Lapierre Edge SL 627 W. Chceš-li, můžeš!

Další představení a testík dostupného bike, s kterým se můžete postavit na startovní čáru maratonu nebo lehčího cross country.

Lapierre Edge SL 627 W, dámská sportovně-závodně laděná novinka, která je postavena na lehkém hliníkovém rámu o rozměru kol 27,5“. Geometrie je převzata ze závodních karbonových modelů Pro Race. Cílem bylo nabídnout v dostupné cenové hladině bike, které snese náročnější požadavky na chování i aktivní jízdní pojetí a zvládne i závodní zatížení.

Lapierre EDGE w

Výrazný design v zajímavé kombinaci barev, s lehkým perleťovým nádechem, není jediné, co na první pohled u tohoto hliníkového biku upoutá. S nadsázkou lze říct, že s kolem je to jako s mužským. Musí zaujmout na první pohled. Buď se líbí, nebo ne. A někdy k tomu stačí maličkost, v tomto případě nelze přehlédnout pláště Maxxis s béžovým bokem.

Vzduchová vidlice RockShox 30 se zdvihem 100mm plně pokryje požadavky XC tratí či maratonů. Uzamykání je z korunky vidlice.

Pohonný systém a řazení tvoří komponenty Shimano Deore / SLX, systém 2×10 pokryje nároky na potřebné převody.

Lapierre EDGE w

Jedna zmínka o pláštích Maxxis už byla, v případě Edge jde o obutí kol do rozdílných modelů, Ardent nejdete na předním kole, Ikon je na zadním kole. Oba pláště mají své specifika, a tak nabízí zajímavou kombinaci vlastností.  Ardent skvěle drží na překážkách a Ikon je rychlý plášť. Mají i samočistící vlastnost, tedy při jízdě v blátě se boky nezanášejí a vzorek je stále funkční.

Řada dalších komponent je z vlastní výroby Lapierre. Tento brand najdete na představci, gripech, ale také na řídítkách a sedle.

Lapierre EDGE w

Právě sedlo Lapierre Edge SL Lady svým tvarem i dobře rozloženým polstrováním nabídne své uživatelce náležitý komfort i pro delší jízdu.

Lapierre EDGE w

Lapierre Edge SL 627 W v akci

Pokud máte své oblíbené traily, XC trať, jezdíte tam pravidelně, tak víte, jak se kde vaše kolo chová, mělo by chovat, či chcete, aby se chovalo. Přesně tohle porovnání sledujete u testovaného kola. Lapierre  Edge  překvapil klidným vedením stopy, zároveň  dobře reagoval na změny směru.  720 mm široká řídítka jízdu nijak neomezovala, pomáhala k dobrému ovládání. 100 mm zdvih vzduchové vidlice udělal jízdu v kořenových pasážích příjemnější, ale její limity byly jasně znát.

Plný počet bodů si kolo získalo ve výjezdech. Ty pro spoustu z nás nejsou až tak příjemné, ale pokud máte parťáka, který se ve stojkách nestaví na zadní, ale naopak drží předek pěkně při zemi, je to velké plus.

I taková drobnost, jako jsou gripy, mohou ovlivnit váš pocit při jízdě. Ty z produkce Lapierre jsou příjemné na omak jak v rukavicích, tak bez a ani voda nezpůsobila jejich protáčení.

Lapierre EDGE w

Řazení Shimano Deore vás podrží i v momentech, kdy uděláte chybku s načasováním, zkrátka sada Deore je nesmrtelná. Vydrží hodně. Jediné, co mi chybělo, byl těžší převod na šlapavé pasáže z kopce, pro někoho, kdo není kadenční jezdec to může být věc pro upgrade.

Pokud tedy přemýšlíte, že se do cyklistiky více obujete, budete více trénovat, zkusíte nějaké závody, tak s tímto modelem můžete určitě začít. Ale ani v případě, že vás závody neosloví, bude Lapierre Edge SL 627 W skvělý parťák na víkendové vyjížďky s kamarády. V této cenové kategorii, cenovka je necelých 28 tis) se jedná o dobrou volbu.

Tip DNK: Váha necelých 12,8 kg jde snížit, například bezdušovou úpravu kol, výměnou představce a řídítek za lehčí modely. Pak směle na starovní čáru.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková