přináší křišťálovou trofej pro vítěze SP do USA po dlouhých 17 letech!

Jitka Čábelická potvrdila svou příslušnost do širší světové špičky
Karla Štěpánová v úvodu závodu spadla a nakonec byla se ztrátou jednoho kola hodnocená na 49. místě.

Jitka Čábelická zakončila svou velmi úspěšnou sezónu 19. místem. Po startu byla kousek na dvacítkou, dokázala se posunout do skupiny, bojující o 12-17 místo, kde byla i Jolanda Neff, nakonec se i tato skupina v závěru roztrhala a promíchala. 

“Je to super, zase dvacítka. Před závodem jsem vůbec nečekala, že by mi to takhle šlo. Klasika – neodstartovala jsem dobře a pak to hned šlo do siglu, tam se to zašprajclo a natáhlo. Takže kdo neostartoval, tak měl smůlu, byla to jeho vina… 🙂 První tři kola jsem šla dopředu, po pátým kole jsem chytla trochu krizi. Ale nutilo mě to jet, jak to bylo celý hodně na kontakt. Můj nejhorší výsledek v sezoně je 24. místo, myslím, že paráda. Vloni jsem nakoukla do dvacítky, letos do patnáctky. Pomalu ale jistě to jde nahoru,” řekla Jíťa, pro kterou skončila hlavní sezona, ale na závodech ji ještě uvidíme. “Teď se na víkend uklidím na Kokořín… v plánu je ještě testovací závod v Tokiu a pár krosů. Všechno budeme řešit až doma… to důležitý ale teď skončilo”, oddychla si Jitka po dlouhé a pro ni hodně úspěšné sezóně. 

V sobotu patřilo finále SP mladým nadějím, kde startovala jediná česká zástupkyně Tereza Sásková (Česká spořitelna Specialized jun.). Nevedla si vůbec špatně, třináctým místem vyrovnala své nejlepší umístění z Andorry a také z Val di Sole. “Zakončila jsem to třináctkou… zase letos už po několikátý, takže jsem spokojená. Bylo to do hodně tahu, dole založit a jet tempo. Bohužel jsem na to asi doplatila v posledním kole, snažila jsem se roztrhat skupinku a pak mi nezbyla síla na sprint s Američankou. Spíš bych ocenila, kdyby bylo na okruhu víc techniky. Ale zase tyhle kopce mi sedí víc než dlouhý a prudký, ” okomentovala pro server mtbs.cz Tereza.

Výsledky ženy Elite:

1. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory)
2. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory)
3. Annie Last (GBR, KMC – Ekoi – Orbea)
4. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Rotor)
5. Kate Courtney (USA, Scott Sram)

19. Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech) +4:20
49. Karla Štěpánová (Superior XC) -1 kolo

Celkové pořadí SP 2019:
1. Courtney 1772 bodů, 2. Neff 1742, 3. Ferrand Prevot 1575, 4. Terpstra 1480, 5. McConnell 1217…18. Čábelická 668, 45. Štěpánová 199 

Kompletní výsledky zde

Celkové pořadí SP 2019

Foto: mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková