Vyzkoušejte s námi – JEDNODENNÍ OČISTA

Asi není pochyb o tom, že jarní slunečné dny u většiny z nás nastartují chuť se víc hýbat, lépe jíst, udělat pro sebe něco prospěšného. Plánů spousta, času možná málo…

Ano , plánů spousta, času možná málo…a vůle – to je záležitost ryze individuální. Každopádně – všechny máme rády úspěch a tak vám přinášíme jeden typ, který je dosažitelný a po jehož splnění se budete cítit báječně.

Na téma jarní týdenní očisty či půstu,  jsou názory i mezi odborníky nejednotné, někdo je příznivcem, někdo je považuje za zbytečné.Detoxik__cia_organizmu

To však neplatí pro jednodenní pročištění organismu, kdy trávící systém nezatěžujete pevnou stravou. Pouze pijete – jako základ je voda s vymačkanou šťávou z citrónu,  a toto doplňujete další přírodní čerstvou ovocnou šťávou. Nejlepší je zvolit si jeden druh ovoce na celý den. Kdo potřebuje teplé, může doplnit o bylinkový čaj.

A jak vypadá denní menu ?

Nastartuje svůj „očistný den“ s úsměvem. A první sklenkou vody s citrónem (asi každý ví, že v noci, jen pouhým dýcháním, své tělo dehydratujeme. Takže pravidlo 2 dcl vody hned po ránu dodržujte pokaždé !). Lehce se protáhněte, můžete-li, pár minut projděte venku, dejte si sprchu, kterou zakončíte třeba osvěžením chladnější vodou.

Snídaně
Ovocný fresh džus z vybraného druhu. Stačí 250 ml. Buď naředit přímo ve sklenici  nebo pít ke koncentrované šťávě čistou vodu. Pokud jste zvyklá na svůj ranní čaj, zvolte např. heřmánkový nebo šípkový.

Svačinu zažeňte opět vodou s limetkou.

Oběd
Opět čas na energii s ovocné šťávy, dávka stejná jako u snídaně.

V průběhu odpoledne pijte vodu s citrónem nebo čaj.

Večeře
Blížíte se k pomyslnému cíli. Dejte si dnes poslední 250 ml dávkou zředěného džusu. Další tekutiny tak jako celý den – voda s citónem, bylinkový čaj.

Těsně před spaním ještě jedna sklenka vody…a už se těšte na ráno. Pocit svěžesti je zaručen a bude vám tak fajn, že rozhodně své snažení nezkazíte „vlčím přejedením“. Naopak – možná si to za dva, tři týdny ráda zopakujete.

stavy

Užitečné rady
V předstihu si kupte na svůj džus zásobu ovoce. Na denní množství vám stačí např. cca 1 kg jablek, 1kg hroznového vína, 5 větších grapefruitů , 900g pomerančů neb 3 ks ananasu.

Jste-li pravidelný konzument kávy, můžete mít pocit nervozity, slabosti . Vydržte ( a nebo sáhněte po doplňkovém produktu-Guaraně).

 

Pokud jste zvyklá na každodenní sport, nemusíte měnit, jen zvolte mírnější formu (jak délkou tak intenzitou). Cílem je dostat tělo do pohody, nikoliv do stresu. Naopak je vhodné si naplánovat relax, masáž, vířivku…ale s někým, kdo vás ve Vašem snažení podpoří a nebude lákat do cukrárny.

A  na závěr dvě motivační hesla:

Hlad je převlečená žízeň.
Kdo spí, jako by jedl.

 

Autor: KajaP

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková