Reklama

Proč pít vodu s citronem? Víme, jak vám pomůže!

Malý, ale šikovný. Toto přirovnání ze známé české pohádky lze bez diskuze použít i pro oválný žlutý plod. Ano, řeč je o citronu. Citrus, který dokáže všelijaké triky v našem těle, přínosné pro každodenní život i ten sportovní, kdy tělo zatěžujeme. Víte, že Vám pomůže třeba i jedna sklenice vody s citrónem, pokud jí budete popíjet pravidelně?

Reklama

Citrony nejsou typickým představitelem ovoce, málokdo si je sbalí ke svačině. Obsahují velké množství kyseliny askorbové a kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g), proto se využívají jako přírodní ochucovadlo pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva k přímé konzumaci v čerstvém stavu. Nechybí další vitaminy, pektin, jsou zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa i zinku.

Samotné složení citronu ho nedělá zcela unikátním, ale kombinace citronové šťávy s obyčejnou vodou působí v těle až překvapivě užitečně. Vybraly jsme pro vás 6 hlavních důvodů, proč se pít jí vyplatí. A pro sportovkyně začneme tím hodně důležitým….

1. Podporuje hydrataci

Pocení k sportu patří a pro nás je tedy důležité udržet tělo v rovnováze a ztracenou vodu „dopít“. Někdy se dopočítáte až čísla 8 litrů vody denně. Ale samotná voda je pocitově hodně těžká, stačí však přidat lžičku citronové šťávy a vše je jinak. Pokud jste slyšela, že citronová voda podporuje hubnutí, tak ano, ale nepřímo. Pití citronové šťávy vám totiž nahradí sladké kalorické nápoje a samozřejmě udržuje trávící systém v dobrém režimu.

2. Zvyšuje imunitu

Citrony mají přirozené antibakteriální a antivirové vlastnosti. Vysoký obsah kyseliny askorbové podporuje funkci vašeho imunitního systému, má protizánětlivé účinky, pomůže jako prevence před nachlazením i respiračním onemocněním. Navíc podporuje vstřebávání železa v těle, což je další role v souvislosti s posílením imunity.

3. Upravuje překyselení organismu

Ač na chuť kyselý, dokáže citrón, nabitý kyselinou askorbovou, udržovat naše hodnoty PH více zásadité. Je to díky tomu, že jakmile se dostane do trávícího traktu, stává se zásadotvorným. Takže pokud budete po celý den popíjet vlažnou vodu s citronem, vaše tělo si postupně hladinu PH vyrovná. Ideální hodnota se pohybuje kolem ph7, pokud naměříte pod 6, jste překyseleni, což je při dlouhodobějším trvání podhoubí pro rozvoj závažnějších onemocnění. Nechceme strašit, ale …lepší je dát si denně tu sklenku citronády, co říkáte…?

4. Podporuje trávení

Citrony obsahují i flavonoidy, které podporují vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku a přispívají tak k lepšímu trávení. Šťáva z citronů vám může také pomoci pokud trpíte pálením žáhy. Tradičně se používá také jako stimulant jaterních funkcí a pomáhá čistit krev. Hojně se využívá při různých detoxikačních dietách. Sklenice vlažné vody s citronem, vypitá po ránu na lačno pročistí střeva – tak jako u mnohých dalších činností, je nutné vydržet alespoň 4 – 6 týdnů, abyste pocítili příznivé změny.

5. Má protizánětlivé účinky

Kyselina askorbová napomáhá snižovat množství kyseliny močové (odpadní látka z metabolismu purinů), která má při zvýšeném množství tendenci k usazování se v ledvinách  a také kloubech, kde tak mohou vznikat záněty. Vitamin C je velmi důležitý pro udržování dobrého zdravotního stavu a zotavení ze stresu a poranění. Špatně se vám léčí drobné oděrky? Imunita volá po zvýšení přijmu kyseliny askorbové…

6. Dodává energii

Konzumace citronové šťávy má pozitivní vliv na nervový systém, jejich typická vůně vás uklidní, když máte stres nebo jste podrážděná. Potřebujete okamžitě povzbudit a dodat energii?  Stačí dvě, tři lžičky citronové šťávy, která vás ihned nastartuje, jen co vstoupí do zažívacího traktu. Mnohé nastartuje ještě dřív již samotná konzumace kyselé tekutiny.

Tak jak to platí všude, nic se nemá přehánět, nejděte ani v případě konzumace citronové šťávy do extrému. Abyste si touhou po zdraví nezpůsobily problémy jiné….

Citrón a citrusové plody obecně podle čínské medicíny ochlazují náš organismus. Účinek citrónů je „stahující dovnitř“. Pokud jste nachlazení nebo máte chřipku, raději se vyhněte konzumaci citrusových plodů, „zatlačí“ nemoc do vnitřních orgánů a po čase se nemoc může opět projevit (třeba i v jiné formě a na jiném místě).

Tip redakce: citronový nanuk !
Připravte si na teplé letní dny domácí citronový nanuk, ať není příjem citronové šťávy jen ve formě pití. Oproti tomu kupovanému máte jistotu přírodní citronové šťávy a absence zbytečného množství cukru.

Ingredience: citronová šťáva + plátek citronu, čerstvý zázvor najemno nastrouhaný, hnědý cukr, voda. Vše smíchejte a krátce povařte, do chladné tekutiny přidejte na kousky nakrájený plátek citronu.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková