Redakční test: cyklokraťasy Bontrager MERAJ. Říkáme kšandám ano!

Dnes vám představíme dámské kraťasy, sice barevně nevýrazné, ale o to více zajímavé z pohledu střihu a technických prvků. V našem hledáčku uvízly kšandové kalhoty Meraj od Bontrageru.

Zda je lepší nosit kalhoty do pasu nebo s kšandami, je věcí hodně osobní. A obzvláště mezi ženami je pro ty prvně jmenované jeden neoddiskutovatelný argument, téměř pokaždé potřebujeme na vyjížďce čůrat a pokud jsme ve skupině, svlékání až na nejspodnější vrstvu otravuje nejen nás. Na druhou stranu, kalhoty s kšandami nabízí jistý komfort pohodlného nošení, nic nesjíždí a neškrtí v pase.

_MG_6238

Právě kombinaci těchto požadavků se někteří výrobci snaží více či méně úspěšně propojit, každý o trochu jiným nápadem, technologií, ať už je to použitím zipu v zadním díle, aby se kšandy daly odepnout nebo u „pasovek“ navrhnout široký a nesvíravý pás, se silikonovoým proužkem.

Mezi ty značky, kterým se to nadmíru podařilo, patří americký Bontrager, konkrétně dámský model cyklistických kalhot s kšandami, Meraj. 

_MG_6242

Na první pohled, pohmat upoutá osmi panelový střih, kdy je na kraťasy použito několik různě pružných a i rozdílně funkčních materiálů. Na bocích jsou klíny s husté tkaniny, mřížkové struktury, která pruží a zároveň zajišťuje vzdušnost. Ostatní díly jsou z elastanu, který je na vnitřní části stehen, tedy v místě, kde dochází ke kontaktu se sedlem, zesílen.

_MG_6244

Z podobně pevného, ale dostatečně pružného materiálu je i olemování pasu, na které jsou našité kšandy. A právě tady se dostáváme k originalitě, která funguje i v reálu. Kšandy jsou opatřeny plastovou sponou, díky které si můžete nastavit délku popruhu přesně podle vašich představ. Tvar šlí je přizpůsoben anatomii ženského těla, na zadní straně se kšandy sbíhají, aby vám během jízdy neklouzaly z ramen. Zadní díl kalhot je zároveň hluboce vystřižen tak, jako u klasických „pasovek“, takže v případě potřeby si „odskočit“ do lesíka, můžete vynechat svlékání a jen si kraťasy přetáhnout přes zadek. Materiál pruží, stačí jen popustit délku kšand na maximum.

Co se skrývá uvnitř? Sametové měkko.

_MG_6250 vžka výřez

Výstižněji se antibakteriální vložka nedá popsat. Jde o italský produkt a my už dávno víme, že v zemi, cyklistice zaslíbené neustále posouvají technologie vpřed, u cyklistických vložek nevyjímaje. V případě kalhot Meraj je použitá vložka zn. Arca, která je tvořena dvěma vrstvami, vnitřní je specielní, velmi pružná pěna Aircell, na povrchu pak vysoce jemný materiál, ten pak zabraňuje odírání citlivých partií. Zároveň má povrch vložky trojrozměrnou síťovnou strukturu, která zvyšuje komfort odvětrání.

 _MG_6255 ýřez LEM

Častý problém žen, zařízlé nohavičky do stehna, zde řeší pružný, široký lem, s velmi jemnou silikonovou úpravou. Samozřejmostí jsou reflexní prvky na zadní straně nohaviček.

Test na živo
Většinou jsem preferovala kalhoty do pasu a našla si i výrobce, jehož střih mi vyhovoval. Prvotní rozpaky, když jsem oblékala „kšandovky“, byly ty tam, kalhoty přilnou velmi příjemně na tělo, moje velmi častá trable s úzkými nohavicemi, respektive škrtícím lemem se nekonala. Pochvalu si zaslouží vytvarování kšand, tak akorát směrem ke krku.

_MG_6243

Trochu jsem se obávala, zda bude plastová přezka tlačit při jízdě a ohnutém, cyklistickém posedu. Cítila jsem jí, ale nevadila mi, po chvíli ani nevnímala. Vyzkoušela jsem i možnost rychlé akce v lesíku ;), skutečně je převlečení realizovatelné, ale neříkám že zcela pohodlné.

Co si zaslouží slova chvály, je komfort antibakteriální vložky. V tomto případě moc příjemné od prvního kontaktu se sedlem, a stejně tak i po několika hodinách jízdy. To je hodně pádný důvod, proč si špičkové kalhoty pořídit.

Kde sehnat? www.bretton.cz

Autor: Kája P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková