Rodina CANYON se rozrostla. SPECTRAL opravdu pro každého

Karbon, hliník, kola 27,5″ nebo 29″? Nebo mullet? Nebo něco pro mladého bikera? Canyon nabízí vše….

Spectral jako takový má Canyon ve své nabídce již pěknou řádku let.  Tenhle univerzální trail bike se vloni konečně dočkal i verze na 29“ kolech. Cílem bylo vytvořit kolo, které si poradí s jakýmkoli typem terénu. Oproti endurovějšímu Strivu je lehčí, oproti Neuronu zase zvládne díky vyššímu zdvihu náročnější terény a přitom má jít stále o celkem jezdivý model.

Ovšem pokud jste hledali něco jiného než devětadvacítku s karbonovým rámem, museli jste hledat jinde. Teď se to ale mění.  Canyon představuje novou rodinu Spectralů a tak je z čeho vybírat.

Celkem je v nabídce 8 kol na 3 typech rámu a 3 velikostech kol včetně populárního mulletu. 

Proč tři velikosti kol? V Canyonu počítají s tím, že devětadvacítky jsou jistější, stabilnější a mají větší přilnavost, kola 27,5“ zas nabízí větší obratnost a jsou hravost. Ale popořadě…

Spectral CF

„Starý“ známý Spectral postavený na 27,5“ kolech prošel omlazovací kůrou a dostal nový rám s parametry letos představeného Spectralu 29 jehož popis najdete zde ( MTBS). Rám si zachoval váhu 2600gramů, ale došlo k optimalizaci jeho pevnosti a tím i lepšímu přenosu síly při šlapání a také chování při drcení i těch opravdu hardcore trailů. Ostatně Canyon testuje tento bike na trailech Enduro World Series. 

Od teď jsou tedy v nabídce karbonové modely jak na 29”, tak i 27,5” kolech a pro nerozhodné nebo experimentátory i verze Mullet s kombinací obou rozměrů.  

Povedený design základního modelu SPECTRAL AL 5

Spectral AL

Pro ty, kteří z různých důvodů preferují hliník, je tady Spectral AL. Nejedná se ale o žádný low cost. Canyon si dal za úkol vyrobit bike, který se na trailech choval stejně jako jeho karbonový sourozenec. Rám ze speciálně profilovaných trubek váží jen lehce přes 3 kg, což je stejně jako jeho předchůdce, ale po projetí první zatáčky prý pochopíte, proč není na škodu, že neshodil na váze, ale zlepšil své charakteristiky.

Spectral AL na rozdíl od karbonového brášky, nemá nastavitelnou geometrii Flip Chip, ale stejný úhel hlavové trubky 64 stupňů a ostřejší úhel sedlové trubky 76.5 stupňů.

Young Hero

Young Hero

V hliníkové verzi je také speciální model Young Hero postavený rámu velikosti 2XS, 27,5” kolech a se zdvihy sníženými na hodnoty 150/140. Použití lehkými jezdci či jezdkyněmi odpovídá také nastavení vidlice a tlumiče. Za cenu pod 50 tisíc tak dostanete vstupenku do světa endura pro pidilidi od 140cm. 

A parádička s FOX Kashima vidlicí

Spectral CFR

Bonbónek na závěr aneb když dáte inženýrům volné ruce. Rám, který má o 300gramů méně než CF, ale neztratil ani špetku tuhosti a agility. CFR je jediný model, který bude k dispozici pouze na 29tkách. Ve špičkové verzi na XTR a Factory Foxu stojí 172 tis, což Vám jinde jen těžko nabídnou.

A ještě pár detailů, co potěší.

Řada Spectral je osazená vlastními Canyon komponenty G5. Pětka na konci značí, že jsou testované na těch nejnáročnějších trailech, které existují (třeba Redbull Rampage nebo světový pohár v DH). Takže tyto komponenty nejen že lahodí oku, ale ještě jsou perfektně odladěné I na opravdu ostré traily.

A pro ty, co řeší kam dát náhradní duši nebo malou sváču, Canyon připravil šikovně umístěný držák s brašničkou pod horní rámovou trubkou, takže už nemusíte duši k rámu lepit izolačkou.

Rodina Spectral se nám pěkně rozrostla a její Spektrum od teď dokáže zasáhnout opravdu každého bikera či bikerku. Už teď se těšíme na testovací bike.

 

Info o všech modelech a barevných specifikacích najdete na stránkách výrobce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková