4 kamarádi na podzimní dny. Typ na blikačky za pár kaček.

Pumpička, mobil, náhradní duše….a v podzimním čase by měly do výbavy každého cyklisty patřit i malé blikačky. A to i pokud zásadně nejezdíte jindy, než za bílého dne.

Vrtochy podzimního počasí, kdy nečekaně padne mlha, ale třeba taky obyčejný defekt, který vás v lese zdrží déle, než bylo v plánu a změní dobu návratu, k jízdám v tomto období patří. Než se nadějete, viditelnost se zhorší a vy, jako cyklistka, jste rázem ohrožený druh.  Co naplat, že to valíte po známé cestě a oči máte jako ostříž… Stejně důležité je být i viděn. A k tomu jsou jednoznačně skvělými pomocníky blikačky. Oproti výkonným světlům, co vám mají nasvítit cestu, se liší cenou, svítivostí a také jednoduchou montáží na kolo.

Zda zvolíte režim souvislého svícení nebo blikající, záleží na vás, výzkum Autoklubu ČR prokázal, že cyklista s přerušovaným světlem na sebe mnohem dříve upoutá řidičovu pozornost. Ve dvou a více lidech je tento typ svícení pro vzadu jedoucího nepříjemný.

Důležité je s sebou blikačky vozit, právě díky velmi snadné montáži je klidně můžete vést v kapse dresu nebo batůžku a na kolo je nasadit když je potřeba. A že jde o minimální investici s maximálním užitkem, netřeba pochovat.  Přesvědčí vás i naše čtyři typy?

 

EGGY set lime green

_mg_1925
Malé a lehká jsou světla od Kellysu, se zcela snadnou montáží, bez použití nářadí. Přední světlo pasuje na všechny typy řidítek, ale můžete ho lehce uchytit i na přilbu. Lesklý plast, z kterého jsou světla, doplňuje silikonový pásek a na spodní části nechybí protiskluzné pryžové kolečko. Světla jsou voděodolná, nabízí dva režimy svícení: plné světlo nebo blikačku. Zdrojem světla jsou LED diody, napájení zajišťují standardní baterky 2032. Na jejich výměnu už nářadíčko, respektive malý šroubovák využijete. Tyhle sympatické „žabky“ pořídíte za necelých 160,- Kč.

www.kellysbikes.com

 

Decathlon VIOO 100

_mg_1898
Hned v pěti barvách můžete pořídit tyto jednoduchá světla.  Varianty jsou samozřejmě jak přední na řidítka, tak i červené světlo, na sedlovou trubku vašeho kola. Viditelnost je do vzdálenosti 300 m. Zvolit můžete režim stálého svícení nebo blikání. Světla vydrží i dešťovou přeháňku, ale při domácím servisu se doporučuje elektroniku vyjmout. Snadná je i výměny baterky, stačí jí jen šikovně vyloupnout. Celá tahle paráda vás vyjde na 258,- Kč, prodávají se i singl.

www.decathlon.cz

mmm

Blackburn Voyager a Mars Click

pictureproviderpictureprovider-1
Další z kategorie malých světel je od americké značky Blackburn, která se přes 30 let věnuje výrobě cyklistických doplňků.  Nenápadná, kvalitní světla Mars Click se snadno montují na kolo i na přilbu, díky zdroji, který zajišťují dvě baterie 2032, je výdrž světla při stálém svícení 32 hodin. V režimu blikačky pak o dalších 12 hodin více.  Intenzita světla je 15 lumenů, Blackburn Voyager i Mars Click disponují dvěma jasnými diodami.  Zakoupit můžete samostatně, za 279,- Kč, v nabídce je i zvýhodněný set obou světel za necelých 500,- Kč.

www.porgresscycle.cz

mm

Bontrager  GLO multi-use-lights

 

11364_a_1_glo_multipurpose_black_front
Univerzální světlo, které můžete použít za šera nebo i jako doplňující světlo k hlavnímu osvětlení nebo jako nouzové zadní světlo. Chcete bíle svítící ve stálém režimu nebo blikající? Záleží na vás. V obou modech vydrží minimálně 40 hodin.  Díky zpracování optiky je vidět pod úhlem větším, jak 270 stupňů.  O kvalitu světla se stará LED dioda. Montuje se snadno pomocí silikonového pásku.  Cena za jedno světlo se pohybuje kolem 300,- Kč.

www.trekbikes.com/international/en_IN_TL/equipment/cycling-accessories/bike-lights/c/E312/
 

Tak která bude zdobit vaše kolo? Vybraly jste?

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková