MINI test rukavic ELEVEN

Dva měsíce v testu, na silnici i v terénu, v super počasí i v marastu. Jak se nám v nich jezdilo?

Před necelými dvěma měsíci jsme vám tu představily novinky značky ELEVEN, dámské dlouhoprsté rukavice  i klasické „bezprsťáky“, šité z italských materiálů v tamních dílnách. Nový, veselý a barevný  design  vzbudil pozitivní ohlasy. Líbil se i nám, ale prodávají nejen barvy a tak jsme se zároveň pustily do testování. 7 týdnů sice není dlouhá doba, ale naše rukavičky neměly úplně šetrné zacházení. Natočily jsme s nimi kolem 1500 kilometrů, z toho dvě třetiny v terénu na biku. Počasí nás  – a ani rukavice, občas nešetřilo, tak nechyběla ani prověrka v neočekávaném lijáku.

 

Pohled první: DLOUHOPRSTÉ

detail-ruka

 

Sedí a jak ulité. Dvě ruce, vlastně čtyři, co testovaly, každá odlišných proporcí, přesto panovala jednoznačná shoda. Rukavice mají perfektně propracovaný střih a skvěle sedí.  Příjemně se oblékají, látka na dlani se nikde nekrčí, nikde neotravuje žádný  šev.  Jako  ochrana  proti oděru, v hodně namáhaném místě mezi palcem a ukazováčkem, tedy prsty, které objímají rukou řidítka, je přidaná výztuha, jakou znáte např. z rukavic pro běžecké lyžování. Šikovná věc.

Vrchní materiál pro dlouhoprsté rukavice je jemně zateplený, přesto dostatečně prodyšný, dalo se v pohodě jezdit  i v hodně slunečných podzimních dnech, kdy teploty konkurovaly těm letním. Jen lehce vypolstrovaná dlaň byla dostačující, v době kvalitních měkkých gripů, není třeba mít tlusté gelové polštáře. To je ale individuelní záležitost, co komu padne do ruky a čím má vybavené svoje kolo.
mm
detail-eleven-dlan

 

Mravně a v podstatě na jedničku se chovaly rukavice i v totálním lijáku. Pravda, pozornost byla rozmělněná na více stran, nečekaná průtrž si vybrala daň v podobě čvachtajících bot, nasáklé cyklovložky…ostatní není třeba popisovat. Ale i v dešti je třeba dojet do cíle ve zdraví, s čímž souvisí pevně držet řidítka svého kola a valit to co nejrychleji terénem. A k tomu pomohly i rukavice, které v kombinaci s dobrými gripy neklouzaly a držely stále svůj přilnavý tvar.

Teplotní komfort nabízejí do cca 5-7°C , pak už začíná být na hřbet ruky chladno. Opotřebení, respektive ušpinění se jako první objeví logicky na dlani, kde je bílá umělá kůže, ne každá z nás si každodenně mydlí své gripy. To je ale pouze estetická záležitost. Jinak jim předpovídám dlouhou životnost, minimálně řadu měsíců, třeba než se objeví další zajímavý design.

Pokud bych měla přeci jen zmínit jednu věc, která by rukavice posunula do kategorie dokonalé, ale zatím chybí, je nějaký froté proužek, který by byl užitečný pro utření nosíku právě v chladnějších podzimních dnech.

 

Pohled druhý: KRÁTKOPRSTÉ

kratka-eleven

mm

V tomto případě odpadá nervozita, zda budou sedět délky prstů. I tak má budoucí majitelka nároky na to, aby rukavice dobře seděla a v dlani se nekrčila. U krátkoprstých rukavic ELEVEN je sice bohatší výztuha právě na dlani, ale dobře zvolený tvar, který respektuje úchop řidítek, krčení zabraňuje. Vrchní materiál je tenký, přepokládá se, že s chladnějšími dny si cyklista jak na silnici, tak i na horské kolo (ten, kdo nevozí dlouhoprsté rukavice celoročně), vezme teplejší model.

Jako praktický se osvědčil cípek, který usnadnil oblékání rukavic, klínek mezi prsty, který má ulehčit svléknutí po jízdě, jsme příliš nevyužívaly, respektive fungoval až při finálním stažení z dlaně. To je ale banální drobnost a věc ryze invidulání. Co bychom uvítaly, je opět kousek froté nebo jiné příjemné tkaniny k otření třeba upocené tváře (když už ne kapky u nosu).

 

eleven-komplet
Zhodnocení? Pěkné, z příjemného a funkčního materiálu, padnoucího střihu..co víc si přát. Za cenu necelých 600, – Kč, v případě krátkých ještě o stovku méně, si pořídíte užitečnou a navíc hezkou věc pro sebe nebo máte prima tip na dárek pro cyklistickou kámošku. Vlastně i přítele, v nabídce jsou samozřejmě i pánské, klidnější designy.

 

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková