SP v cyklokrosu Tábor 2021. Kristýna Zemanová při své premiéře překvapila 20.místem

Výměna generací. Kristýna Zemanová si odbyla svůj premiérový start mezi ženskou elitou, osminásobná mistryně republiky Pavla Havlíková se loučila…

Na startu elity a žen do 23 let se sešlo 50 závodnic, z absolutní špičky nechyběl nikdo, bylo jasné, že všichni přihlížející fanoušky čeká atraktivní závod. Ostatně tak, jak to nejlepší světové cyklokrosařky v poslední době předvádí. Konkurence je velmi vyrovnaná, ve vzduchu víc, jak polovinu závodu visela otázka: dokáže odrazit atak mladých závodnic zkušená Lucinda Brand, nositelka duhového dresu a také týden starého pro evropskou šampionku?

V úvodních dvou kolech, z šesti předepsaných se vytvořil vláček 8 závodnic, kde nechyběla žádná z favoritek. Pravda, opět to byla nizozemská převaha, v které se statečně pohybovala talentovaná Maďarka Blanka Kata Vas.  Ta ale dnes neměla svůj den a nakonec do boje na stupních nezasáhla.

Kdo naopak hýřil aktivitou byla mladičká Puck Pieters, diktovala tempo a navíc jako jediná dokázala skákat dvě umělé překážky, zasazené v jednom z náročných stoupáních. Její technika byla excelentní a v tomto místě dokázala získat vždy drobný náskok na který musely ostatní reagovat bolavým dotahováním.  Jenže zásadně rozdělit skupinu se jí nepodařilo. A tak v posledním kole přišel prostor pro úřadující mistryni světa, která se dostala na čelo pelotonu a neustále zrychlovala.

Mladičká Puc Pieters mistryni světa Lucindu Brand pěkně potrápila

Postupně skupinu zredukovala na sedm, potom šest a nakonec na pět cyklistek. Ale ani to ji nestačilo. Útočila i nadále až se ji všechny zbylé krajanky podařilo setřást. Získala malý náskok a ten bezpečně uhájila až do cílové pásky. Grimasa v obličeji ukazovala, že to tentokrát nebylo až tak snadné, ale zkušenost i svůj neskutečně silný „motor“ využila maximálně.

V souboji o další místa na pódiu se nakonec rozhodovalo až v cílové rovince, nejlépe z něj vyšla Puck Pieters a třetí skončila Annemarie Worst, když pro Ceylin Carmen Alvarado zbyla opět nepopulární čtvrtá příčka. Mladičká Maďarka, která si v minulém díle SP připsala senzační vítězství dojela na šesté příčce za Denise Betsema.

Skvělý výkon Kristýny Zemanové, důstojná rozlučka Pavly Havlíkové

Poprvé v neostřejší konkurenci světových cyklokrosařek, jedna z nejmladších na startu a hned umístění v top 20. Současná první žena českého cyklokrosu Kristýna Zemanová zažívá skvělou sezónu. A potvrdila to i v Táboře. Velmi dobře odstartovala, cílem prvního kola projela patnáctá a při průjezdech v dalších kolech se ukázalo, že rozhodně nešlo o nijak přepálený začátek.

Dařilo se jí se světovou špičkou držet krok i v dalším průběhu závodu a i když o pár příček nakonec klesla, dvacáté místo je skvělé. A co víc, v samostatném hodnocení kategorie do 23 let byla pátá!

Kristýna Zemanová a její dobrá volba stopy

„Hrozně jsem si ten závod užila, byla úžasná atmosféra, diváci byli skvělí, fandili úžasně. Pro mě to byl první start na takové úrovni a páté místo mezi mladými závodnicemi mě moc těší,“ popisovala bezprostředně po dojetí při svém možná prvním velkém rozhovoru pro TV. 

„Myslím, že jsem měla skvělý den a kdyby mi někdo před startem řekl, že budu dvacátá, tak bych to brala všemi deseti, takže jsem nadmíru spokojená. Ale taky doufám, že budu získávat zkušenosti a příště to bude ještě lepší,” řekla závodnice týmu Brilon Racing.

Tak v Táboře naposledy...

Spoustu gratulací i řádná potlesk si užila druhá nejlepší Češka v cíli Pavla Havlíková. Dojela na 34. místě, 10 vteřin před Karlou Štěpánovou a Terezou Tvarůžkovou. Výsledek ale nebyl to, proč se Pavla postavila v Táboře na start.
„Bylo to nejlepší rozhodnutí, udělat rozlučku se svěťáky tady v Táboře.

Fanoušci nezklamali, zas obsypaná trať, strašně jsem si to užívala. Přiznávám, že úplně o výsledek mi nešlo. Byla jsem před třemi týdny nějaká nastydlá, takže o přípravě a vyladění formy není řeč. Bez systematického tréninku už nejde závodit,“ vyprávěla Pavla při cestě na antidopingovou kontrolu. „No prostě rozlučka se vším,“ smála se tomu, že ji vylosovali z davu závodnic, které skončily mimo pódium.

A koho vidí jako svou nástupkyni? „Tak samozřejmě teď tu válí Kristýna Zemanová a jako prvoročařka mezi elitou ukazuje, že má velký talent. Já ale taky věřím, že se mi podaří vychovat někoho od nás, z jabloneckého gymnázia, už tam pár šikovných vidím…kluky i holky. Za tři roky je tady v Táboře mistrovství světa a to je velká motivace,“ zmiňuje pořadatelství zdejších organizátorů největší světové akce v r. 2024.

Výsledky ženy Elite a U23

1. Lucinda Brand (NED, Trek Baloise) 52:00 min.
2. Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix) +0:03
3. Annemarie Worst (NED, 777) +0:03
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED, Alpecin Fenix) +0:04
5. Denise Betsema (NED, Pauwels Sauzen Bingoal) +0:09

20. Kristýna Zemanová (Brilon MB) +3:03
34. Pavla Havlíková (Lawi Junior) +5:09 
35. Karla Štěpánová (Pushbikers) +5:20
36. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +5:20
37. Tereza Vaníčková (Brilon MB Racing) +5:36

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková