Kateřina Nash vede světový pohár cyklokrosařek i po písečném Koksijde

Pátý díl SP v cyklokrosu ovládla Nizozemka Alvarado, česká závodnice skončila na 14.místě, což ji stačilo k udržení průběžného vedení v seriálu…

Je už zcela jasné, že česká cyklokrosařka Kateřina Nash stráví v bílém trikotu vedoucí jezdkyně Světového poháru 2019/2020 přinejmenším 13 týdnů. Vedení se ujala 22. září v americkém Waterloo, kdy si připsala body za druhé a první místo, uhájila jej i tuto neděli v belgickém Koksijde, kde cílovou pásku přeťala jako čtrnáctá. Další závod se jede až 22. prosince, kdy se cyklokrosaři opět vrátí do Belgie, v tradiční destinaci Namuru. 

Závod na náročné trati v Koksijde, která je charakteristická pasážemi v hlubokém písku, ovládla Nizozemka Ceylin Alvarado. Mladá závodnice, která má kořeny v Dominikánské republice, si poradila zcela suverénně s technickými nástrahami a závod zvládla i po taktické stránce. Jezdila společně s Lucindou Brand a Yarou Kastelijn, na čelo se propracovala až v posledním okruhu, kdy navíc využila chyby Brand, která neprojela písečný úsek. Tam si Alvarado najela náskok několika vteřin a v cíli pak měla čas užít svůj životní úspěch.

Katka Nash, stejně jako Pavla Havlíková poměrně slušně odstartovala a téměř celý závod se držela na hranici první desítky. V samotném závěru jí došly síly a propadla se nakonec na 14. místo.

Pavla Havlíková po dobrém startu procouvala startovním polem na konečnou 23. příčku. “Šla jsem do toho stejně jako v Táboře. Prostě se pokusit dostat po startu co nejvíce dopředu. Docela mi to vyšlo , ale bohužel dneska mi běhání v písku ani trochu nechutnalo. Jsem z umístění trochu zklamaná, opět jsem se nevešla do top 20, což je můj cíl v této sezóně. Více mě ale mrzí, že nejelo tento závod více holek z Čech, je to zkušenost kterou nikde jinde nezískají,” posteskla si Pavla nad neúčastí dalších českých závodnic.

Jak se “dělá” forma

Katka Nash má letos na svém kontě 30 závodních startů v nejrůznějších cyklistických disciplínách, na různých kolech, na různých místech planety, v různých podmínkách a rozdílných distancích. „Byla to jedna z mých nejúspěšnějších sezon“ hodnotí Kateřina rok 2019, který zdaleka ještě nekončí, ba právě naopak, pokračuje živým snem o vedení Světového poháru v cyklokrosu. „Když jsem opustila kolotoč Světového poháru horských kol, netušila jsem, že ještě budu tolik závodit. Mezinárodní lety mi braly spoustu času a energie, a tak si cesty autem na závody hodně užívám. Domácí (americké) závody jsou dost těžké na to, abych si udržela formu na světové úrovni a úspěšně vstoupila do cyklokrosové sezony.

Musím přiznat, že se už cítím trochu unavená, ale delší pobyt v Evropě trochu zklidní a zpomalí moje cestování a já se budu moci na cyklokrosy Světového poháru plně soustředit a připravit.“

Kateřina Nash začala závodní rok už v březnu v etapovém MTB závodu Moab Rock v Utahu, jaro vyplnila, jako už každoročně bikovým festivalem Sea Otter Classic v kalifornském Monterey, Soho Bike Festem a Epic Rides. Gravelové závody, z nichž jsou některé opravdu hodně dlouhé si Katka chválí pro svou atmosféru i jako skvělý trénink vytrvalosti. Začátek léta už každoročně úspěšně obhajuje titul v jednom z nejprestižnějších etapových MTB podniku na světě, kanadském BC Bike Race. Po „domácím“ kalifornském Downieville Classic následoval opravdu mimořádně extrémní podnik v Coloradu – Breck Epic, jehož tratě se většinou pohybují v nadmořských výškách nad 3000 metrů nad mořem a řádně prověřují fyzickou i psychickou připravenost. Do toho světové soutěž v enduru, méně technické Grinduro a na závěr chladné a deštivé Iceman Cometh Challenge v Michiganu. A závěr roku 2019 v duchu cyklokrosu, v němž se ujala průběžného vedení.

S pozicí lídra Světového poháru je zajímavá ještě jedna velice výjimečná paralela, Kateřina Nash je totiž prezidentkou komise sportovců při mezinárodní cyklistické federaci UCI. Něco takového je naprosto unikátní – aby zástupkyně sportovců, hájící jejich zájmy na nejvyšší úrovni zároveň vedla světový seriál. A česká cyklistika může být hrdá, že tyto dvě pozice zastává naše sportovkyně. 

Výsledky ženy Elite:
1. Ceylin Alvarado  47:09 min.
2. Lucinda Brand (NED, Telenet Baloise Lions) +0:06
3. Yara Kastelijn (NED, 777) +0:08
4. Inge van der Heijden (NED, CCC-Liv) +0:21
5. Annemarie Worst (NED, 777) +0:24

14. Kateřina Nash (Clif Pro) +2:06
23. Pavla Havlíková (KC Kooperativa) +4:03

Kompletní výsledky  ZDE

Foto: Michal Červený, archiv Pavla Havlíková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková