GRACIA Orlová dnes odstartovala první etapou. Zaválela Nosková !

Dnes odstartoval 28. ročník mezinárodního závodu v silniční cyklistice žen GRACIA – ORLOVÁ.

Dnes začal v moravskoslezském městě Orlová  mezinárodní závod žen v silniční cyklistice-Gracia Orlová. Není mnoho akcí na českém území s tak dlouho historií, jako je tato. Vždyť od prvního startu uběhlo již dlouhých 28 let. Dle parametrů UCI se jedná o závod z kategorie 2.2 , což každoročně přiláká na start kvalitní mezinárodní konkurenci. Ve čtyřech dnech čeká na závodnice pět etap, přičemž nejdelší „královská“ má 100km, s převýšením 1800m a děvčata zavede na vrch Pustevny. Hned další den je dvouetapový, dopolední časovka na 13,5 km, odpoledne pak  závodnice musí zdolat 63,5 km dlouhý okruh.  Poslední den se jede atraktivní kritérium městem na 18 km okruhu.

Na start letošního ročníku se postavilo 136 závodnic z 24 týmů.

A kdo hájí české barvy ?  

Vedoucí žena ČP Zuzana Neckářová, zkušená matadorka, letos v službách týmu Koga Ladies Martina Růžičková, dráhová šampiónka Jarmila Machačová, mladé závodnice Veronika Kotalová a  Tereza Gargelová. Sestavu doplňuje talentovaná juniorka Nikola Nosková.  Na seznamu je ještě jedn české jméno – Elena Vaníčková, která hostuje v ruském týmu Astana mix.

Zuzana, Martina, Jarmila, Veronika, Tereza, Nikola /zleva do prava

Dnes byla na programu první, 101 km dlouhá etapa, která měla dojezd ve městě Štramberk. Vyšla nejlépe  mladičké Nikole Noskové, která dokázala držet krok s nejlepšími i v závěrečném stoupání a skončila na 17 místě, se ztrátou 19 s. V hodnocení závodnic do 23 let skončila na třetím místě.

Výsledky:
1.AMIALIUSIK Alena, BLR                    2: 45 : 32
2. BRZEZNA-BENTKOWSKA, POL     2: 45 : 34
3. BUJAK Eugenia, POL                        2: 45 : 34

Autor: KajaP
Foto: Pavel Žižka,

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková