Cape Epic mění historii. Sina Frei a Laura Stigger se staly nejmladšími vítězkami

Unikátní kousek se povedl dvěma jezdkyním továrního týmu Specialized, staly se nejmladšími vítězkami závodu a v jeho novodobé historii i první dvojicí, která ovládla všechny etapy…

Sedmnáctý ročník Cape Epic dorazil po více než 600 km do cíle, v ženách dominovaly dvě mladé bikerky: jedenadvacetiletá Rakušanka Laura Stigger a o tři roky starší Švýcarka Sina Frei.

Favorizovaná dvojice ženského startovního pole postavená z mladých závodnic továrního celku Specialized přebrala vítěznou štafetu od někdejší členky Anniky Langvad (DEN) pětinásobné vítězky Cape Epic.

Obě dámy, jedoucí za tým 91Songo Specialized (v jeho názvu je charitativní organizace Songo.info, jež zahrnuje sportovní i vzdělávací program pro děti z jihoafrického Kayamandi, předměstí Stellenbosche), se staly v historii závodu nejmladšími vítězkami náročného etapového závodu, který se mezi bikerky označuje jako Tour de France horských kol. Obě bikerky navíc získaly další triumf. V novodobé historii Absa Cape Epic, která  se totiž ještě žádné dvojici nepovedlo vyhrát vedle celkového hodnocení i všechny etapy. Takový zápis se datuje do roku 2007 a 2009. 

Svou cestu k celkovému vítězství začala dvojice v úvodním prologu, který měl pouze 20 kilometrů, ale jel se v hodně blátivých podmínkách

Sina s Laurou zajely prolog za necelých 58 minut a jejich náskok činil „jen“ 93 vteřin před domácí dvojicí Candice Lill a Mariske Strauss (Faces CST). Tento rozdíl dával jistou naději na to, že by závod nemusel být v následujících sedmi dnech jednoznačnou záležitost Laury se Sinou….

Jenže následující dny obě mladé závodnice svůj náskok postupně jen navyšovaly a navíc korunovaly vítězstvím v etapách.

Hned následující den předvedly první atak a po víc jak 4,5 hodinách na trati, za které zdolaly porci 98 kilometrů si po dlouhé sólo jízdě přivezly téměř pětiminutový náskok na zkušenou dvojici celku Salusmed ve složení Ariane Lüthi (SUI) a Robyn de Groot (RSA).

Třetí den byla na programu královská etapa v délce 96 km a 2 100 m převýšení. Závodníci také vyjeli na nejvyšší bod celého letošního ročníku Cape Epic, na vrchol Wagon Trailu do nadmořské výšky 1 134 m. Ten se nacházel až na samém konci etapy, konkrétně na 77. km, z něhož to cíle bylo už jen z kopce. Jenže žádným pohodovým sjezdem, ale nekonečným singlem, který vyžadoval maximální koncentraci. Ani tady se ale dvojice Frei-Stigger nenechala zaskočit a zvítězily o 1:02 min.

“Začátek byl pomalý a my jsme jen kontrolovaly tempo. Na posledních 20 km jsme zvýšily tempo a podařilo se nám ve stoupání ujet; do sjezdu jsme vjely jako první a závěrečných 10 km do cíle jsme si užívaly a jely na jistotu bez problémů,” zhodnotila stříbrná medailistka z OH Sina Frei.   

Švýcarsko-rakouské duo Sina Frei a Laura Stigger dokázalo triumfovat  čtvrtý i pátý den. Dámy navýšily své průběžné vedení a opět jako vítězky etap.

Asi nekritičtějším dnem byla předposlední etapa, která se opět jela na blátě. Taktika byla jasná, zbytečně neriskovat, proto jely bikerky v kontaktu s další dvojicí. Jenže mladá Rakušanka Laura Sigger se musela poprat s technickými problémy, nikoliv však na kole! Během jízdy totiž ztratila kontaktní čočku, dokonce dvakrát, naštěstí si vezla náhradní a dokonce si zvládla ji nasadit za jízdy.

„Závod byl naprosto epický bahenní zážitek. Během závodu tady Laura ztratila kontaktní čočku, ale tahle holka je tak šílená… dokázala si ji nasadit během jízdy!“…napsala na sociální síte Sina.

Etapa se nakonec rozhodovala v těsném sprintu, úspěšnější byly bikerky týmu 91Songo Specialized.

Závěrečná etapa už měla jasnou misi: žádnou chybu, žádný defekt a dojet si pro fantastický úspěch. Sina Frei a Laura Stigger se staly v sedmnáctileté historii Cape Epicu nejmladšími vítězkami!

Celkové výsledky:

1.Team 91Songo Specialized – Sina Frei (SUI) / Laura Stigger (AUT) 30:39:52 hod.
2. Faces CST – Candice Lill / Mariske Strauss (RSA) + 40:58 min.
3. Salusmed – Ariane Lüthi (SUI) / Robyn de Groot (RSA) +52:45 min.

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Sam Clark

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková