Jak vylepšit vánoční cukroví ? 4 recepty, kterými překvapíte
Také na vašem vánočním stole nesmí chybět cukroví ? Vyzkoušejte naše tipy,, jak jej vylepšit nebo přichystejte něco nového podle receptů DNK…
Pokud hledíte směrem ke svátkům se strachem, že se na vás zase díky všem těm dobrotám nabalí pár kilo navrch, máme pro vás řešení. Ale nebojte… Není to tak, že nebudete smět mlsat vůbec. Stačí alespoň některé cukroví vytvořit ve zdravější a méně kalorické variantě.
Co udělat, aby bylo cukroví méně kalorické, bude obsahovat méně cukrů, více bílkovin a přitom bude stále skvěle chutnat ? Vyzkoušejte následující tipy a recepty
- Používejte ovesnou nebo špaldovou mouku, díky ní bude cukroví obsahovat místo jednoduchých špatných cukrů ty dobré plnohodnotné sacharidy, které se neukládají do tuků.
- Vyzkoušejte protein. V cukroví může být náhradou ochucovadla například čokolády (cukroví bude obsahovat méně tuku a cukru) a zároveň, díky němu bude mít cukroví vysoký obsah bílkovin.
- Nepoužívejte cukr. Místo klasického bílého cukru použijte sladidla (nejlépe přírodní Stevii). Tímto krokem razantně snížíte kalorickou hodnotu.
Fitness kokosky
Kokosky jsou nedílnou součástí vánočního cukroví, ale můžete si je dopřávat po celý rok. Samozřejmě v upravené zdravé verzi. Kokos je velice zdravý obsahuje vysoké množství vlákniny, vápníku a zdravých tuků.
Co budete potřebovat: kokos, 1 banán, 3 lžičky kešu nebo arašídového másla, strouhaný kokos
Postup přípravy: banán oloupejte a nakrájejte na kolečka, v misce rozmixujte na kaši. Přidejte 3 lžíce kešu másla (nebo jemného arašídového), dosypte strouhaným kokosem tak, aby se hmota v misce lepila. Následně na pekáči, vyloženým pečícím papírem tvarujte čajovou lžičkou malé kokosky. Pečte cca 10 minut při 200 stupních Celsia.
Linecké cukroví z celozrnné mouky
Pokud je pro vás linecké cukroví nezbytnou součástí vánočních tradic, nezoufejte – i tento tradiční recept lze trochu “ozdravit”.
Co budete potřebovat: 7 dkg cukru, 14 dkg másla, jeden žloutek a 21 dkg mouky celozrnné pšeničné , kterou nezapomeňte prosít. Pro lepší chuť můžete přidat šťávu ze čtvrtky citronu a strouhanou kůru.
Všechny ingredience se vypracují v hladké těsto, které nechte do druhého dne odpočinout. Cukroví báječně chutná i voní.Vedle tradičního receptu z bílé mouky může na rodinném stole směle konkurovat.
Mrkvové sušenky
Co budete potřebovat: 2 hrnky ovesných vloček, 2 mrkve nastrouhané na jemno, 3 dkg nahrubo sekaných vlašských ořechů, jedno vejce, 6 g másla, 8 lžic medu a jeden vanilkový cukr, pikantní zavařenina, pokud budete chtít slepovat. Ovesné vločky můžete nahradit celozrnnou moukou.
Toto úplně jednoduché cukroví máte raz dva hotové. Vločky umelte na jemno a velmi jemně nastrouhejte také mrkev, aby vás při tvarování„nezlobila“ a netrčela všude kolem. Sušenky krásně křoupou a kromě slepování můžete nechat jen tak, spojit krémem z žervé nebo i polít kvalitní hořkou čokoládou. Můžete také přidat slunečnicová nebo chia semínka.
Vanilkové rohlíčky se slunečnicovými semínky
Co budete potřebovat: 250 g špaldové mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 100 g umixovaných pražených (vyloupaných samozřejmě) slunečnicových semínek, 100 pravého másla, 50 g hnědého cukru, moučkový cukr a půl balíčku vanilkového cukru. Kdyby těsto nešlo k sobě, tak trochu mléka.
Tohle bude chtít trochu odvahy a babičce ani mamince o tom radši nic neříkejte, dokud neochutnají. Vanilkové rohlíčky opravdu nemusíte péct jen z ořechů, slunečnicová semínka je umí nahradit. Jde spíše o zajímavost – tento recept nedělá zdravějším výměna semínek za ořechy (obojí je zdravé), ale především výměna bílé mouky za špaldovou. Náš tip: Rohlíčky neobalujte v cukru horké. Počkejte, než trochu vychladnou, nepřilepí se na ně cukru tolik.
Autor: Jana D.