10 + 1 tip, kam vyrazit za nejlepšími singltreky a bikeparky

Češi jsou národ cyklistů – někdo brázdí nejraději silnice, jiný upravené cyklostezky. Pokud ale rádi jezdíte na horských kolech v terénu, rozhodně byste měli vyzkoušet některý ze singltreků ….nebo bikových areálů. Malý přehled kam vyrazit a jak těžké trasy na vás čekají, si přečtete v našich 11 tipech….

Chcete navštívit trailové oblasti, kde na vás čeká řada kilometrů úzkých cyklistických tratí různých stupňů obtížnosti nebo bikepark, kde prověříte své dovednosti na upravených tratích pěkně z kopce, s občasnými skoky, kameny, dle obtížnosti, kterou si vyberete?Zde náš přehled a nezapomeňte, že většina areálů nabízí i možnosti, kde se vydovádí vaše děti….

Trailové oblasti.

Singltrek pod Smrkem
Stezky vznikly na rozložitých úbočích horského masivu Smrk, v překrásné divoké přírodě severních svahů Jizerských hor. Projektoval ji velšský designér Dafydd Davis, uznávaný jako absolutní světová špička ve svém oboru. Mají  všechno, co by měla mít dobrá „bajková“ destinace mít: skvělé stezky, kvalitní nástupní místo a lidi, kteří se starají o bezproblémový chod. Nabízí trasy v délce přes 80 kilometrů ve čtyřech stupních obtížnosti.
Nástupní místa najdete v Novém Městě pod Smrkem – Singltrek Centrum je na pláži přírodního koupaliště , Centrum Kyselka zhruba 1 km v přijemném místě stranou. V obojím případě tu najdete občerstvení, obchod s cyklistickými nezbytnostmi , možností vypůjčit si kola AUTHOR  nebo TREK (u Kyselky.
 

Rychlebské stezky
Další stezky, upravené pro zábavnou jízdu na horském kole, začínají a končí v obci Černá Voda u základny a informačního centra Rychlebských stezek. První tratě vznikly zrekonstruováním starých kamenných loveckých chodníků, postupně je doplnily moderní flow traily. V Černé Vodě je k dispozici půjčovna celoodpružených kol, servis a výuka jízdy na MTB, informační servis včetně zajištění ubytování, občerstvení, cykloprodejna a myčka kol.

Trasy se vinou krajinou kolem Černé Vody; zjednodušeně lze říci, že na sever k Vidnavě, Venušiným miskám a Velké Kraši míří ty jednodušší, naopak na jih k Sokolímu vrchu a do okolních kopců vedou tratě pro zkušené bikery. Právě pod Sokolím vrchem objevíte kamenité traily, upravené z původních loveckých chodníků, zapamatujte si názvy Tajemný, Velryba, Mramorový… pro méně zkušené je pak ideální trail podél Černého potoka.
 

Cyklo Arena Vysočina
V dubnu 2015 odstartovala první singltreková sezona v Cyklo Areně Vysočina. Stezky navazují na tradici MTB závodění v Novém Městě na Moravě a už se na nich pořádaly první vrcholové cyklistické závody na horských kolech. Najdete tu tratě několika stupňů obtížnosti, od černé, imitující tratě Světového poháru přes modré, oranžové a červené stezky pro širokou veřejnost až po nejjednodušší dětskou fialovou a zelenou trasu, která je vedle cyklistů určena i osobám na invalidních vozících. Všechny trasy jsou navíc vzájemně propojené a je možné je různě kombinovat. I zde je půjčovna kol – Ghost a Superior

Bike Aréna Vsetín
Další síť terénních stezek pro horská kola postupně roste kolem Semetína, místní části Vsetína; z centra města sem pohodlně dojedete po Cyklostezce Bečva. K dispozici je tu přibližně 30 km tratí různých stupňů obtížnosti, které se dají různě kombinovat. Jsou tu gravity tratě, umožňující jízdu převážně z kopce bez nutnosti šlapání, vrstevnicové okruhy i množství zábavných prvků – vlnky na skákání, klopené zatáčky, houpačky, můstky či kamenné stupně. Bonusem jsou nádherné výhledy naBeskydyHostýnské vrchy a Jeseníky. Půjčovna kol značky Specialized uspokojí i náročné bikery.
 

 

 

Tipy na bikeparky – kde se jezdí lanovkou


Proč by lanovky ve velkých lyžařských areálech měly přes léto zahálet, když mohou do hor vyvážet cyklisty? Majitelé obvykle na svazích pod lanovkou, v okolních lesích anebo přímo na sjezdovkách připraví pár sjezdových tras pro horská kola s různou obtížností, pohrají si se zábavnými prvky a slavnostně otevřou nový bikepark. V Česku rostou jako houby po dešti a každý rok se objevují nové.

Bike park Kyčerka ve Velkých Karlovicích
Bike park Kyčerka ve Velkých Karlovicích, který se nachází v údolí Pluskovec, rozšiřuje nabídku cyklistům na Valašsku. Jeho jádro tvoří tři traily různé délky a náročnosti, na jejichž start zájemce vyveze lyžařský vlek. V areálu se nachází i pumptrack, Skill centrum s překážkami či půjčovna kol.

  

Bike park Kouty nad Desnou – největší bikepark na Moravě
Užijte si zábavu v luxusním Bike parku Kouty, kde se nachází šestisedačkouvá lanovka a čtyři dlouhé tratě, které vás zabaví na celý víkend. Bikepark leží hned vedle silnice číslo 44, dvacet kilometrů od města Šumperk, směrem na Jeseník.

 

Bikepark Lipno – rodinná zábava na kole, jak ji ještě neznáte
Na Jezerní sjezdovce Skiareálu Lipno vyrostla zábavná sjezdová trať pro cyklisty Fun Ride Trail, která je vhodná pro rodiny s dětmi a začínající jezdce.

 

 

Bike Park Areál Mladé Buky
Bikepark Mladé Buky je vystavěn pro širokou veřejnost, jak pro náročné jezdce, tak i pro úplné začátečníky. Vyžít se zde můžete na 3 singltraillech, z nichž každý je dlouhý přibližně 1 km.

Lanovka Skalka ve Ski areálu Ještěd – letní zábava v Jizerkách
Ski areál Ješted to nejsou jen lyže a sníh. Již několik sezón je k dispozici také v letních měsících nejmodernější čtyřsedačková lanovka v České republice.

 

Bikepark Špičák v Železné Rudě
Šumava nabízí stovky kilometrů tras pro horská kola. Bikepark se nachází v pohoří Šumavy ve Sport areálu Špičák, který je vzdálen 5 km od Železné Rudy směrem na Nýrsko. Novinkou letošního roku je společná jízdenka s přeshraničním bikeparkem Geisskopf.

  

Bikepark v Rokytnici nad Jizerou se spoustou klopenek a překážek
Každý biker
ocení skvěle postavené dva druhy tratí – singltraily – stavitele – bývalého jezdce Michala Martinka. Otevřeny jsou dvě trasy – lehčí překážková, těžší sjezdová. Pro bikery je určeena zvýhodněná denní jízdenka a nově dvoudenní jízdné.

Tip redakce: Chcete vidět jezdit z kopce nejlepší jezdce Evropy ? Na Špičáku se o víkendu jede Evropský pohár DHI

Přes 330 bikerů z 25 zemí světa se prozatím zaregistrovalo do víkendových závodů série iXS European Downhill Cup (EDC). Její letošní čtvrtý podnik pořádá od pátku 14. do neděle 16. srpna Ski&Bike Špičák. Tak kvalitně obsazený závod ve sjezdu horských kol se nikde jinde v ČR nejede. V sobotu je trénink a rozřazovací souboj, v neděli, ve 12:30 pak finále EP.

Autor: Kája P.
zdroj:kudyznudy

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková