Zlatý sen Jenny Rissverd, historický úspěch Katky Nash.

Olympijské zlato si z Ria odváží sympatická Švédka, Jenny Rissverd, Katka Nash vybojovala pro Českou republiku parádní 5. místo. Od medaile jí dělilo 44 vteřin…

Přesně půl hodiny po poledni brazilského času se postavilo devětadvacet bikerek v parku Deodorona na start olympijského závodu.  Chyběla jen Polka Soluz-Miscovicz, která si při jednom z tréninků zlomila klíční kost.

Zaváděcí okruh se výborně povedl Katce Nash, která přivedla celý peloton i po nájezdu do prvního regulérního kola a pohybovala se na čele i celé první dlouhé stoupání.  Bylo vzrušující vidět české barvy na vedoucí pozici, to ale trvalo jen krátce. Na čele se, možná až překvapivě, objevila Švýcarka Linda Indergand, úřadující mistryně světa ve sprintu. Tato urostlá závodnice (psaly jsme zde), si velmi brzo vybudovala znatelný náskok a zejména v náročných kamenitých sekcích získávala cenné vteřiny. V průjezdu cílovou rovinou do druhého okruhu měla náskok 20 vteřin, za ní se zformovala velmi silná skupina, kde figurovaly favoritky závodu Jolanda Neff, Maja Wloszczowska a také nejmladší závodnice celého pelotonu, Švédka Jenny Rissverd. K naší radosti se v této skupině zabudovala i česká reprezentantka, společně s legendou bikingu, Gun Ritou Dhale-Flesja.

Rio2016-mtb-xco-zeny_03

Kdo se ale od samého začátku trápil, byla úřadující mistryně světa, Annika Langvad. Po prvním kole sice byla, společně s kanadskou závodnicí, Emily Betty, zhruba 10 vteřin za přední skupinou, ale zatím co Kanaďanka se posouvala vpřed, Langdvad na čelo závodu postupně ztrácela a z jejího projevu bylo jasné, že dnes nemá svůj den.

Švýcarka Indergand odolávala tlaku soupeřek ještě polovinu třetího okruhu, v nejdelším stoupání, na Rio rocks jí ale dojela výborně jedoucí Polka Wloszczowska, společně s Neff a Rissverd si postupně získaly náskok na zbytek původní skupiny. Malou krizi si v tu chvíli prožívala Katka Nash, ale držela se stále na dohled skupině, bojující o medaile.

První velké překvapení nastalo v půli 4 okruhu, kdy zvýšila tempo mladičká Švédka Rissverd a to se stalo osudným pro jednu z velkých favoritek, Jolandu Neff. Ta se očividně trápila a během chvíle zůstala osamocená na třetí pozici a do pátého okruhu pak najížděla s téměř 40 vteřinovou ztrátou.  Ze zadu se naopak řítila kosmickou rychlostí zkušená Catherine Pendrel, která si doskočila jak naší Katku Nash, tak i kolegyni z národního týmu, Kanaďanku Emily Betty. Toto spojení trvalo jen chvíli, Pendrel měla hlad po medaili a v průběhu pátého okruhu předjela psychicky nalomenou Neff, které se rozplýval sen nejen o olympijském zlatu, ale v ten okamžik i o jakékoliv medaili.

Jenny Rissverd dostala kolo ve specielním OH designu. Dojela s ním pro zlato…

Závěrečný okruh sliboval drama. Duo Rissverd, Wloszczowska projíždělo cílovou rovinou bok po boku, s náskokem 30 vteřin na výborně jedoucí Pendrel, kterou ale zuřivě pronásledovala Betty, když ztrácela pouhých 8 vteřin. Na páté pozici, s odstupem dalších 11 vteřin jela Katka Nash, tou dobou za sebou už zanechala zklamanou Švýcarku Neff, kterou navíc trápila bolest zad.

Skutečně profesorskou jízdu předvedla dvaadvacetiletá Jenny Rissverd. V předposledním okruhu pustila Polku před sebe, jako by si jí chtěla okouknout, kde může později zaútočit. To udělala zhruba ve třetině závěrečného okruhu, záhy si vybudovala náskok 10 vteřin, který každým metrem navyšovala. Na vrcholu posledního stoupání a také nejvyšším bodu tratě, zhruba 1,5 km před cílem bylo jasné, že pokud nepotká Švédku technický problém, bude olympijskou vítězkou.

Poslední kamenité pasáže už tak mohla jet s malou rezervou a po hodině a půl projela tato pohledná rodačka z Falunu cílem a stala se tak nejmladší olympijskou vítězkou v historii horských kol. Ze stříbrné medaile se o 37 vteřin později radovala Maja Wloszczowska, která tak získala po 8 letech svou druhou olympijskou medaili stejného kovu. Boj o bronz byl dramatický až do posledního metru, subtilní Emily Betty nestačila na svou starší krajanku Pendrel, ta projela na třetím místě o pouhé dvě vteřiny dříve. Na kdyby se nehraje, ale nebýt pádu krátce po startu, do kterého se Pendrel zamotala, mohla se možná z nejcennějšího kovu radovat ona….

2. Kača cíl

Skvělé páté místo, bezchybný výkon a vylepšení o 9 příček oproti londýnským hrám, to předvedla naše Kateřina Nash, která tím vybojovala i historicky nejlepší umístění české bikerky na OH.

“Je to moje maximum, jeden z nejlepších výsledků, co se obrovský akce týče. Prostě, je to skvělý a jsem ráda, že se to povedlo. Relativně jsem měla čistou jízdu a od začátku do konce jsem jela dobře. Jsem na sebe hrdá,” řekla Katka bezprostředně po projetí cílem novinářům.

“Nemůžu tomu uvěřit, je to jak sen. Když jsem ve středu, po tréninku skončila se šesti stehy na koleni a na lokti, myslela jsem, že nebudu dobře vyladěná na sobotní závod. Mým cílem bylo zůstat v klidu a nechybovat. Kolo od kola jsem se cítila líp a jistá a začala si to užívat. V posledním kole jsem vyzkoušela Maju, náskok už jsem nechtěla pustit, ale ani v tu chvíli jsem nebláznila, neriskovala”, popisovala svou cestu za senzačním vítězstvím Jenny.

Rozhovor s Katkou Nash, přímo z dějiště her připravili kolegové z mtb.cz, čtěte ZDE

 

Autor: Kája P.
Foto: Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková