Třpytivá krása – to je Scott Scale RC 900 TEAM ISSUE AXS

Jeden moc povedený bike od švýcarského Scottu…

Jak už jsme před časem zmiňovaly, kvůli pandemii a následným dopadům na cykloprůmysl se toho hodně změnilo. Pozitivem je obrovský nárůst zájmu o cyklistiku, což ale s sebou přineslo jiný paradox, po světovém lockdownu a zastavení výroby se vše kolem kol stává nedostatkovým zbožím, od rámů přes osazení a další komponenty.

To ale neznamená, že by se zastavil vývoj novinek, jen jejich prezentace se ve velké míře přenesla do světa on line. Proto jakákoliv živá akce a možnost si kolo prohlédnout zblízka, osahat, v našem případě i nafotit, je malý svátek. Jeden takový jsme měli-společně s kolegy z mtbs na prezentaci švýcarské značky Scott a tam nás oslnil designem i výbavou raketově rychlý hardtail Scale RC 900 Team Issue AXS. Protože je nad slunce jasné, že se tenhle krasavec nedostane do testovací flotily (velkým dílem tomu napomáhají výše uvedené důvody), zaslouží si alespoň krátké foto představení. Dovolíme si odhadnout, že minimálně pro svůj vzhled si získá obdiv.

Už první pohled prozradí: u modelu Scale RC 900 Team Issue AXS si můžete být jisti, že máte před sebou kombinaci prvotřídního pevného rámu s nejlepšími komponenty od značky Sram a Rock Shox. To vše zabalené do nádherného designu. 

Celkový dojem luxusního kousku umocňuje zvolená  kombinace barev: perleťová zelená a matná šedá. Na sluníčku se rám třpytí, jsou znatelné i struktury karbonového vlákna. Když k tomu přidáme i to, že rám je připraven na kompletní vnitřní vedení lanek, není tomu co vytknout. V tomto případě tu výrobce rovnou vsadil na elektronickou výbavu Sram AXS. 

Bike Scott Scale RC 900 Team Issue AXS je vybvane vidlicí Rock Shox SID SL Select RL se 100 mm zdvihu. její ovládání je prostřednictvím speciální Scott Twinloc páčky, která je umístěna u levého gripu pod řídítkem.  Geometrie rámu dostala tyto hodnoty: 69,5° hlavového úhlu a 73,6° sedlového úhlu. 

Řazení je z řady AXS a jde o tu dostupnější ze dvou nabízených – verzi  XO1. Kazeta, kliky i řetěz pocházejí z levnějšího GXu. Nasazen je převodník s 32 zuby, což nahrává dámskému osazenstvu, pánové by pro závodní bike asi volili větší verzi, vzadu je kazeta v rozsahu 10-52z.

Kola jako velmi důležitý komponent zvolil výrobce svůj nejlepší hliníkový set z vlastní produkce, označený Syncros Silverton 2.0. Obutí pak zvolil Schwalbe Racing Ray 29×2,25″ vpředu a Schwalbe Racing Ralph 29×2,25″ vzadu v designovém provedení se světlými boky Addix Speed grip směsí a v bezdušovém provedení.

O tom, že se designéři ve Scottu snažili vyladit každý detail,vypovídá i volba sedla. Na biku najdete ploché a krátké sedlo Belcarra  se středovým prolisem a s titanovými  ližinami. A vše krásně barevně ladí s plášti. 

Model Scale se nabízí celkem ve čtyřech velikostech (S, M, L a XL), cenovku pro tento bike Scott nastavil na zajímavých 115 490,- Kč.

Kompletní informace o tomto modelu i jeho dalších variantách najdete na stránkách výrobce www.scott-sports.com.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková