Barvičky na celý rok! Test merino prádla KASK

Vlněné prádlo vám udělá službu po celý rok. Obzvlášť pro multisportovce nabízí široké využití. V redakci jsme testovaly merino soupravu značky Kask…

Merino vlna si v poslední době získala velké množství spotřebitelů a v některých sportech jasně vede před různými druhy umělých vláken. Velkým plusem je její celoroční univerzálnost: v zimním období zahřívá a chrání před prochladnutím, v létě naopak umí ochladit, respektive izolovat a funguje jako prevence před přehřátím.

Merino vlna je mimořádně vhodná na oblečení, které je v přímém kontaktu s tělem. Pochází ze speciálně vyšlechtěných ovcí, žijících v chladných oblastech, proto je o hodně jemnější než tradiční vlna. Její vlákno je měkké na dotek, je hřejivější, prodyšnější a nezadržuje pachy.

Víte, že : označení pro  „merino“prádlo  je podle vyšlechtěného druhu Merino ovcí, z kterých  se jemná vlna získává ? Původ má ve Španělsku, ale většina nyní žije v Austrálii a nejkvalitnější vlnu mají ovce z Nového Zélandu, kde jsou tvrdší klimatické podmínky. 

Na kvalitu sází i švédská značka KASK (neplést s italským výrobcem helem),  která si pro své výrobky nechává zpracovávat merino vlnu právě z Nového Zélandu. Do našeho redakčního testu jsme dostaly spodní vrstvu, konkrétně ¾ kalhoty a dvě trička. A v barvách DNK, což nám udělalo radost.

Z produkce Kasku a jejího merinového prádla, si můžete vybírat od boxerek, přes trička s krátkým rukávem až po dlouhé kombinézy. Gramáž látek se pohybuje od 140 do 280, obsah merino vlny je od 50 do 100% podle provedení  a doporučeného použití. Námi testované prádlo mělo gramáž 200 a  obsahovalo 95 % merino vlny a 5 % tvoří elastanu. Díky tomu a také dobrému střihu vám pak tričko pěkně přilne na tělo a zároveň neomezuje v jakémkoliv pohybu. Zároveň to částečně zlepšuje mechanickou odolnost látky.

Crew, Polo a Longjohn – celoroční parťáci

Barvy, asymetrie a výrazný design – to jsou první vjemy, které upoutají pozornost každého, kdo vás v prádle uvidí. A troufám si říct, že za tohle negližé se rozhodně nemusíte stydět.

Kalhoty Longjohn 
Testovaný model byl ve ¾ variantě, na výběr je ale také v klasické dlouhé verzi. V případě tříčtvrťáků nohavici pod kolenem zakončuje široký lem, pas zdobí originální guma v designu KASK. Materiál, díky již zmiňovanému elastanu příjemně pruží, takže nebyl problém ani při extrémnějším rozsahu pohybu, při jízdě na kole. O jejich velmi univerzálním využití jsme se přesvědčily samy. Ať už se jednalo o trekking  v mrazivém dni nebo spodní kalhoty pod freeridové kraťasy na kolo při podzimní vyjížďce. Jsou využitelné i jako domácí oděv na horskou chalupu, kdo chce jít ještě o krok dál, proč je nevzít i jako pyžamo…?
IMG_6418
Tuhle variantu „univerzálního“ oblečení ocení zejména ten, kdo občas vyrazí na trip, kdy má vše potřebné sbaleno v batohu. A nebo nosiči na kole. To pak anoncovaná vlastnost, že merino prádlo nedrží pach ( a námi mnohokrát prověřená), dává hodně plusových bodů, proč vybrat právě takový produkt.

IMG_6403

Crew či Polo? Lepší je mít oboje
Kvalitní produkty z merino vlny nepatří mezi levné záležitsti, na druhou stranu, jejich vlastnosti a následný užitek jsou investicí, která se vyplatí. A v případě povedených barevných kolekcí, je radost sladit se od hlavy až k patě.

Tričko s douhým rukávem CREW 200 Grey/Pink má klasický střih, na předním díle najdete výšivku, která prozrazuje brend, na opačné straně hruď zdobí další aplikace. Raglánový rukáv, vsazené boční díly v dvoubarevné kombinaci podrthují ženskou siluetu –tohle vám prostě musí slušet.

IMG_6425

Polo Gray Woman je v decentnějším provedení, ale růžové bočnice napovídají, k jaké kolekci tričko patří. Díky zipu a vysokému límečku je tričko universální, lze jej využít jako spodní nebo i druhou vrstvu. Za zmínku stojí i prodloužené rukávy, s možností překrytu zápěstí. Tuto praktickou záležitost jsem hojně využívala v chladném počasí, kdy mi záleželo na tom, aby se nevyhrnoval rukáv. Jistě víte, že merino prádlo obsahuje lanolin, který má antibakteriální účinky a zabraňuje zápachu. Převedeno do praxe – tričko i po několikadenním nošení (i pořádném zpocení) nemuselo do pračky, což mu dělá dobře. Ale na tuto variantu je  potřeba vytrénovat i hlavu, přeci jen zvyk být čistá a voňavá je silnější 😉

Redakční tip: pokud máte obavy ze škrábání merino vlny, doporučuje se tričko/kalhoty před vyprání 2 – 3 propotit, aby se zatáhla volná vlákna, která způsobují nepříjemné kousání. Praní bez aviváže je samozřejmostí, stejně tak i šetrnější odstředění.   

IMG_6438

Pocitovka

Potvrdily se často prezentované výborné vlastnosti merino prádla. Skutečně, v chladu i vlhké tričko nestudilo, lze říct, že i zahřálo. Určitě by jeho koupi měl vážně zvažovat ten, kdo se při sportu hodně potí. Pokud si jej v létě vezmete jako první a jedinou vrstvu, budete mile překvapená, jak rychle odvádí vlhkost, jak se rychle odpařuje ze samotného materiálu. Velkým bonusem jsou i antibakteriální vlastnosti přírodního materiálu.

Info před nákupem: uváděná gramáž nesouvisí s jemností materiálu, ale informuje o tloušťce, resp. o použití gramů merino vlny na 1m čtvereční látky. Podle toho se i určuje využití produktu na první nebo druhou vrstvu. Jemnost zaručí použití jemného vlákna, udává se v mikronech, čím nižší číslo, tím lépe. Top kvalitu hledejte kolem 16-17,5mikronů.

Mezi informacemi, které prezentuje výrobce je, že produkt byl vyroben v EU. Látka je utkána v Německu a šití probíhá v Litvě. I za to patří KASKu kladné body.

Celý barevný sortiment si můžete prohlédnout na www.omoshop.cz

Autor: Kája P.
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková