DNK recept: Špagetová dýně s parmezánem a česnekovými houbami.

Za prvé zdravé, za druhé snadné, za třetí bez lepku. Něco jsme zapomněly? Hodně si pochutnáte!

Konečně přišla sezóna dýní a s ní i tahle kouzelná dýně, která po upečení není tak moučná jako ty ostatní. Použití má naprosto stejné, jen dostanete jídlo mnohem lehčí a stravitelnější.

Špagetová dýně může na povrchu hýřit různými barvami, od okrové až po oranžové či zeleně žíhané. Slupka je tuhá a pevná, tepelnou úpravou se nerozpadá. Špagetová dýně se pěstuje podobně jako ostatní druhy.

Její sytě žlutá dužnina je jemná a po uvaření nebo upečení se rozpadá na vlákna jemné chuti a mála kalorií. I proto je špagetová dýně velmi vhodná při redukční dietě. Obsahuje také velké množství betakarotenu.

Špagetová dýně vydrží při dobrém skladování ve sklepě při teplotě 8 až 10°C až do pozdního jara. Zdravé recepty tak můžete mít po celou zimu.


Tip DNK:Pokud chcete dýni připravit na další kuchyňskou úpravu vařením dýně v celku, nezapomeňte ji na několika místech propíchnout, aby z ní mohla vycházet pára.


dýně

Velmi oblíbeným pokrmem jsou dýňové špagety. v nejrůznější úpravě a chuti. Dnes pro vás máme recept s další sezónní pochutinou, a tou jsou houby.

Budete potřebovat:

  • syrová špagetová dýně 500 –  700 g
  • olivový olej 4 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • tymián 1 snítka
  • bedly, nebo jiné houby na plátky 200 g
  • sůl
  • pepř
  • parmazán 60–100 g

 

po upečení 1

Postup:
Dýni rozpůlíme a lžící odstraníme středová vlákna se semeny, vznikne vanička, kterou trochu zakápneme olivovým olejem a pečte ji v troubě na 200 °C řezem dolů asi 45-60 minut, dokud nezměkne. Dýni vyndáme a necháme vychladnout, vidličkou naškrábeme vnitřek dýně něco jako “špagety”.

Na olivovém oleji nebo ghí necháme pomalu zpěnit nasekaný česnek (nepřepálit, aby nezhořkl, tuku nešetřit), přidáme nasekaný tymián a pokrájené bedly, nebo jiné houby žampiony atd… a vše spolu opékáme asi 5 minut.

Do směsi z hub přidáme nastrouhaný parmazán a hned vmícháme dýňové “špagety”, které necháme jen lehce prohřát, sůl, pepř a je hotovo. Na talíři zasypeme ještě trochou parmazánu a kdo chce do barvy může přidat trochu petrželky.

článek

 

Autor: Dagmar Janďourková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková