Specialized Turbo Kenevo. Stroj pro ty, co se toho nebojí

Jedna z velkých (a to doslova) novinek kolekce Specialized 2020…

Padlo další embargo a tak je čas seznámit vás s bikem pro pořádné drsňačky. Turbo Kenevo. Zdvih 180mm vepředu i vzadu, plně integrovaná baterie a nový motor, vyvinutý pro Specialized. Elektrobike Kenevo má našlápnuto nahradit lanovku, když vyrazíte do bikeparku. Se 700Wh baterkou, která je u nejvyššího modelu a novým motorem to půjde. Na 27,5″velkých kolech jsou obuté 2,8″ široké pláště, v případě potřeby se vejdou i 3“. A to není zdaleka vše. 

Turbo Kenevo designem připomíná loňské Turbo Levo, ale dostalo pěkně přidáno co se zdvihů týče. Patrná je změna i v geometrii, výrazně položená vidlice evokuje skoro sjezďáka, no není se co divit, hlavový úhel je 64°. Natáhl se nejen ve zdvihu, ale i v dalších hodnotách (reach i celkový rozvor). Vizuel speciálu na sjezdy podtrhuje i pružinový tlumič i dvojkorunková vidlice.

Nový motor je menší a lehčí  a pro Specialized jej vyvinula značka Brose. Jedna zajímavost: výrobce udává, že motor dokáže v maximálním zatížení přidat víc jak 400% k vašemu výkonu, hranice je 510 W.

I baterie má svá nej. Je snadno vyjímatelná, jako zdroj energie nabízí 700Wh, dochází i k zcela novému uspořádání článků, kdy se koncentrují víc ke středu kola a optimalizuje se tak těžiště. A baterie je také jakýmsi mozkem kola. Je kompatibilní s ANT + a Bluetooth®, což v praxi znamená, že display na baterii není jediným místem, kde můžete získat své informace k jízdě.

A ještě jedna důležitá informace ohledně velikostí ebiků Kenevo. Nenajdete tu standardní velikosti rámů označované M, L, XL, ale vybírat můžete s verzí S2, S3, S4, S5…Kola se dělí dle délky rámu (ne podle výšky sedlové trubky, jak je obvyklé), další bonus je možnost zohlednit i váš jízdní styl – čím větší číslo za Skem, tím delší je kolo.

V nabídce jsou dva modely:Turbo Kenevo Expert a Turbo Kenevo Comp, rozdíl je v kapacitě použité baterie, i v další výbavě. Vyšší model Expert s větší 700 Wh baterií váží 24,58 Kg. Dostupnější Comp vybavený 500 Wh baterkou pak váží o něco méně, 23,63 Kg.

Pokud jste právě dostal chuť tenhle bike někdy (někde) vyzkoušet, tak určitě bude možnost na speciálních Test The Best, která po letošní úspěšné premiéře bude pokračovat. Zájemce o koupi pak domluví na své prodejně.

Podrobné informace k jednotlivým modelům najdete na stránkách českého zastoupení www.specialized.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková