Novinka Lumos ULTRA je chytřejší, než tušíte

Máte rádi nové technologie? Řešíte své bezpečí? Možná je helma Lumos ULTRA přesně to, co hledáte

Chytrá elektronika si nachází místo i v oblasti sportovní. Jasným důkazem jsou cyklistické helmy, které jsou vybaveny integrovanými světly, blikačkami, bezpečnostními čidly nebo dokonce miniaturními reproduktory. To se týká spíš městských modelů. Na trhu se ale objevil zajímavý sportovně střižený model, který základní užitečné prvky má.

Jde o novinku značky Lumos, která je nově v portfoliu společnosti Schindler. Mladá singapurská značka, jejíž příběh se začal psát v ulicích Bostonu s cílem zvýšit bezpečnost lidí, kteří využívali kolo jako dopraví prostředek v současnosti nabízí čtyři modely přileb v různých barevných provedeních.

Sviť si, jak potřebuješ

Mezi nejoblíbenější patří městský model Matrix a také univerzální smart helma Lumos ULTRA. Ta svým designem osloví i ty, co městem jen projedou a zamíří za zážitky za jeho hranice.  

Model Lumos ULTRA má sportovní design, nicméně stále platí, že jde o univerzální helmu, mezi jejíž přednosti patří právě výbava, vyzdvihující bezpečnost. Integrované světlo na přední části helmy násobně zvýší vaši viditelnost v provozu. Je mnohem viditelnější než jakékoliv jiné blikačky, umístěné na kole. 

Na zadní straně helmy jsou pak dvě samostatná světla, která mají i funkci blikačky. Díky integrovaným LED diodám budete pro řidiče nepřehlédnutelní, přední světlo má 30 bílých LED diod, zadní světla pak 64 červených LED diod.

Spáruj a (vy)užívej

Světla se zapínají tlačítkem na zadní straně přilby, tam je také prostor pro dobíjení. Před první jízdou je nutné pro využití dalších funkcí stáhnout mobilní aplikaci Lumos Companion a spárovat s vaším telefonem. Díky tomu lze upravit intenzitu světla a styl blikání, který nabízí 3 režimy.

Samozřejmostí je, že v aplikaci můžete sledovat aktuální výdrž baterie. Navíc zde můžete sledovat svou aktivitu a provést synchronizaci se službami Strava a Apple Health.

Podle zvoleného režimu vydrží světla svítit až 10 hodin a dobíjí se USB-C kabelem, který je součástí balení. Dobu do úplného nabití uvádí výrobce 3 hodiny.

Další užitečnou funkcí je proměna zadních blikaček na dálkově ovládaná směrová světla.  Princip je poměrně jednoduchý, malé dálkové ovládání si upevníte na řídítka a před odbočením zmáčknete požadovaný směr – vlevo nebo vpravo.

Helma dá zvukový signál, že se směrovka spustila. Očekávejte menší zpoždění mezi zadáním pokynu a reakcí světla, ale nejde o žádný zásadní interval. Signalizaci vypnete opětovným zmáčknutím tlačítka na řídítkách.

Odvětrávání helmy je řešeno celkem devíti otvory, tři najdete vzadu a další tři z obou stran. Vnitřní polstrování tvoří pět samostatných měkkých výstelek.

Nastavení na požadovaný objem hlavy je zajištěno standardním stahovacím kolečkem, stejně tak i délku pásků s upnutím pod bradou, kde je plastová přezka. Drobnou nevýhodou pro dámy s delšími vlasy je, že tu není dostatek prostoru pro protažení culíku.

Nejen černá jí sluší

V nabídce jsou tři velikosti S (54-55cm), M/L (56-59cm), XL (60-61cm). Hmotnost velikosti S je …gramů. Vzhledem k výbavě, využití a integrované baterii je to solidní váha.

Lumos ULTRA můžete vybírat hned z několika barevných variant: bílé, černé, limetové, červené a tmavě modré s bílou. Cena je pro variantu s MIPS 3690,- Kč, bez 3099,- Kč.

Informace o dostupnosti najdete na stránkách českého zastoupení nebo prodejnách mojekolo.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková