Seznamte se : Specialized RHYME FSR COMP 650B

Redakční testování pokračuje. Z kolekce pro r. 2016 začínáme hned zostra-dlouhodobým testem značky, která má v dámské flotile 20 modelů kol ! Představujeme Specialized RHYME FSR COMP B, hravý a dravý enduro bike…

Naše redakce dostala k dispozici na dlouhodobý test trail bike Specialized RHYME FSR COMP 650 B. Času k řádné prověrce bylo dost, při testování se vystřídaly  nezávisle dvě jezdkyně(redaktorky), věnujeme mu tedy i více prostoru na našem webu. Než vám přiblížíme naše jízdní zkušenosti, zaslouží si tento hravý enduro kousek trochu představit.

Vývoj tohoto trail biku trval tři roky, jeho podoba vychází z veleúspěšného pánského modelu Stumpjumperu. RHYME je představitelem enduro ježdění, směru, který nabírá na obrátkách. Enduro je o zážitcích jízdy z kopce dolů, s tím, že na kolo je kladen nárok, aby i jízda směrem vzhůru byla „na pohodu“ a k přežití.

Modely RHYME jsou v dvou verzích : zdvih předního a zadního tlumení 150 mm a kola 650b ( 27,5) a nebo novinkou – o něco menší zdvih 135 mm, nahradí pláště velikosti „6fatie“ – což je trochu baculatější varianta předchozího modelu s velmi překvapujícími vlastnostmi tlumení i adheze.

Náš testovaný bike  RHYME FSR COMP 650 B,  je model v hliníkovém provedení. V nabídce je i karbonová varianta a to jak „klasická“ 650 B, tak i s koly 6Fattie.

Z technických vychytávek stojí za zmínku zejména tyto dvě věci: jednak dámské ladění tlumení RX Tune, které umožňuje nastavit optimálně chod tlumiče i pro lehčí jezdkyně – jeho pružnost a odskok.

_MG_2845

 A  dále zadní tlumič FOX Floate Evolution – ten disponuje funkcí AUTOSAG, která umožňuje automatické základní nastavení dle váhy jezdce.

Tlumič FOX má označení CTD, což napovídá, že můžete využívat tři různé úrovně tlumení, podle toho, zda stoupáte, jedete po rovině nebo z kopce dolů.
– C (Climb – výjezdy): nejtvrdší tlumení je určené pro co nejvyšší efektivitu šlapání.

– T (Trail – po rovině): střední  tlumení optimálně kombinuje efektivitu šlapání a ovladatelnost kola na různorodém podkladu.

– D (Descend – sjezdy): pomalé tlumení ,optimalizované pro dokonale vyváženou kombinaci ovladatelnosti a pohodlí pro prudké, agresivní sjezdy.

Z komponentů je tu mix japonského Shimana a amerického Sramu. Prvně jmenovaná značka dodala brzdový komplet řady Deore, se 180 mm kutoučem v předu a 160mm vzadu, které se pyšní technologií Ice-tech, pro účinnější chlazení.

Od Sramu pak vše ostatní : přehazovačka, řazení, kliky, v odpovídající kvalitě (X7 a X9) této cenové hladiny. Na RHYMU najdete dvojpřevodník 34 – 22, kazetu s pastorky 11 – 36 . Což zaručí, že majitelka kola nebude trpět ve stoupáních, kombinace převodníku s 22 zuby a  nejmenšího pastorku (36) už nabídne skutečně lehký převod.

I vidlice RockShox , jak jsme již psaly, se zdvihem 150 mm, má 3 pozice odskoku, které jsou snadno nastavitelné i během jízdy.

_MG_2842

Výběr sedla (Myth Comp) , gripů (Specialized Sip grip) , ale třeba i délka klik jen podtrhují, že se RHYME je kolo pro holky a respektuje určitá ženská specifika.

Tolik první představení a teď už se těšte na další článek, v kterém vám přineseme zážitky z jízdy. Bude to stát za to…

Autor: Kája Polívková
Foto: redakce DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková