Tereza Neumanová skončila na ME 14. “Nešlo udělat víc, když tam zůstal člověk sám”.

Velmi kvalitní výsledek si připsala na své konto česká trojnásobná česká šampionka Tereza Neumanová, když dojela na evropském šampionátu na 14. místě

Na Evropských hrách byly rozdány medaile i v silničním závodě žen. Titul získala Nizozemka Lorena Wiebes, která ve spurtu těsně předčila Elisu Balsamovou z Itálie, bronz vybojovala její krajanka Rachele Barbier.

Nejlepší z kvarteta českých reprezentantek byla Tereza Neumanová, která skončila čtrnáctá a jako jediná se udržela po celý závod mezi nejlepšími.

Cyklistky čekala v boji o evropské medaile porce 130 kilometrů. Po třech hodinách se nakonec rozhodovalo až v samém závěru. Vítězná Nizozemka Lorena Wiebes patřila mezi favoritky hromadného spurtu, své schopnosti už prokázala letos při prvním ročníku ženské Tour de France, kdy dokázala vyhrát dvě etapy.

Čas nejlepších byl těsně pod tři hodiny, trať s převýšením 750 metrů odjely průměrem 42,96km/hod.

Tereza Neumanová přijela do cíle ve vedoucí skupině 25 závodnic, bohužel bez podpory ostatních českých závodnic.

„S výsledkem jsem spokojená, nešlo udělat víc, když tam zůstal člověk sám. Bylo jasné, že když to dojede pohromadě do spurtu, tak nebude moc prostor se dostat dopředu. Zkoušela jsme i během závodu jet v úniku, ale žádný z týmů to nechtěl nechat odjet.  Bylo dost těžké cokoliv dělat, když se poskládá šest holek z Holandska a na druhé straně šest holek z Itálie, ony rozjedou fakt pekelný tempo, to je ve spurtu opravdu těžké se propracovat dopředu. Takže s výkonem i výsledkem jsem spokojená, myslím, že jsem jela aktivní závod a v cíli se snažila co nejlíp zaspurtovat,“ popsala Tereza průběh závodu.

 

Na 65. místě byla hodnocená Markéta Hájková, hned za ní dojela ve stejném čase Nikola Bajgarová. Obě měly na vítězku tříminutové manko. Někdejší mistryně Evropy do 23 let Nikole Noskové závod nevyšel podle představ a skončila na 79. příčce.

Souboj dvou cyklistických velmocí, Nizozemí a Itálie vyšel ženám země tulipánů, které odvedly bezchybnou týmovou práci, kterou si pochvalovala i samotná vítězka.

„Pracovaly jsme jako jeden tým a ukázaly jsme, že tím týmem skutečně jsme. Měly jsme jasný plán a každá z holek ukázala svou sílu, díky čemuž jsme měli závod pod kontrolou. Útok Italek v závěru jsme očekávaly. My jsme byly úplně vlevo, ony zase napravo. Nakonec jsem se ocitla vedle Italek a dokázala se jich zachytit. Byl to pak hodně dlouhý sprint a já se soustředila na to, abych tam na cílové pásce nastrčila své kolo jako první,“ popsala Wiebes.

Triumfem v Německu prodloužila Lorena Wiebes nadvládu Nizozemek, které kralují silničnímu závodu již čtvrtým rokem po sobě. Pokaždé získala evropské zlato jiná závodnice. V roce 2019 slavila Amy Pieters, rok nato Annemiek van Vleuten a loni Ellen van Dijk.

Další zajímavostí je, že mezi skupinou nejlepších 25 závodnic, kde bojovala i Tereza Neumanová, bylo celkem pět polských reprezentantek. A to na startu nebyla jejich nejlepší cyklistika Katarzyna Niewiadoma.

 

Výsledky:

  1. Wiebes (Niz.) 2:59:20
    2. Balsamová
    3. Barbieriová (obě It.)
    4. Brennauerová (Něm.)
    5. Pikuliková (Pol.)
    14. Neumanová (ČR) všechny stejný čas
    ……………..
    65.Hájková, 66. Bajgerová obě -3:03, 79. Nosková (všechny ČR) -3:12.

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková