Jitka Škarnitzlová: Na kole natrénuje každý, rozhodují detaily mimo kolo.

Holky, užívejte zimních sportů, bude se to hodit na kole, vzkazuje sympatická bikerka a čerstvá paní magistra. O tom, kam směřují její letošní závodní plány, i o tréninku nových věcí, jsme si povídaly při krátkém setkání v pražském McDonaldu….

Společné setkání s Jitkou Škarnitzlovou, stálicí české bikové scény  proběhlo  krátce před jejím odletem na soustředění.  Tato sympatická závodnice se léta věnovala  cross country, vloni byla i v širší nominaci na olympijské hry. Druhým rokem je členkou týmu Česká spořitelna Accolade, který se zaměřuje na maratonské závody seriálu Kolo pro život.
Kam míří kroky čerstvé absolventky Palestry v této sezóně? Uvidí jí fanoušci řádit na xc okruzích nebo jí pohltí svět maratonů?

 

Nejprve gratulace k státnicím, hodně se ti ulevilo?

Děkuji. No jasně, ulevilo. Ta škola byl jeden takový dlouho odkládaný, nedodělaný článek, který teď konečně úspěšně skončil a mám už klid. Studovala jsem palestru od vošky až po magistra, zaměření na tělovýchovu. Ty obory se měnily, mám sportovní management, pak kondičního specialistu a nakonec jsem si dodělala i welness specialistu.

Takže teď už zas koncentrace na kolo, zítra letíš na soustředění, kam to bude?

Vyrážím na Gran Canarii se svým týmem a už se fakt těším, s kluky je dobrý trénink a vím, že bude i sranda.

V týmu České spořitelny působíš druhý rok, jak jsi spokojená?

Spokojená jsem moc.  V áčkovém týmu jsme čtyři, tři kluci a já, ale je tu i fajn parta hobby jezdců kolem Radima (Radim Kořínek, manažer ČS, pozn. red.) Se všemi se sice potkáváme jen na několika závodech Kola pro život, protože oni xc moc nejezdí, ale máme společná soustředění.  Já se pořád ještě víc zaměřuju na cross country, tak jsem tam taková samostatná buňka, ale když jsme někde společně, tak fungujeme výborně.

Ale sama na závody nejezdíš…

Ne, jezdím se svým přítelem Pavlem, on fungoval jako mechanik v týmu, pak začal jezdit i s reprezentací. Teď má na starost ještě mě 😉

 

Jitka se svými miláčky…

 

Už jsi naznačila, že v kalendáři závodů stále bude cross country. Jaký tedy bude tvůj program?

S  trenérem Karlem Martínkem, s kterým dál spolupracuji, jsme se shodli, že se budu držet ještě xc, že tam ten potenciál ještě je. Mám povinnosti vůči týmu, co se týká KPŽ a dalších závodů, ale v dalších závodech mám volnou ruku, takže sezónu odstartuju klasicky už za měsíc na Kypru, pak rakouskou klasiku Langenlois, chci objet kompletně český pohár.

Důležité závody budou dva první svěťáky, Nové Město a Albstadt.  Evropa se totiž jede v Turecku, mistrovství světa v Austrálii.  Bude záležet na kvótách, kolik nás tam vlastně pojede a pak i trochu na Katce Nash, jestli bude jezdit, protože té patří místo jako první. Proto bude záležet na mých výsledcích, kdy se rozhodne, jestli bude vůbec možnost na ty velké akce jet.  Pokud ne, tak půjdu cestou Evropa a svět v maratonu, protože Evropa se jede na Slovensku a svět v Singenu, poblíž Bodamského jezera.

Znamená to tedy pozvolný přechod k maratonům?

Stále je mi bližší cross country, ale když to nepůjde, tak se maratonům vůbec nebráním. Konkurence na velkých závodech se zvyšuje, což je dobře. A je fajn umět jezdit obě disciplíny, kombinovat to jde, na posledním mistrovství světa byla řada specialistů z xc, je fajn, že se lidi už neselektují pouze na xc nebo maratony.

 

Dobrá zpráva, i letos budeme Jíťu vídat v závodech olympijského cross country

 

Míříš do tepla, za měsíc už závodíš, jak sis stihla užít letošní zimu?  Jak probíhala tvoje příprava na sezónu?

V listopadu jsem začala takovou všeobecnou přípravu, posilování, běh a kolo podle počasí. V prosinci proběhla jedna Mallorka, a vlastně od svátků až do teď jsem byla hodně na běžkách, kolo venku skoro vůbec. Běžky beru jako bezvadnou přípravu, my jsme jako malý trávili zimu vždycky na horách buď na sjezdovkách nebo na běžkách.  Hlavně si myslím, že je mnohem příjemnější i přínosnější se svézt na běžkách, než se někde 2 hodiny honit na kole a promrznout.

Jak vypadají tvoje tréninky v posilovně, můžeš něco prozradit?

Mám takovou kombinaci hlavně core tréninku, kdy cvičím hodně se svojí váhou, žádný činky, většinou se zaměřuju na stabilizační svalstvo. Přípravu v posilovně už zařazuje skoro každý, hodně se to změnilo. Když jsem byla juniorka, tak se ani moc nedoporučovaly jiné sporty, třeba běh, ale i posilování. Teď když sleduju  ostatní  na sociálních sítích, tak jsou všichni v posilovně a dělají všemožný věci na balanc, zpevnění těla, dynamickou sílu. Na kole to natrénuje úplně každý, takže teď je to o těch detailech mimo kolo.

Když zmiňuješ detaily v přípravě, minulý rok jsi spolupracovala s Pepou Dreslerrem, budeš v tom pokračovat?

Určitě ano. Učila jsem se s ním úplné základy, najíždění do zatáček, nasměrovat správně pohled, ze začátku žádná vyšší pilotáž, ale hodně užitečných věcí.

Jak dlouho ti trvalo překlopit špatný návyk?

Když mi ty chyby řekl, tak už jsem si je uvědomovala, ale potřebovala třeba 4-5 tréninků, abych dokázala při jízdě dělat tu věc automaticky. Ale určitě je to super a vyplatí se to i zdánlivě jednoduchou věc, když je špatná, změnit. Jen tak se člověk může posunout dál.

 

Kdo nepadá, jezdí pod své možnosti. To občas platilo i pro tréninky s Pepou


Máš k sobě skvělé profesionály, Karla Martínka, Pepu Dresslera, jak vnímáš spolupráci sportovců s psychologem?

Moje fyzioterapeutka říká, že pro závodníka jsou velmi důležití tři lidi: trenér, fyzioterapeut a psycholog. A já s tím úplně souhlasím.

Jaké máš před letošní sezónou očekávání, dáváš si nějaké osobní cíle?

Rozhodně si nedávám mety v podobě čísel, na to moc nehraju, pro mě osobně je to dost zavádějící.  Protože třeba výsledkově ten závod vyjde, ale ten výkon tam je špatný nebo naopak. Takže bych spíš chtěla prodat to, na co mám, nebo na co si myslím, že mám. Mám nějakou vizi, kde bych chtěla jezdit a nějaké přání. Ale asi nejvíc mi jde o to, abych objela závody tak, abych z toho měla dobrý pocit s tím, že jsem tam odevzdala ten nejlepší výkon, co jsem mohla.

Na čem tě letos uvidíme jezdit?

Bude to, stejně jako vloni dámský Specialized Era. Jen barvičky se trochu budou měnit, bude černožlutá, je to normální sériovka, jen bude vyšperkovaná mými doplňky.

 

Na závodní sezónu se chystá i mnoho čtenářek našeho portálu, co bys jim doporučila teď, v zimní přípravě?

Určitě dělat cokoliv ze sportů, který  je pro zimní čas vhodný. I když to jsou cyklistiky, tak prostě si nemyslím, že je dobrý za každou cenu chodit na kolo, je ideální si bohatě užít běžky, sjezdovky a zařadit to posilování. Vše se jim pak na kole bude hodit.

 

Autor: Kája P.
Foto: Fb archiv Jitka Š., Reinerphoto,
redakce DNK

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková