Zima ještě nekončí – na horách tedy určitě ne. Řada z vás pravidelně vyráží na běžky, sjezdové lyže a nebo na zážitkový  fatbike. Užívá, trénuje, vydává energii. Jak ji dobře v chladném zimním počasí průběžně doplňovat? Koho napadne jako první odpověď, že „nej“ je poctivý gulášek, už nemusí číst dál.

My jsme se zaměřily na poněkud hodnotnější výživu a otestovaly jsme pro vás několik energetických tyček. Na trhu jich je skutečně velké množství. Energy, protein, musli –v nejrůznějších příchutích, složení i konzistenci. Ty špičkové, určené k intenzivnímu výkonu, bývají často homogenní, aby nezatížili trávení a dodaly rychle potřebnou energii. Ale v mrazu ztuhnou a při snaze je ukousnout  jdeme na hranici rizika estetické újmy v podobě ulomeného zubu.

Vybere si každý

Jste li zvyklé vždy sáhnout po sportovní, chutné tyčce, máme pro vás pár tipů, co obstálo v zimních dnech, při testování v mrazu kolem – 5°C. Tyčinky byly v batůžku při jízdě na kole a v kapse držáku na lahev, při výletu na běžkách.  Záleží na vašem výběru a chuti, každopádně dobrá zpráva: na všech si zuby nevylámete.
O možnosti dát tyčky poblíž tělesnému teplu samozřejmě víme, ale i to má své úskalí (může překážet při pohybu, pod elastickou běžeckou kombinézou to nedělá hezké tvary, atd).  

Power bar Energy Wafer  

Energizer Wafer, 100g - 1693 Kj ,  bal. 40g

V PowerBaru snažili přinést produkt, který bude kvalitou rovnocenný jako tradiční Energize Bar,) a zároveň „jedlý“ v zimě nebo naopak velkém horku, tak se jim to v případě Energy Wafer Bar povedlo.  Jde o dvě oplatky plněné směsí  glukózy a  fruktózy, v poměru 2:1, tato náplň je rychlým zdrojem energie pro vaše svaly, tělo se nezatíží delším trávením a tak jste připravena k intenzivnímu výkonu. Na výběr jsou dvě příchutě: čokoládová a lesní směs s jogurtem. Po snědení 40g balíčku se dostavil pocit znovuzískané energie. Oplatky jsou dvě, takže lze podle potřeby rozdělit porce.

Chimpanzee  

chimpanzee-3-pchut

Chimpanzee – tyčka z podílem sušeného ovoce a celozrnných obilovin uvolňuje energii postupně, a tak se hodí pro delší sportovní výkon. Testovaly jsme příchuť meruňka. Byla výborná, vyplatí se zastavit a v klidu sníst, trošku se nám drobila, tak aby neupadl ani kousek nazmar. Kdo rád mlsá, určitě vyzkouší i další příchutě: datle a čokoláda, rozinka a vlašský ořech.

 INKO SPORT – Active CAKE
47-205-thickbox

Velký podíl tvoří ovesné vločky, tudíž opět dobrá volba při déle trvajících  aktivitách, energie se bude uvolňovat postupně. Můžete si vybrat ze tří příchutí:banánu,vanilky nebo kombinace citrón – jogurt. Balení (65g) jsme si rozdělily nadvakrát – rozlomit šlo dobře.

OAT KING 

oat-king-energy-tycinka---merunkova-poleva-95g

OAT KING – tohle bylo pro nás milé překvapení, energetická tyčinka obsahuje z 30 % jemně drcený oves, dochucená je mj. melasou. Směs bylo poměrně hodně konzistentní, bylo jasné, že hodně zasytí. Jedna tyčka, resp. hranol, má 95g, takže pořádná porce energie, velikost však standardní- nemusíte mít strach, že se nevejde do vaší oblíbené kapsy. Příchutí je v nabídce více: např. meruňka, banán, jablko, arašídové máslo.

A bonbónek na závěr ! A to doslova.  Mrazivou variantou mohou být i PowerBar energetické želé bonbony, ve variantě příchuť Cola, navíc s přidaným kofeinem. Chce to s sebou ale celý sáček – 5 bonbonů je jako jeden gel, v sáčku jich je 9.

_vyr_45PBar-SportShots-cola

Šťastný výběr, hezký výlet a ..dobrou chuť !

Autor: KajaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková