Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou jsme již dávno přijali za vlastní. Má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá a dobře přijímá další chutě, proto se často využívá ve vegetariánských pokrmech.
Pokud se snažíte omezit maso, bude lilek pro vás ta správná zelenina, s kterou si můžete v kuchyni pohrát. Uvidíte, že si na něm pochutnáte, je totiž jako houba – přijímá chutě, kterému dáte…
Mellanzane parmigiana či zapečené lilky jsou ideální zejména se sklizní zralých rajčat. Jsou skvělé jak teplé k obědu, tak i studené na večeři. Je to vždy paráda, když se propojí typické italské chutě lilku, rajčat, mozzarelly a parmazánu. Tento recept není vůbec komplikovaný, ale jeho příprava zabere trochu času. Až poznáte tyto dokonalé vege lazaně, tak zjistíte, že i tohle oblíbené jídlo je chutné i bez masa! Co je tedy lilek neboli baklažán zač a jak s ním naložit v kuchyni?