Rukavice v létě: ano, ne? Spiuk XP All Terrain může být odpověď

Další zajímavý tip z neokoukaných doplňků….

8E58C38E-1065-40CA-B0B5-6BE53A39E5C4

Co u vás rozhoduje při výběru rukavic na kolo? Kromě padnoucí velikosti, samozřejmě. Jsou to barvy, střih, měkká či hladká dlaň? Nebo cena? Pokud to máte stejně jako my, tedy že rukavice jsou vysokoobrátkové zboží, a proto máme pozornost stále lehce nastraženou, co nového, zajímavého se někde objeví, určitě v tuhle chvíli zpozorněte.

Krátké, dlouhé, nebo nic?

Inspirují vás světové hvězdy? Pokud se podíváme na cross country a maraton, což je parketa i pro hobby jezdce, tak tady si v devadesátkách závodníci oblékali krátkoprsté rukavice, shodné s těmi silničními.

Pak přišla změna, dílem inspirovaná z drsnějších gravity disciplín a roztrhl se pytel se speciálními xc dlouhoprstými modely. Řešila se jejich prodyšnost, pohodlí a samozřejmě povrch dlaňové části, aby měl jezdec jistý pocit při držení řídítek. Ochranná funkce při případném karambolu byla jednoznačná.

Pokud sledujete pečlivě světové soutěže, určitě jste zaznamenaly, že „vývoj jde po spirále“, takže se nám někteří závodníci vrací k jízdě bez rukavic nebo si berou rukavice krátkoprsté, v závislosti na podmínkách, samozřejmě. Nutnost toho nejjistějšího spojení s rodly jejich bika je pro ně prostě nejdůležitější.

Nicméně, kdo s alespoň jednou v životě hojil po pádu z kola odřené dlaně a kloubky prstů, odkládá rukavice opravdu jen výjimečně.

Vedro není důvod

Většina renomovaných cyklistických značek nabízí široké spektrum rukavic pro různé klimatické podmínky. Tak i pro nastávající prázdninový čas najdete odlehčené, prodyšné dlouhoprsťáky. Španělská značka Spiuk má v nabídce model XP All Terrain, který splní všechny „letní“ požadavky a neměl by rozhodně uniknout vaši pozornosti.

Jejich svrchní část je z pružného a prodyšného materiálu ErgodryFresh®. Jde o dvojsměrnou strečovou látku, s mimořádnými elastickými vlastnostmi, což zaručuje, že se vrací vždy do původního tvaru. 3D struktura materiálu ErgodryFresh pak zajištuje potřebnou ventilaci.

Dlaň je hladká, bez jakéhokoliv polstrování. V kombinaci s kvalitními gripy se rozhodně nemusíte bát diskomfortu, otlaků. Rukavice mají jemný silikonový povrch, což zaručuje pevný kontakt s řídítky.

Zmiňovaný „letní“ dojem z rukavic podtrhuje i absence jakéhokoliv pásku na suchý zip, i dalšího lemu. Rukavice se jen natáhnou, o jejich pevné usazení na ruce se postará jemný silikonový proužek, který je na rubu rukavice.

Zmíním i zpracování na konečnících prstů, kde speciální povrch zajistí možnost ovládání chytrých telefonů bez nutnosti sundání rukavic. V oblasti palce a ukazováčku, tedy na místě vyššího zatížení materiálu je tato oblast zpevněna jemnou kůží.

Rukavice najdou využití jak pro moutainbiking, tak i pro gravel vyjížďky a jejich cenovka je velmi sympatická: stojí 819 Kč, k dispozici jsou další dvě barevná provedení a rozpětí velikostí je od XS až po XXL.  

Krátkoprsté XP – na silnici i do terénu

Pro všechny, kdo lítají na úzkých pláštích nebo preferují i na bika krátkoprsté rukavice, má v nabídce Spiuk propracovaný model XP. Ten nabízí všechny očekávané vymoženosti. Základem je opět na svrchní části ErgodryFresh® elastická látka, doplněná o všitý klín ze síťoviny, který umocňuje prodyšnost rukavice.

Část palce pokrývá jemný plyš, ten svojí jemností potěší při potřebě za jízdy utřít nos. Zakončení rukavice a úprava objemu přes zápěstí zajišťuje pásek na suchý zip. Tady výrobce zapracoval i své logo.

Oproti předchozímu modelu se v tomto případě dočká majitel anatomické polstrované dlaně. Gelový polštářek najdete v místech, kde je příjemné mít změkčený úchop. A ještě jedna zajímavost k dlaňové části rukavice s jednoduchým názvem XP: její střed je perforovaný tak, aby bylo zajištěné větrání i místech, které jsou v kontaktu s řídítky.

Informace o dalších barevných variantách najdete na stránkách českého zastoupení SPIUK.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková