Vrchol domácí cyklokrosové sezóny je tu! Obhájkyně Havlíková po nemoci, favoritkou Zemanová

Kolín zve na domácí cyklokrosový šampionát, o tituly bojují elitní kategorie

Již zítra se v Kolíně bude bojovat v elitních kategoriích o tituly mistrů ČR v cyklokrosu. V ženské kategorii se nejvíce šancí se připisuje Kristýně Zemanové (Brilon Racing Team), která letos vévodí ženskému pelotonu.

Mistrovství České republiky v cyklokrosu se v Kolíně uskuteční již popáté, naposledy se zde šampionát konal v roce 2016.  Původně měl být závod v Uničově, ale na sklonku léta to museli pořadatelé odvolat, a tak se narychlo hledala kvalitní náhrada.

„Věděl jsem, že to bylo riskantní rozhodnutí, ale kývnul jsem,“ vzpomíná zkušený organizátor Jan Slavíček, který je ředitelem mistrovství. „Vše je zabezpečeno a jsem přesvědčen, že šestnáctý velký závod v Kolíně bude dobrý! 

Kolín je sportovní město a my získali zázemí na atletickém stadionu, navíc na závody vždy chodí dobrá divácká kulisa. Letos navíc využijeme i víceúčelovou sportovní halu, kde po skončení závodů bude slavnostní vyhlášení nejlepších,“ popisuje zajímavosti.

Koksijde po česku - tak se mezi cyklokrosaři mluví o tomto náročném úseku kolínské tratě

Mistrovství České republiky v cyklokrosu se v Kolíně uskuteční již popáté, z toho potřetí na trati v lesoparku Borky.

„Trať je standardní, prakticky stejná jako v minulých letech, držíme se známého rčení neměň to, co funguje. Rozhodovat bude nejspíš výjezd ze stadionu, kde jsou umělé překážky a potom stav trati v písčitých pasážích. To určí počasí těsně před závodem,” odhaluje atraktivní místa 3 400 m dlouhého okruhu.

Mezi ženami bude obhajovat osmatřicetiletá Pavla Havlíková (Lawi junior team), která bude v Kolíně usilovat o zisk svého devátého titulu! Ale jednoduché to mít nebude, v letošní sezoně kraluje vycházející hvězda Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team). Osmnáctiletá studentka gymnázia v Mladé Boleslavi letos vyhrála čtyři závody z šestidílného seriálu Toi Toi Cup a ovládla ho také celkově!

Přípravu Pavly Havlíkové navíc poznamenal tréninkový výpadek ve vánočním čase, kdy prodělala Covid. Do hry o medaile se bude jistě chtít zapojit i Tereza Vaníčková, týmová kolegyně Zemanové a v nových barvách závodící Karla Štěpánová (Cyklostar Head Pirelli). S velkou motivací i mnoha závodními kilometry se na start postaví Nikola Bajgerová, jenž před nedávném představila nové angažmá a to v týmu Force.

Domácí šampionát také rozhodne o definitivní nominaci na mistrovství světa, které se jede na konci ledna v USA, kam by podle slov reprezentačního trenéra mělo odcestovat 13 závodníků. “V juniorkách je výběr už jasný, pojede Kateřina Hladíková, Vanda Dlasková, Julia Kopecky na 90 % a Eliška Hanáková, z holek U23 Kristýna Zemanová, za ženy elite pojede Kateřina Nash, upřesňuje reprezentační kouč Petr Klouček.

Ženy vyrazí na trať ve 12:00 (živě web ČT Sport), závod mužů startuje ve 13:30 (živě ČT Sport).

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková