Markéta Peggy Marvanová zvítězila v extrémním závodě Tour Divide

Jako vítězka a zároveň i první Evropanka bude Peggy Marvanová zapsaná v historii extrémní akceTour Divide, jejíž letošní ročník vyhrála absolutně!

Markéta Marvanová, mezi všemi známá jako Peggy (velký rozhovor si můžete přečíst zde), při své druhé účasti na Tour Divide dokázala  ovládnout ženskou kategorii absolutně. Je zároveň vůbec první Evropankou, které se podařilo zvítězit a díky tomuto výkonu bude mít po Spojených Státech a Austrálii i Česká Republika zápis mezi vítězi.

Tour Divide je závod horských kol, který traversuje po pohoří Rocky Mountain z Kanady k mexickým hranicím. Délkou 4418 km je tento terénní ultra závod testem vytrvalosti, soběstačnosti a duševní houževnatosti. Závod je striktně bez zabezpečení, tedy každý závodník se může spoléhat jen sám na sebe a využívat pouze veřejné služby (hotely, obchody). Nejsou určeny žádné etapy – závodníci jedou každodenně největší možnou vzdálenost dle vlastních sil a odpočívají dle uvážení. Závodníci mohou jet společně, ale nesmí si nijak vzájemně pomáhat a sdílet výbavu. Plánovaná pomoc je zakázána. Hodiny běží nepřetržitě od startu do cíle. Závodníci jedou ve stylu  bikepacking – na kole si vezou minimum výbavy na bivakování, opravu kola a jen tolik jídla a vody, které potřebují na cestu do dalšího města. I z těchto důvodů překonávají závodníci extrémní vzdálenosti každý den.

Dne 2.7.2017 ve 2.00 hodin ráno Peggy společně se svým přítelem Adamem (jemu patří 27. příčka) proťala cílovou pásku na prvním místě mezi ženami! Cílem je hraniční přechod Nového Mexika s Mexikem, kde závodníky každoročně přivítá brána a hraniční stanice. Tímto závod končí, pro vítěze tu ale nečeká žádná odměna. Přesto tu každý závodník najde to co hledá. “Je to zvláštní pocit po takové dardě kilometrů dojet k bráně a koukat na ni. V hlavě se vám ženou myšlenky typu – to jsem mohla sedět doma než se takhle dřít, abych se ocitla tady – ale je to jen chvilkový pocit, následně se dostavuje euforie, pocit štěstí a radosti, ….vzpomínky na zážitky a vlastně i trochu smutek, že to ohromné dobrodružství začínající v horách s medvědy a pokračující přepočítáváním vody na poušti už končí.” svěřuje se Peggy.


“Měla jsem letos obrovské krize a dokonce chtěla i vzdávat. Kvůli sněhu a objížďkám jsem během prvních dvou dní ztratila časově skoro jeden den oproti plánu. V Kanadě bylo kolem nuly, pořád pršelo a na cestě se střídalo bahno a sníh. Pamatuji si, jak jsem po prvních 150 kilometrech přemýšlela, že bych nejradši vzdala. Jenže pak mi došlo, že bych musela oněch 150km projet zpět, protože tam byla nejbližší civilizace. A rázem mi v hlavě problesklo, že to nepřipadá v úvahu. Že přeci radši dojedu těch 4300 km vpřed, než se lopotit zpět tím bahnem takovou dálku. “
 s úsměvem přiznává Peggy, která se před pár dny vrátila do ČR.

 

Svými výkony Markéta Peggy Marvanová vždy chtěla hlavně pomáhat lidem, kteří neměli v životě tolik štěstí a bojují se zdravotním či jiným postižením. V roce 2015  pomohla americkým závodem získat finance na speciální elektrické dvojkolo pro dívenku Dáju trpící myopatií – postupným ochabováním svalstva. Dalším závodem, který se jel naopak v extrémním klimatu Laponska  zase zahájila dlouhodobou sbírku na vybudování půjčovny dětských handbiků, jaká dosud v České Republice není. Půjčovna vznikne jako projekt organizace Černí koně, která zajistí nejen výrobu kol a provoz půjčovny, ale také sportovní akce s cílem informovat děti a rodiče o této úžasné možnosti. Po letošním Tour Divide se Peggy v rámci dobrovolné činnosti rozjede s motivačními přednáškami do dětských domovů.

 

O tom, jak Peggy za tři týdny poprvé projela Amerikou ze severu na jih, přespávala sama v lese i na veřejných záchodcích a přežila i setkání s medvědem, si můžete počíst v její knize Cesta za štěstím.

 

Marketa peggy Marvanova 22 and Adam Zaviska 23 of Czech Jun 14 0830 hrs (2) Large e-mail view
Peggy s přítelem Adamem v průběhu závodu Tou Divide
Lapierre
"Můžeme zas jet!" Vyzbrojený Lapierre
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková