Kristýna Burlová míří do kontinentálního týmu Lotto Soudal

Námluvy potvrzeny – “Kiki” Burlová, mnohonásobná mistryně republiky získala roční smlouvu v týmu Lotto Soudal

Ženský kontinentální tým Lotto Soudal potvrdil pro příští sezónu velké změny. Z původního kádru zůstala jen tři jména, pro celkový počet 14 jezdkyň přichází jedenáct nových tváří. A jednou z vybraných nadějí je i teprve devatenáctiletá Kristýna Burlová z pražského týmu Dukly. Ta své nové angažmá letmo zmínila na sociálních sítích.

„S týmem jsem se ještě osobně nepotkala, o hodně věcech budeme ještě jednat, vše zatím probíhalo na dálku. Jednala jsem o angažmá s několika dalšími týmy, ale tady mě oslovilo vedení samo,“ napsala nám talentovaná cyklistka, která to umí na silnici i na dráze. Právě tam svěřenkyně trenéra Lukáše Thuna vloni na podzim překonala český juniorský rekord na 20 kilometrů, který zajela v čase 28:08:914 sekund.

V příštím roce bude v týmu Lotto Soudal pokračovat zkušená trojice: Polka Anna Plichta, Britka Abby-Mae Parkinson a domácí Elise Vander Sande. Nejostřílenější je polská závodnice, účastnice olympijských her v Tokiu, světových šampionátů, čeští fanoušci ji znají například z letošního etapového závodu Tour de Feminin, kde skončila na druhém místě v celkové klasifikaci. V týmu tak bude předávat dál své zkušenosti.

“Chceme se s ženským týmem vydat jiným směrem, než tomu bylo doposud a zaměřit se na rozvoj mladých jezdkyň. To je to, co se nám osvědčilo s mužským týmem do 23 let již pár let,” uvedl v tiskové zprávě manažer Kurt Van de Wouwer.

“Máme v týmu belgické talenty, ale podívali jsme se i za hranice,“ vysvětluje mezinárodní složení, kde budou po boku Kristýny další čtyři osmnáctileté a devatenáctileté závodnice.  Benjamínkem týmu bude 17letá domácí cyklistka Sterre Vervloet.

Osmá juniorka z evropského šampionátu v Plouay z r.2020 zatím o svém závodním programu jasno nemá, ale týmový manažer Lotto Soudal nastínil, co má pro své svěřenkyně naplánováno. 

„Chceme jezdcům nabídnout vyvážený závodní program, se kterým si mohou ochutnat klasiku, ale i závody, co budou odpovídat jejich aktuálním kapacitám. Pak také závody,které jsou součástí Lotto Cycling Cupu. Cíl je jasný, nabídnout jezdkyním čas na růst a učení se s profesionální podporou Lotto Soudal,“ doplňuje.

A ještě jedna zajímavost. Pro mužský World Team byla pro r. 2022 najatá na pozici sportovní ředitelky Cherie Pridham. Tato bývalá profesionální jezdkyně byla sportovní ředitelkou izraelského národního cyklistického týmu, a také první ženou, která dosáhla v této pozici vítězství na World Tour. (Tirreno-Adriatico v březnu 2021). Tomu předcházelo 10 let práce na kontinentální úrovni.

Foto: archiv K. Burlová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková