Letošní Gracia Orlová s českým úspěchem, Machačová ovládla dvě bodované soutěže.

Závod žen v sil­niční cyk­lis­tice, kategorie 2.2. UCI, Gra­cia Orlová skončil v neděli závěrečnou etapou v okolí Orlové, kterou pro sebe vybojovala Ida Erngrenová ze Švédska. Celkové vítězství udržela závodnice týmu WM3, Nizozemka Riejanna Markusová, česká reprezentantka Jarmila Machačová, hájící barvy Dukly Praha dokončila na výborném devátém místě a ovládla i dvě bodované soutěže.

I v poslední den se na okruzích v Orlové závodilo naplno a 101,6 kilometru dlouhá etapa prověřila celé, už dost unavené, startovní pole. Erngrenová v závěru závodu dokázala porazit celý týden velmi silnou Polku Ewelinu Szybiakovou. Němka Gudrun Stocková na třetím místě ztratila pět vteřin. Peloton, kde nechyběla ani Machačová, dojel s odstupem 59 vteřin, což stačilo Riejanne Markusové (WM3) k uhájení žlutého dresu a celkovému triumfu.

Holandský tým WM3 si ze severu Moravy odváží všechna tři pódiová umístění v celkovém pořadí. Druhá skončila Anouska Kosterová s odstupem 41 vteřiny a třetí Moniek Tenninglová s odstupem 1:24.

Vynikající výkon podala v průběhu celého závodu Jarmila Machačová (Dukla Praha). Vyhrála hned dvě soutěže, kromě vrchařské soutěže i soutěž aktivity (za body na sprinterských prémiích). A navíc celkově dokončila na výborném devátém místě s odstupem 3:01. Závodnice Dukly Praha byly hodně vidět v průběhu etapy, když v důležitých pasážích udávaly tempo na čele pelotonu. Machačová byla následně i nejlepší českou cyklistkou v poslední etapě, ačkoliv to stačilo jen na 19. místo.

Letošní ročník se jel za mimořádně náročných podmínek, v celkovém pořadí bylo nakonec hodnoceno 83 závodnic, z původních 141, které se postavily na start. Vítězka potřebovala ke zdolání téměř 390 kilometrů 10 hodin a 55 minut, a absolvovala je průměrnou rychlostí 35,5 km/hod. Nejlepší česká závodnice, Jarmila Machačová zaostala 3:01 min. Na 33. místě ve výsledkové listině figuruje druhá nejúspěšnější Češka, Nikola Bajgerová, která hostovala v týmu Puskinak.cz MIX a od vítězky jí dělilo přes 13 minut. Do první čtyřicítky se těsně vešly Tereza Korvasová a Kateřina Kohoutková, obě z týmu Dukly Praha.

 

Jarmila Machačová bude na letošní Gracii vzpomínat hodně ráda, kromě zeleného dresu pro nejlepší vrchařku si odvezla i ocenění pro nejaktivnější závodnici.

 

Výsledky zde

Zdroj: ČSC
Foto: Josef Vaishar, CYCLING.photografy, Fb

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková