Jitka Čábelická pojede na Kypru ve dvojici s exmistryní světa Tanjou Zakelj

Tradiční otvírák sezony zahajuje už za pár dní a na závodníky čeká několik změn. Letos premiérově v týmech…

Tradiční začátek bikové sezony se blíží. Už tento čtvrtek odstartuje 24. ročník kyperského etapového závodu, který dosud nesl název Sunshine Cup. V jeho dlouholeté historii ale přichází několik změn. Vedle přejmenování na Kypr Sunshine Epic, se mění také jeho charakter, protože bikeři nyní budou soutěžit v týmech po dvou a nikoliv samostatně.

Co ale zůstává stejné, je program rozložený do čtyř závodních dní od čtvrtka do neděle. Bikeři zavítají do hor v okolí malebných vesniček Lefkara a Kornos.

Hned první etapa doznala změny, zatím co v loňském roce se jela ve stylu endura, letos na účastníky čeká necelých 20 kilometrů, v kterých budou muset zdolat 470 metrů převýšení. Úvodní etapa je, co se počtu kilometrů i převýšení týče, spíš zahřívací a měla by se jet formou časovky. Další dvě se jedou stylem point to point a mají délku 59 km a 63 km s téměř shodným převýšením 1540, resp. 1550 metrů. Závěr obstará klasické okruhové cross country, kdy v jednom cca 6 km kole závodníci nastoupají 150 výškových metrů.

Na Kypr se chystá celá řada bikerů, většina z nich svou účast bere jako první intenzivní prověrku v závodním modu, test vlastní formy i okouknutí soupeřů. Zajímavý je závod samozřejmě i z pohledu zisku UCI bodů, etapáček je zařazen do kategorie SHC, vítěz bere 160 bodů, což odpovídá třetímu místu ze Světového poháru.

Očekává se poměrně slušná konkurence, v závodech se v posledních letech na startovní listině objevovala velká jména, například Annika Langvad (DEN, Specialized Racing), Yana Belomoyna (UKR, CST Sandd American Eagle), její týmová kolegyně Anna Tauber (NED), nechyběla kompletní ženská formace Ghost Factory v čele s Anne Terpstrou. 

Otázkou je, jaké dvojice se objeví ve startovní listině, která zatím ještě přijímá registrace a oficiálně bude představena den před zahájením. Jistá je účast dánské bikerky Anniky Langvad, která vloni předčasně ukončila sezónu ze zdravotních důvodů. Nyní je ale zpátky ve formě a na startu ji uvidíme s dvaadvacetiletou americkou bikerkou Haley Batten, která se stala novou posilou Specialized Racing teamu.

Další silné duo, které bude jistě usilovat o pódium tvoří uskupení z Trek Factory Racing Emily Batty a Evie Richards. Na startu nebude chybět ani celková vítězka SP 2019  Kate Courtney, která bude mít po boku zkušenou devětatřicetiletou americkou bikerku Erin Huck.

Kdo určitě nebude chybět, je mistryně republiky a česká biková jednička Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix). Ta si pro svou letošní první závodní prověrku vybrala do dvojice slovinskou závodnici Tanju Zakelj, s kterou premiérový závod dvojic absolvuje.

„Kypr už mám tak trochu jako takový tradiční otvírák sezony. Už loni během závodu jsem tušili, že dojde k změně a tou změnou budou dvojice a budeme muset někoho shánět. Volba padla na Tanju nejen z hlediska podobné výkonosti, ale i se nám sešly partnerské zájmy, kdy Kolofix úzce spolupracuje s Uniorem,“popisuje Jitka už dlouhodobě domluvené spojení s Tanjou. Čábelická s Zakelj startují za tým Union Tools.

„Po domluvě jsme se potakaly i na Gran Canarii a absolvovaly spolu pár tréninků. Taktiku jsme ještě neřešily, hodně napoví časovka a podle toho se rozhodneme. Myslím, že Tanja bude mít navrch v druhé půlce závodu, technicky jsme na tom obdobně. Důležité je že jsem si sedly lidsky i mimo kolo. Na to, kolik má ze sebou úspěchů je strašně skromná,“ prozrazuje Jitka o své parťačce a dodává: „Uvidíme, jak nám to půjde, sice to jsou dvojice, ale pořadatelé v tom trochu tápou, tak to bude takový mišmaš. Obsazení se oproti loňsku trochu změnilo, i díky těm dvojicím, ale i tak to je pěkně našláplý.“

 

 

Další české zastoupení tvoří dvojice Karla Štěpánová a Jana Czeczinkarová.  Všechny tři naše bikerky už jsou v dějišti závodu a čeká je první trénink.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková