Prestižní angažmá a v kalendáři Tour de France. Tereza Neumanová přestoupila do stáje LIV Racing

Tereza Neumanová bude od příštího roku jako druhá Češka jezdit v elitní World Tour. Mistryně republiky v silničním závodě a účastnice olympijských her v Tokiu přestoupila do nizozemské stáje Liv Cycling

Má za sebou první poctivou silniční sezónu. Přesto Tereza Neumanová letos zazářila na mnoha závodech v Evropě. Dvojnásobná mistryně republiky se v celku Burgos uvedla druhým místem v etapě Okolo Švýcarska a dojela patnáctá na Clasice San Sebastian.

“V červnu, po podařeném závodním bloku ve Španělsku a Švýcarsku, mě Liv Racing kontaktoval. Jednání s managementem týmu bylo příjemné, otevřené a vlídné. Filozofie týmu mě oslovila. Nabízí mi skvělé prostředí, ve kterém můžu růst. Jako individualita i jako členka týmu. Hodně věřím přístupu týmu. Není náhoda, že je to jeden z týmu s nejdelší historií v ženské cyklistice,“ popisuje cestu do prestižního World Teamu.

„Doufám, že to bude posun v mé cyklistické kariéře a že se dostanu na větší závody. Posunu se fyzicky a naučím se víc o silniční cyklistice, protože to bude teprve moje druhá silniční sezona, mám se pořád co učit,“ říká skromně česká cyklistka.

 

Liv Racing navazuje na historii týmu Rabobank. V týmu v minulosti působily ty nejlepší cyklistky světa: Marianne Vos, Pauline Ferrand-Prévot, Anna van der Breggen, Ashleigh Moolman, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Jolanda Neff a další hvězdy a legendy. Když Rabobank s podporou závodní cyklistiky skončil, změnil se ženský tým na WM3 Energie a WaowDeals a později sestavu koupil polský celek CCC. Ani zánik CCC neukončil činnost, týmu se ujal LIV, dámská odnož značky Giant, největšího světového výrobce kol.

Tým v letošní sezóně získal osm vítězství, především zásluhou Belgičanky Lotte Kopecky a Kanaďanky Alisson Jackson. Sprinterka Lotte Kopecky z týmu odchází, bude jezdit za SD Worx, Alisson Jackson zůstává. Tým opouštějí další dvě závodnice, ale spolu s Terezou Neumanovou přichází dalších pět talentovaných cyklistek.

Příští rok čekají Terezu Neumanovou v barvách Liv Cycling i slavné klasiky v zemích Beneluxu a možná se objeví i při premiéře ženské Tour de France.

„Těch závodů je v kalendáři celkem dost, na Tour bych si přála jet hodně, ale nechci k tomu úplně cílit, protože stát se může cokoliv,“ hodnotí střízlivě své ambice.

Tereza je po Nikole Noskové teprve druhá Češka v elitní cyklistické World Tour.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková