Elita dámské silniční cyklistiky zahájila Světový pohár.

Sezona silniční ženské cyklistiky se tuto sobotu rozjela opravdu naplno. V nizozemském Hoogevenu se jel první díl Světového poháru UCI kategorie Woman Elite. Vítězstvím oslavila narozeniny Jolien D´Hoore.

Seriál se skládá z deseti jednorázových závodů mezi nimiž nechybí ani dámské verze vyhlášených jarních klasik jako je Valonský šíp nebo Tour des Flandres.

Na 123 přihlášených závodnic čekala trať v délce 138km. Jak velí tradice holandských či belgických jednorázových závodů, obtížnost trati spočívala zejména ve větrném počasí kombinovaném s častými změnami směru, krátkými strmými stoupáními a místy s povrchem z dlažebních kostek.

climbing_the_vam_berg_670

Závod provázely početné pokusy o úniky a také hromadný pád v polovině závodu, který vyřadil některé favoritky. Poté co byl 7km před cílem zlikvidován i nadějný únik 4 členné skupiny, rozhodovalo se v hromadném spurtu.

V  něm se po více než třech a půl hodinách prosadila v ten den 25-ti letá mistryně Belgie Jolien D´Hoore z týmu Wiggle Honda před Holanďankami Amy Pieters ( LIV – Plantur) a Elen van Dijk ( Boels – Dolmans).

Průměrná rychlost vítězky je úctyhodných 38,854 km/h.

Kompletní výsledky zde:

http://www.rondevandrenthe.nl/bestanden/documenten/661-2015-worldcup-result.pdf

Světový pohár pokračuje 29.3. druhým dílem – závodem Trofeo Alfredo Binda v italském Cittigliu.

Autor:KajaP

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková