Seznamte se : Jarmila Machačová, dráhová cyklistka

Dámy na kole, ani ty top závodnice, se netěší takové popularitě, jako jejich mužské protějšky. U dráhové cyklistiky to platí dvojnásob. Přitom tréninkové porce, dřina, vydání se ze všech sil, jsou srovnatelné. Někdy i větší, i když pak výsledek nedopadne. Přinášíme  krátké povídání s naší současnou ženskou jedničkou, Jarmilou Machačovou.

 Když jí bylo 22 let, vyhrála svůj první závod světového poháru. O pět let později si splnila sen – získala duhový trikot, stala se mistryní světa v bodovacím závodě. Stříbrných má mnohem víc. Letošní  mistrovství světa, konané ve francouzkém Saint Quentinu,  pro ni tak úspěšné nebylo.  Nemusí se však dařit pokaždé – je to sport.  Navíc – jedna věc jsou čísla a druhá výkon. Zeptaly jsme se Jarmily  na pár věcí ze zákulisí, na její formu a pocity. A třeba také na to, kde a co závodníci během tak důležitého závodu jedí  a kolik času mají třeba na nákupy a výlety.

Jarmilo, v tisku proběhla  informace, že jsi startovala na divokou kartu. Jak tomu rozumět ? Neměla  naše exmistryně světa letos formu ?

V letošním roce došlo ke změně kvalifikačního systému, dříve se země kvalifikovala podle nejvýše postaveného jednotlivce v rankingu UCI. Nyní je to nastavené tak, že se z každé země počítají čtyřem závodnicím tři nejlepší výsledky. Jenže já vyjížděla body sama a více než tři závody se mi započítat nemohly. To na  jistou kvalifikaci na  MS nestačilo. Rozhodnutí, že mohu v bodovačce startovat, padlo den před závodem.

To asi ideální forma ani nemohla být…

Příprava na sezónu probíhala docela dobře., i když jsem měla v přípravě zdravotní problémy.  Ale tady, na MS jsem na tom nebyla tak, jako když jsem vyhrála zlato v Minsku. Tam se sešlo opravdu všechno. Zdraví, forma i I ten potřebný kousek štěstí.

Co tedy bylo jinak ? Měla jsi trému ?

Nene, já jdu na start s tím, že chci závodit a prodat, co ve mně je. Ale změnilo se toho hodně v celé sezóně. V letošním roce jsem musela kvůli kvalifikaci na OH nechat své ambice stranou a vše podřídit tomu, aby se vyjela pro ČR účast na světových pohárech, ze kterých se pak kvalifikuje na MS. Ve sportu se  teď klade důraz jen na olympijské disciplíny. Mým úkolem je pomáhat v kvalifikaci mé kolegyni, Lucce Záleské, abychom sbíraly potřebné body. Je velký rozdíl být v závodech aktivní a tvořit závod nebo někomu pomáhat.

Dráhové závody jezdíte i společně s muži. Fungujete jako jeden tým? Pomůžou ostatní, třeba když se nedaří ?

Závodím za pražskou Duklu, kde jsme jen dvě holky jinak samí kluci a v reprezentaci je to stejné, jen je tam ještě více kluků. Jasně, že je sranda, vztahy jsou kamarádské. Když jedou kluci, fandím a jsem často nervóznější, než když závodím sama. Oni zas povzbuzují nás.

 Závody – to jsou často slzy štěstí a nebo smutku, sdílené emoce. A spousta společně stráveného času….víš kam mířím 🙂

Jasně, s někým se člověk setká rád i mimo ty závody. Jsou známé „závodnické“ dvojice. To ale nebudu prozrazovat. A občas vzniknu i mezinárodní 🙂

Teď otázka, která zajímá asi každého sportovce.  Jak se stravujete ?  MS trvá skoro týden, to už se musí docela dost řešit co, kdy,…

Stravovali jsme se v restauraci poblíž hotelu, jelikož se ale dost často nepodařilo skloubit čas tréninku nebo závodů s tím, kdy měli otevřeno, vařila nám naše masérka paní Jiříčková. Většinou těstoviny nebo rýži s kuřecím masem, k dispozici bylo ovoce nebo něco sladkého podle toho, kdo co potřeboval. Tohle je příklad dvou závodních dní:

Oběd: mrkvový salát, lasagne bolognese, švestkový koláč
Večeře: salát, pečené kuře, meruňkový koláč
Oběd: čočkový salát, provensálský závin, ořechový koláč
Večeře: okurkový salát, kuřecí soté, citrónový dort

Vida, sladké večer.. 🙂 Ale rozumím, navazuje to na váš velký energetický výdej.
Ale ne každý den stojíš na startu. Měla jsi čas na prohlídku města nebo nějaké nákupy ?

Před závody není na nic čas.. Jen při tréninku jsme jeli kolem Versailles, ale teď v zimě to tam dost opravují a všechny sochy jsou zahalené. Po závodech jsme se pak byli kouknout na Eiffelovku. Aspoň něco.

Versailles

Jájo, za všechny DNK děkuji  za rozhovor a ať se zase daří !

 

Autor: KajaP

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková