Je čas na změnu! Pokud vás na kole bolelo i něco jiného, než nohy….

Patříte do skupiny těch, co kolo hodně baví, ale přitom pro vás byla každá vyjížďka tak trochu utrpením ? Nikoliv snad z nedostatku kondice, ale tou můrou největší bylo vaše sedlo ? Teď nastal čas, kdy to můžete v klidu, do další cyklosezóny vyřešit.

Dámské sedlo je doplněk, který hodně  ovlivní váš jízdní pocit.  Všichni výrobci dámských kol upozorňují , že své kolo osadili  právě tímto specificky navrženým komponentem.  Oproti těm  pánským mají dámská sedla jiný tvar, obecně jsou měkčí, v zadní části širší, protože zohledňují šíři pánevních kostí a také to, že náš  rozkrok a genitálie potřebují jinou oporu a pohodlí.  Dámská sedla mají často v střední části výřez nebo drážku, aby se snížil tlak právě v citlivých partiích.

Ale ať už si přečtete cokoliv, zejména tady platí, že volba sedla je stále velmi osobní záležitostí. Protože ze všeho nejdůležitější je, že právě vám musí být pohodlné. Získání správného sedla vás může stát několik pokusů, experimentování.  Dobrá zpráva je, že stále větší množství specializovaných obchodů nabízí testovací sedla k vyzkoušení . A existenci specielních stolic na měření šíře vašich sedacích kostí jste asi také zaregistrovaly.

Jiný tip sedla si vybere sportovní jezdkyně, kdo rád jezdí celodenní výlety, v pohodovém tempu (a i vzpřímenější pozici těla), zvolí z jiné kategorie.

Co při výběru sedla řešíme ?

Materiál, z kterého je vrchní část sedla. Syntetika, pravá kůže, látka…dokonce i džínovina byla k vidění na speciÁlní kolekci sedel Brooks.

Tvar skeletu (šířka, délka a jeho vyklenutí) – který může být z plastu, karbonu a jenž, v kombinaci s lyžinami, ovlivňuje pevnost sedla a jeho pružení.

Drážky, výřezy – to že chybí právě v citlivých partiích část sedla, vám ne vždy přinese zaručeně očekávanou úlevu. Někdy překvapivě padne celistvé sedlo, s jinou úpravou,(kratší nebo tvrdší přední část sedla. Zkoušejte!

Měkkost jednotlivých částí sedla – pro dámy se obecně dělají sedla měkčí, ale opět platí, že ne každému toto svědčí. Pokud jste takový případ, neházejte flintu do žita a nebojte se vyzkoušet pánské sedlo. Možná vás to mile překvapí…

Lyžiny –  na levnějších sedlech jsou ocelové (označené jako CrMo), na dražších pak titanové nebo karbonové. Právě ty z karbonu jsou jak lehké, tak i mají schopnost pohltit vibrace.

Pestrost výběru sedel je skutečně veliká, což dokumentujeme malou fotogalerií. Ta má být inspirací a zároveň ukázat, na čem všem se dá spokojeně usadit.

Historie tohoto sedla sahá až k roku 1905. O pohodlí lze asi trochu pochybovat, ale snaha tu jistě byla....
Historie tohoto sedla sahá dle dostupných pramenů  až k roku 1905. O pohodlí lze asi trochu pochybovat, ale snaha tu jistě byla….
Plastové, ultralehké sedlo Vertu. I to si našlo řadu příznivců, přestože v mnohé z nás při pohledu na něj tuší, jaké asi bude první posazení
Plastové, ultralehké sedlo Vertu. I to si našlo řadu příznivců, přestože zde očividně jakékoliv polstrování chybí
-font-b-Crazy-b-font-Hot-font-b-Bicycle-b-font-Saddle-font-b-Bicycle
Sázka na jistotu ! Tento návlek na sedlo si skutečně lze zakoupit . Ale jestli v tomto případě nebude platit pravidlo: čeho je moc, toho je příliš…?

 

Dámské sedlo se vším všudy-od pohledu měkoučké, zajímavý design a ten motýlek..
Dámské sedlo se vším všudy – jemná kůže, od pohledu měkoučké, zajímavý design a ten motýlek…..

 

Už máte svého favorita ? Těšte se na další pokračování tohoto tématu.

Autor: Kája Polívková
Foto: archiv DNK

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková