Kineziologické tejpování – buďte o krok napřed !

Slouží jako prevence, léčí, ochraňuje….Pomůže dospělým i dětem. Využívá se v rehabilitaci. Kineziologický tejping umí skutečně pomoci. …

Kineziologické tejpování se v poslední době těší stále větší oblibě  a zdaleka ne jen mezi vrcholovými sportovci. Barevné pásky na těle nejsou výjimkou ve startovním poli hobby závodníků. Jde o módní záležitost a nebo nám mohou tejpy skutečně pomoci od bolesti a urychlit hojení podvrtnutých kloubů, natažených svalů, zmírnit otoky anebo i ženské problémy? Nebo srovnat vadné držení těla ? Odborníci říkají, že ano, ten kdo má z profesionálním tejpováním osobní zkušenost, jen názor potvrzuje.

Kineziologické tejpování má své kořeny v Japonsku, kde koncem 70. let místní chiropraktik, Dr. Kenzo Kase, začal tuto metodu aplikovat u svých pacientů. Velký boom však přišel po olympijských hrách v Soulu, v roce 1988, kdy se postupně rozšířila do povědomí fyzioterapeutů v mnoha dalších zemích.

 


Jak tejping funguje ?

Tato metoda je založená na stimulaci svalstva a dalších struktur těla, pomocí speciálních tejpovacích pásek, které při správné aplikaci vyvolají reflexní změny, působí na nervová vlákna, díky nim ovlivňují i vnitřní orgány, uvolní napětí a křeče (např. při menstruačních bolestech).  Tejpy podporují proces přirozeného hojení,  a současně jsou  oporou pro okolní klouby a svaly, aniž by omezovaly v rozsahu pohybu.  Elasticita tejpu v podélném tahu je srovnatelná s elasticitou lidské pokožky.
Tejp je elastická, hypoalergenní páska, napuštěná přilnavou směsí (pojem lepidlo nepůsobí příliš lákavě, ale v podstatě směs tak funguje). Je nastřižená, připravená k doupravení dle potřeby. Na tělo se lepí v různých směrech, s různou mírou natažení.

Kdy tejp použít ?
Užití je skutečně pestré, asi nejčastější užití je pro relaxaci namožených, natažených nebo natržených svalů. Pomoci může i při uvolnění pouze zatuhlého svalstva nebo naopak k podpoře a stimulaci svalů ochablých – po nemoci, úrazu. Mezi nejčastěji ošetřované diagnózy patří: tenisový a golfový loket, nestabilní rameno, artrotické koleno,  bolest v oblasti Achillovy šlachy,  blokády SI skloubení (tzv. esíčka), apod. Využití nachází i v oblasti prevence (při extrémní námaze může ochránit exponované místo) nebo při snaze o změnu špatného pohybového stereotypu.

Koutek jen pro ženy
Aplikace tejpu v podbřišku ovlivní nervová vlákna a následně i blízké vnitřní orgány, tedy pomůže zmírnit nepříjemné pocity před a při menstruaci. Obdobně je také  účinnou pomocí při těhotenství při vzniku tzv. křížových bolestí, či při léčbě jizev po císařském řezu.

Tipy na závěr…
1. Svěřte se, alespoň v začátcích, do rukou profesionála – jednak odborně diagnostikuje problém, ale zároveň se od něj leccos naučíte pro autotejping.
2. Při nákupu si nechte poradit – rozhoduje nejen barva, některé typy tejpovacích pásek jsou se zvýšenou adhezí, pro extrémní námahu, voděodolné, elastiscké a pevné, z bavlny či méně nasákavého nylonu.
3. Zaujla avás tato metoda ? Obohaťte svou knihovnu o šikovného rádce, např. Prevence úrazů pro sportovce – taping od Jaroslava Pilného a kolektivu, z nakladatelství Grada
4. Pokud jste vášnivá multisportovkyně, vyplatí se, aby tejpovací páska zaujala místo ve vaší lékárničce. V případu nouze (i když není v dosahu fyzioterapeut), je ke stažení spousta instruktážních videí, jak tejpy aplikovat. A spolu s kamarádkou to jistě zvládnete !

Autor: Kája Polívková

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková