Rozhovor s Antonem Vosem o české ženské cyklistice

Jaký je pohled na českou ženskou cyklistiku očima profesionálního fotografa, Antona Vose, který vytvořil letošní kalendář „Kolo jako šperk“ ? Krátký rozhovor nám zprostředkoval manažer Czech mix teamu, Michal Frantík.

Antone, jsi ze známé cyklistické rodiny, tvá sestra je mnohonásobná mistryně světa na dráze, silnici i cyklokrosu, olympijská vítězka, ty sbíráš úspěchy v roli sportovního fotografa. Co je tvojí motivací?
Mám rád sport a stejně jako moje sestra chce vyhrát v závody v cyklistice, já chci dosáhnout toho nejlepšího v mé fotografické kariéře. A ta je spojena s cyklistikou.

A  jezdíš na kole?
Samozřejmě, jezdím a rád, především pro udržení kondice. jenže fotografování je spojeno s častým cestováním, takže nemůžu sportovat pravidelně, jak bych chtěl.

Kolik závodů stihneš za rok a dokážeš říct, kolik fotografií jsi třeba za rok udělal?
Jezdím na  všechny významné ženské závody, kam mohu a množství fotek…to záleží na typu závodu, ale je jich opravdu hodně.

Fotil jsi letos kalendář s českými cyklistkami, znáš naše závodnice?
Tereza Huříková (Němcová-pozn.red), Nikola Nosková a také Božka Kučerová, která mi byla průvodkyní při mé první návštěvě v Čechách.  Terezu si pamatuji, závodila s mojí sestrou v juniorské kategorii, Nikola Nosková je mladá talentovaná závodnice.  Máte ale i další ženy, které se dokážou prosadit v zahraničí, v jiných disciplínách, než je silniční cyklistika.  Skvělá je Kateřina, Nash, letos Pavla Havlíková, nebo Jarmila Machačová.  To je motivace pro další dívky, třeba z Czech mix teamu.

Myslíš, že mají šanci se právě na silnici dostat do některého UCI týmu?
Ano, ale musí tvrdě pracovat a ukázat manažerovi týmu, že dokážou být týmu prospěšní.  K jejich výkonnostnímu růstu je třeba závodit v zahraničí, v Nizozemsku, Belgii. Talentované závodnice mají šanci se ukázat, získat angažmá v regionálním týmu, což je ale velký krok ke zlepšení.

Ještě pohled zpět, na focení v Čechách. Jak se ti to líbilo?
Byl to skvělý zážitek, v přátelské atmosféře, byl jsem ohromen krásnou lokalitou, kde jsme fotili.  Měl jsem čas opět navštívit Prahu, miluji to tady. Spolupráce s holkami byla báječná, jejich přístup byl profesionální.

Co bys jim – jako závodnicím, popřál do nové sezóny?
Aby měly sílu tvrdě trénovat a možnost závodit po Evropě, určitě to jejich výkony vylepší. Máte mladé talenty, Anetu Rotterovou nebo Adrianu Klimkovou, která zvládá silnici a triatlon. Přeji celému týmu, aby si tento sport užíval. Silniční cyklistika je náročná, ale krásná, protože to vás přivede na spoustu míst po celém světě. I proto mě tolik učarovala.

Autor: Kája P.
Zdroj: M.Frantík
Foto: Pavel Bauer, archiv A.V.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková