Zázračná aromaterapie – věrný sluha sportovců.

Kdo by nechtěl zbavit se únavy, napětí, dobře se vyspat, být vitální ve dne i v noci….

 

Také milujete ten báječný pocit, když máte po dlouhé vyjížďce na kole, tréninku na běžkách nebo celodenním výšlapu na skialpech, kdy je tělo je unavené, ale vyplavené endorfiny jakoukoliv bolest utlumí?  Jak se cítíme následující den, je u každého hodně odlišné. Záleží na tom, kolik času a jakou jsme měly možnost regenerace.

O strečinku, sauně i masážích jsme už psaly dříve, dnes se zaměříme na další z možností, na aromaterapii. Má jednu velkou výhodu, sbalit na cestu dvě, tři lahvičky s esenciálním olejem si můžete kamkoliv.
Aromaterapie má za cíl navodit libé pocity a zlepšit psychický i fyzický stav, k tomu využívá koncentrované rostlinné výtažky (silice) a éterické oleje, působící na náš nervový systém.

Rostlinné silice, obvykle získávané tzv. suchou destilací, jsou těkavé, nestálé a vodou nemísitelné kapaliny. Výborně se rozpouštějí v rostlinných olejích, čehož se využívá právě při masážích. Rozpouštějí se také v lihu, což je důležité zejména pro výrobu parfémů.
mm

m
Relax při koupeli

Nejsnazší regenerace s využitím aromaterapie je horká koupel s příměsí rostlinné silice, kdy dojde k uvolnění a důkladnému prohřátí unavených svalů po zátěži. Tuto formu regenerace si můžete dopřát, i když jste na cestách a nemáte možnost zajít na obvyklou masáž nebo do sauny.

Masáž s bonusem

Ty tam jsou doby, kdy měli maséři k dispozici jen tři základní emulze. Dnes si můžete vybírat konzistenci, přísady nebo si připravit masážní olej i sama. Kombinace jemného tlaku na svaly s využitím účinné rostlinné silice přinese blahodárný účinek pro tělo i duši.

mm

Tip pro unavené svaly:do masážní směsi přidejte 5 kapek silice máty peprné,
5 kapek eukalyptu a 5 kapek zázvoru. Mátu, eukalypt, borovici i levanduli
lze použíti bez míchání s dalšími silicemi.

 

 

 

Další praktické rady pro všesportovce, kdy aromaterapie pomůže.

 

Aromaterapii ale sportovci využívají nejen pro regeneraci svalů, esenciální oleje mají i preventivní a antiseptické účinky.

Pro lepší dýchání

Na límec bundy si kápněte kapku eukalyptu nebo máty peprné, čajovníku, borovice, rozmarýnu či levandule, ty vám uvolní dutiny. Předem si však esenci vyzkoušejte, musí vám vonět, nikoliv dráždit!

Na úlevu otlačeným nohám

Oblékla jste po dlouhé době lyžařské boty a první jízda v nich nebyla příliš komfortní? Bolavá chodidla ponořte do lavoru, kde rozpuste v teplé vodě 5 kapek tymiánu nebo rozmarýnu a lžíce jedlé sody

Proti plísni na nohou

Je vaše kůže mezi prsty, nehet a nehtové lůžko náchylné k plísním? Vyzkoušejte ošetření několika kapkami tea tree oleje. (lze již koupit i jako miniaturní „roll-on“). Po koupeli nohy pečlivě vysušíme a potíráme neředěnou silicí.

Úleva pro namožená záda

Pomoci může masážní směs z 30 ml rostlinného panenského oleje, 10 kapek rozmarýnu máty peprné, 5 kapek eukalyptu a 5 kapek zázvoru.

 

Nejoblíbenější vůně a jejich účinky

Dobrá nálada – citrón, grapefruit, mandarinka, pomeranč

Nespavost – levandule, mateřídouška (zároveň zmírňuje únavu, bolesti hlavy a deprese)

Antidepresivum – cypřiš, germanium

Úzkost – grapefruit, bergamot

Uklidnění a relaxace – levandule, bergamot, cedr, meduňka

Stres a nervozita – cedrové dřevo

Vitalita a energie – citron, mandarinka, pomeranč

Koncentrace – rozmarýn

Afrodisiakum – růžové dřevo, skořice, ylang ylang, santalové dřevo, saturejka

Erotika – esenciální oleje santalového dřeva a ylang ylang

Autor: Kája P.
zdroj: jak žít zdravě.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková