Hlavu vzhůru, zas bude líp! Návrat k tréninku po nemoci.

Kdy po nemoci naskočit zpět do sportovního zatížení? Pět pravidel, které stojí za to dodržovat a brzy bude líp…

Rozmary jarního počasí, kdy teploměr před pár týdny atakoval letní hodnoty a mohli jsme na kolo vyrazit v setu „krátký-krátký“, zatímco na prahu května se chumláme do zimních vrstev, s sebou nesou i větší riziko onemocnění.  Bacil si nevybírá. Vlastně ano, stačí oslabený organismus a je zle. Poctivě nastartovaný tréninkový proces je přerušen a my se ocitáme v zajetí  zázvorového čaje, česneku, v lepším případě aspirinu, v tom horším i s antibiotiky.  Ty z nás, co mají  trochou štěstí se mohou  pořádně vyležet a zapomenout na všechny povinnosti, většina se ale po pár dnech vzchopí se slovy: „na sport to není, ale pracovat už můžu“ a léčbu do stavu „ideál“ pak dokončuje za pochodu.

Jak je to s návratem do sportovního procesu? Co a jak udělat, abychom se co nejlépe a nejrychleji navrátily k svým původním dávkám, ať jde o kolo nebo jiné outdoorové aktivity?

Pro všechny, vrcholové sportovce nevyjímaje, platí několik obecných pravidel, které je nadmíru nutné dodržovat. A pak jsou tu individuelní rozdíly, dané trénovaností každého z nás, které rekonvalescenci a následné vplutí do zcela běžného sportovního zatížení také ovlivňují.

Týdenní rýmička

Asi každý slyšel klasické rčení, že léčená rýma trvá týden, neléčená 7 dní. Ať už je to jak chce, jde o zánět v těle, v případě rýmy zánět nosní sliznice, většinou se k tomu přidá i zasažení horních cest dýchacích. Pro mnohé zcela banální viróza. V tu chvíli ale pracuje náš imunitní systém na plné obrátky, nemoc zatíží i vegetativní nervovou soustavu, proto je po odeznění nemoci zapotřebí určitý čas k návratu do normálu. Otázkou je, co je přesně „odeznění nemoci“. Předávám zlaté pravidlo velmi zkušené lékařky, která svou praxi zasvětila vrcholovým sportovcům: „Pokud se cítíš zdráv, přidej minimálně ještě den navíc, než začneš pokukovat po pohybu“. Pozor – nikoliv po tréninku! Návrat k běžným tréninkovým dávkám se doporučuje po stejně dlouhé době, jak trvala nemoc, tedy náběh cca jeden týden. 

Když je na vině jen práce

Týdenní sportovní výpadek z pracovních důvodů žádnou velkou paseku s vaší kondicí nenadělá.  Tělo si odpočine, je čas i na dohojení drobných bolístek, které se jindy snažíte přehlédnout. Pokud se vracíte ze služební cesty, určitě si první ponávratový den nenaložte maximální zatížení, které jste schopna zvládnout. I když vaše natěšení na výkon bude na nejvyšší míře. Den či dva dny jako rozjezdové udělají větší službu.

 Pauza s příchutí antibiotik

Nemoc na týden, deset dní a prášky k tomu. Někdy to jinak nejde. Jak vyváznout s co nejmenšími následky? Určitě léky dobrat dle doporučení lékaře, stejně tak dodržet klidový režim i v případě, že dostanete moderní „třídenní“ ATB, které ale mají dlouhodobější účinek. Většině nemocných se po pár dnech (mnohdy přesně po těch třech) uleví a začnou přemýšlet, co, jak a kdy začít se sportem.

Je nutné mít na paměti, že fyzická zátěž přechodně snižuje obranyschopnost. Proč tedy ještě zatěžovat již tak „mučené“ tělo, které je už v zápřahu? To, jak se s nemocí vypořádáte, je záležitost vašeho imunitního systému. Po dobrání prášků následuje čas rekonvalescence, znovu se musíte spolehnout na doporučení lékaře a počítat s tím, že jste v období větší náchylnosti k recidivě nemoci. Nicméně prostor pro sport už zde je. Opět sáhnu mezi doporučení odborníků, z oblasti sportovního lékařství. Je totiž rozdíl, co zvládne tělo běžného smrtelníka a co trénovaného jedince. Tedy – můžete začít s aktivitami zhruba o dvě úrovně nižší, co je pro vás regenerační, nezatěžující. Pokud jste zvyklá na pravidelný a intenzivní trénink, několikahodinovou zátěž, klidně si vyjeďte na poklidnou vyjížďku. Ten, kdo se pohybuje jen mezi prací v domácnosti a sezením v kanceláři, má „pokles“ na nižší zátěž hodně zredukovanou.

TF – odraz stavu těla i duše
Pokud jezdíte s měřičem TF, pak v obou případech, jak po nemoci, tak i po odpočinku, bude snadno utíkat k vyšším číslům. Hlídejte si zóny intenzit, v kterých pojedete i pokles TF směrem dolů – po odpočinku bude proces zklidnění rychlejší, po nemoci je to trochu pomalejší. Pokud jezdíte ve skupině, počítejte s handicapem a nenechte se uštvat. A ani znervóznit, protože i tato zdánlivá maličkost vám tepy hned navýší.

5 pravidel pro každého

– poslouchejte svoje tělo (nikoliv hlavu neb vůle je mnohdy silnější)
–  držte se rad svého lékaře
–  při ATB netrénujte
–  držte se pravidla + 1 (při pocitu uzdravení si dejte ještě den úplného volna)
–  svůj návrat k tréninku dávkujte postupně

Nemoc je výsledek momentálního vyčerpání imunitního systému. Tréninkem nebo závodem, ale stejně tak i zvýšeným stresem nebo spánkovým deficitem svou obranyschopnost na chvíli snížíme, proto je potřeba myslet na prevenci, ať už se jedná o otužování, spánkový režim nebo zdravou a pro tělo hodnotnou výživu.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková